Maşini de scris

Scris de | 27 octombrie, 2010
Maşini de scris

Smartphone-urile cu tastatură completă simplifică mult viaţa celor care editează mult pe aparate mobile – indiferent dacă este vorba despre utilizatori particulari sau business. Doi specialişti messaging care nu pot fi mai diferiţi de atât: Motorola Flipout şi Sony Ericsson Aspen. Care dintre cele două noi modele va ieşi învingător în testul connect?

Motorola Flipout
Motorola îşi continuă ascensiunea „navigând” pe unda Android, devenind tot mai curajoasă, tot mai ofertantă. După Milestone, cu design mai degrabă conservator, Backflip arată dorinţa americanilor de a fi mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte structura de construcţie a unui mobil. Iar noul smartphone Motorola cu sistem de operare Google are forme şi mai curajoase.

Pătrăţos şi arată bine?
Flipout, la 349 de euro, are o carcasă divizată în două părţi şi cu formă pătrată atunci când sliderul este închis – în plus, pentru faţa din spate a carcasei există 4 variante de schimb colorate diferit. La rotirea displayului spre lateral apare tastatura QWERTY, ce explică grosimea de 17 mm şi greutatea de 121 g a aparatului. Cu sliderul închis Flipout nu măsoară mai mult de 68 mm pentru lungimea marginii, iar touchscreenul oferă tot timpul privirii informaţii referitoare la starea mesajelor. Cu tastatura la vedere, folosind mecanismul rotativ ce funcţionează aproape perfect, aparatul dispune de funcţionalitatea sa completă. În această stare este posibilă şi telefonia, căci microfonul se află dedesubtul tastaturii QWERTY. Cum se editează textele pe acest aparat? Incredibil de confortabil: în ciuda dimensiunilor compacte suprafaţa tastaturii este generoasă: 23 cm². Deoarece tastele sunt subţiate spre partea superioară sunt extrem de confortabile în manevrare, asta şi pentru că sunt clar separate una de alta. Minuscula tastă de navigaţie pe 4 căi, ce selectează toate funcţiile lui Flipout, ar fi putut la fel de bine să lipsească ţinând cont de prezenţa touchscreenului. Mai puţin „roz” pentru evaluarea displayului: ecranul capacitiv măsoară în diagonală 2,8 inchi şi este foarte bine iluminat – 480 cd/m² – motiv pentru care rămâne lizibil şi în lumină solară puternică. Dar afişarea conţinuturilor, cu texte mici şi simboluri pixelate, nu este prea convingătoare. În plus Flipout are o rezoluţie de numai 320 x 240 pixeli – prea puţin pentru un smartphone modern, cu care să poţi naviga comod şi des pe internet.În plus lizibilitatea depinde considerabil de unghiul de vizualizare al utilizatorului.

Sony Ericsson Aspen
ură la apariţia unui nou smartphone, indiferent dacă este vorba despre un model BlackBerry, Symbian sau Windows-Mobile. În cazul modelelor Windows-Mobile lucrurile sunt cam încurcate la momentul actual. Căci versiunea actuală 6.5 va fi scoasă în curând de pe piaţă şi înlocuită cu Windows Phone 7, care nu numai că va urma o nouă filozofie în operare – ceea ce merită salutat – ci nu va mai fi compatibil cu uneltele software dezvoltate până acum pentru Windows Mobile. Deci este vorba despre un model cu un sistem de operare pe cale de dispariţie, care aduce cu sine dezavantajele, dar şi avantajele binecunoscute. Faptul că acest model va avea o viaţă scurtă nu ne-a oprit să îl testăm în mod complet şi regulamentar în laboratorul de măsurători.

Ecologic
Din punct de vedere ecologic modelul botezat după numele localităţii americane cunoscută pentru sporturile de iarnă – Aspen – totul este în regulă: smartphone-ul provine din seria ecologică de la Sony Ericsson denumită Greenheart şi de aceea posedă o carcasă din plastic reciclabil, un încărcător economic şi totodată nu are manual de utilizare tipărit pe hârtie. Instrucţiunile de utilizare se găsesc fie pe pagina producătorului sau în meniul principal la punctul „Help”. Finisarea carcasei este perfectă, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul modelelor Sony Ericsson. Trecerea de la o parte componentă a carcasei la alta se face perfect. Singurul aspect care dăunează impresiei estetice este scârţâiala persistentă a capacului acumulatorului.

Touchscreen
Operarea lui Aspen se realizează cu ajutorul unei tastaturi mecanice, obişnuitei taste de navigaţie, celor două taste mecanice din stânga şi dreapta, dar şi printr-un touchscreen. Deoarece aparatul este realizat în formatul clasic, tipic unui BlackBerry, el pare a fi uşor manevrat cu o singură mână – dar din păcate acest lucru abia dacă este posibil în practică, căci anumite comenzi nu pot fi realizate decât prin touchscreen. Ecranul rezistiv nu reacţionează la atingeri uşoare, precum iPhone-ul, ci numai la presiune. De aceea trebuie aplicată o doză de forţă dacă vrei ca telefonul să „priceapă”; totodată comenzile eronate nu sunt deloc o raritate. Controlul multitouch prin gesturi nu este deloc posibil.

Citeste mai mult aici

Aboneaza-te la revista connect

Etichete: