Protejează-te în reţelele sociale

⇣ Sari la articol

Informaţiile personale a aproape 100 de milioane de utilizatori Facebook, din jumatatea de miliard existentă, au fost recent compromise, datele lor private fiind disponibile acum în diverse locuri, centralizat,  pe web.

Acesta nu este primul caz în care reţelele sociale au fost luate drept ţintă. Cercetătorul senior de la ESET David Haley, printre alţii, a comentat şi dezbătut pe larg cazurile de spam şi înşelătorie care au exploatat multe din aplicaţiile utilizate pe Facebook. Pentru a ajuta utilizatorii să se protejeze, ESET a pregătit  o listă cu sfaturi care să îi ajute să navigheze în siguranţă în reţelele sociale.

Câteva reguli de aur prin care pot fi evitate numeroase neplăceri atunci când se utilizează o reţea socială:

Ajustati nivelul de intimitate al contului Facebook: permiteţi numai prietenilor în care aveţi încredere deplină să vă vizualizeze complet profilul, folosiţi nivele reduse de acces pentru ceilalţi. În configuraţia oferită de Facebook puteţi alege incremental ce doriţi să protejaţi, în funcţie de persoană sau de grup: actualizările de status, postările de la wall, informaţiile personale sau fotografiile. Ocazional, Facebook schimbă opţiunile de modificare a nivelului de intimitate, întotdeauna re-evaluaţile cu atenţie. Dacă descoperiţi în lista de prieteni o persoană care nu este de încredere – înlaturaţi-o.

Evitaţi să utilizaţi link-uri care vă sunt trimise: De vreme ce nu aţi deschide niciodată un link suspicios primit prin e-mail, chiar trimis de către un prieten, ar trebui să exersaţi aceiaşi atitudine şi pe Facebook. Mesajul poate să fie trimis în realitate de un hacker şi nu de către prietenul dumneavoastra.

Acceptaţi în lista de prieteni numai persoane pe care le cunoaşteti: utilizatorii trebuie să evite să accepte în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc şi în nici un caz nu ar trebui să le acorde acestora acces la vizualizarea profilului complet. Trebuie să păstrati mereu în minte ce informaţii poate accesa fiecare şi ce informaţii nu.

Informaţiile publicate vor fi disponibile întotdeauna: nu trebuie să consideraţi că atunci când ştergeţi o fotografie sau întregul cont social toate informaţiile vor fi şterse pentru totdeauna. Fotografiile dumneavoastră şi informaţiile pot fi demult salvate pe computerul altcuiva. Întotdeauna gândiţi-vă de doua ori asupra informaţiilor şi fotografiilor pe care le faceţi publice.

Manifestaţi prudenţă atunci când instalaţi aplicaţii Facebook: multe din aplicaţiile dezvoltate de terţe părţi pot fi în slujba infractorilor cibernetici şi cad în categoria nedorita de spam. Nu doriţi în nici un fel să împărtăşiţi informaţii personale cu aceste entităţi.

Gândiţi-vă înainte de a da click: înainte de a da click pe butonul “like”, gândiţi-vă. Prietenii dumneavoastra pot fi infectaţi cu un vierme clickjacking. Debutează cu un buton “like” şi se sfârşeşte cu dumneavoastră trimiţând mesaje spam altora. Dacă doriţi să înlaturaţi acest vierme trebuie să ştergeţi mesajul infectat din “status”-ul pe care îl aveţi, apoi de pe “wall” şi să verificaţi în configuraţia aplicaţiilor din contul personal în căutarea unor aplicaţii suspecte.