Indicatori ai direcţiei

Scris de | 26 octombrie, 2010
Indicatori ai direcţiei

Navigaţia pe telefoanele mobile este tot mai apreciată. Nici nu-i de mirare, căci aparatele devin tot mai puternice şi au displayuri tot mai mari şi mai bune calitativ. Câteva precizări despre cele mai bune mobile şi smartphone-uri în rolul de sistem de navigaţie, dar şi despre programele de navigaţie sigure şi confortabile ale momentului.

Navigaţia auto
Smartphone-urile cu displayuri mari alungă din autoturisme sistemele de navigaţie clasice.

Iniţial luate în glumă din cauza puterii reduse de procesare şi a displayurilor mici, mobilele şi smartphone-urile actuale cu displayuri tot mai mari au ajuns să facă o concurenţă serioasă modelelor clasice de navigaţie. Nu are cum să nu fie aşa având în vedere că aceste aparate mobile dispun de tehnologie avansată şi software de navigaţie pentru orice platformă – indiferent dacă este vorba despre Android, Symbian, Windows Mobile, iOS sau nou-nouţul Bada, software oferit uneori la preţuri foarte avantajoase…

Navigaţia pietonală
O variantă de navigaţie pentru cei care vor să exploreze oraşe sau locuri noi.

Navigaţia pietonală cunoaşte actualmente o perioadă de boom. Astfel multe dintre programele de pilotare oferă pe lângă navigaţia auto şi varianta pietonală. Dar multe dintre acestea nu reuşesc să convingă pe deplin. Problema este legată de faptul că pentru navigaţia pietonală este nevoie şi de hărţi speciale, iar la acest capitol există încă deficite mari, deoarece nu pot fi prezentate pe hartă chiar toate pasajele sau culoarele…

Navigaţia sportivă
Folosirea unui telefon GPS ca şi însoţitor în timpul liber este tot mai iubită.

Premisa de bază în utilizarea unui telefon GPS pentru ciclism, plimbare sau geo-caching (un joc de căutare de comori pe bază GPS) sunt datele topografice speciale. Astfel traseele din păduri, câmpii trebuie prima dată să fie oferite în varianta digitalizată, iar software-ul de navigaţie trebuie să poată opera acest tip de documente. Ceea ce se întâmplă rar, în cazul sistemelor GPS specializate.

Nokia 2710 Navi Edition
Aşa cum reiese din denumire, 2710 este specializat pe navigaţie. Modelul Series 40 la numai 129 de euro are în pachet un suport cu fixare pe parbriz, precum şi un cablu de date pentru bricheta auto. Aşa cum se obişnuieşte la telefoanele Nokia, aparatul funcţionează cu un software de navigaţie propriu. Nokia Maps 2.1 este activat prin intermediul unei taste suplimentare din partea frontală. Cardul de memorie de 2 GB are stocate hărţile Germaniei, Austriei şi Elveţiei, iar alte fişiere cu date pot fi transferate pe card cu ajutorul unui program gratuit (maps.nokia.com/maploader).


LG GW 620

LG este cunoscut nu numai ca un specialist în smartphone-uri – modelul Android GW 620 este un alt model de succes al companiei coreene. Aparatul este finisat perfect şi are un design atractiv, în plus oferă nu numai o tastatură QWERTY extractibilă şi foarte uşor de manevrat, ci şi WLAN, plus tuner GPS. Astfel, LG este foarte bine echipat şi pregătit de navigaţie cu soluţiile disponibile pentru sistemul de operare Android. Ceea ce mai lipseşte sunt accesoriile. LG are în ofertă un cablu de încărcare, dar nu şi un suport. Haicom (www.haicom.nl) are însă un suport pentru maşini special creat pentru GW620. Alternativ se poate folosi şi un suport universal.

Sony Ericsson Vivaz Pro
Cele două modele Vivaz de la Sony Ericsson reprezintă un duo atractiv de smartphone-uri cu sistem de operare Symbian. Mai ales Vivaz Pro, care are, spre deosbire de Vivaz, o tastatură extractibilă tip maşină de scris şi care convinge în special prin dimensiunile sale. Tastatura este reuşită, tastele sunt clar separate una de alta şi oferă un feedback bun. Ecranul Vivaz măsoară 3,2 inchi şi are o rezoluţie de 360 x 640 pixeli. Această combinaţie asigură afişarea strălucitoare a conţinuturilor pe display. Dotarea bogată include şi WLAN, HSDPA plus video HD.

Apple iPhone 4
Ultima versiune de iPhone se bucură de multă atenţie şi este folosită, la fel ca şi modelul anterior, iPhone 3G S, şi ca sistem de navigaţie. Nici nu-i de mirare, căci pe de o parte iPhone 4 are un display mare în formatul 3,5 inchi, ce oferă o rezoluţie enormă de 640 x 960 pixeli şi o luminozitate de 443 cd/m2 greu de găsit în altă parte. Din acest motiv conţinuturile de pe ecran rămân vizibile chiar şi în lumina soarelui. Alte argumente importante pentru iPhone în rolul de pilot sunt: busola integrată şi valorile excelente de autonomie – ambele foarte importante în modul de navigaţie pietonal.

Citeste mai mult aici

Aboneaza-te la revista connect

Etichete: