Sisteme de operare pentru smartphone-uri

Scris de | 27 octombrie, 2010
Sisteme de operare pentru smartphone-uri

În partea a doua a testului comparativ pentru sistemele de operare folosite de smartphone-uri ne vom concentra asupra tematicii multimedia: care este cea mai bună platformă de operare pentru smartphone-uri în ceea ce priveşte administrarea, producerea şi postarea fotografiilor, muzicii şi filmelor. Plus, care sunt cele mai bune servicii oferite pentru multimedia.

Apple iPhone
Coverflow, invenţie Apple, ce permite frunzărirea printr-o galerie pentru coperţi de album a fost copiată într-o formă sau alta de către toţi producătorii. În general, se pare că Apple se străduieşte foarte mult să găsească soluţii optime pentru organizarea colecţiilor de muzică. Pe un iPhone acest lucru se întâmplă conform criteriilor standard, precum titlu, interpret sau album, dar şi după gen sau compozitor. Dar organizarea muzicii digitale începe pentru Apple pe un computer, în acest sens existând software-ul gratuit iTunes, ce permite realizarea de playlist-uri manual sau chiar automat. În cazul aşa-numitelor playlist-uri Genius, iTunes este cel care realizează liste cu melodii asemănătoare. Dacă startul este dat de o piesă AC/DC, iTunes caută prin întreaga bibliotecă piesele de hard rock şi le reuneşte apoi într-o listă comună. iTunes se ocupă şi de importul sau inscripţionarea de CD-uri şi oferă în plus un link spre iTunes-Store unde se găsesc milioane de titluri muzicale, dar şi o paletă tot mai largă de emisiuni televizate, filme şi podcast-uri. În plus, iTunes-Store este accesibil şi de pe iPhone. Astfel, dacă în timp ce te afli într-o călătorie jinduieşti după o anumită piesă muzicală ai la dispoziţie o sursă de muzică digitală uşor de accesat. În general, iTunes este uşor de operat, ceea ce este foarte bine căci fără iTunes, un iPhone nu poate oferi tot ceea ce ştie să facă. În timp ce majoritatea smartphone-urilor este recunoscută ca un hardware extern atunci când se leagă la un PC, iar cardul de memorie poate fi alimentat cu muzică prin drag & drop, aceste operaţii sunt posibile cu un iPhone numai prin trasee ocolitoare. Această problemă dispare însă prin folosirea iTunes. În ceea ce priveşte formatele pentru muzică şi video iPhone-ul este generos; nu sunt suportate decât formatele Microsoft WMA şi WMV sau formatul Linux OGG. În plus, aşa cum se ştie, playerul sună excelent. Totodată există o serie de funcţii suplimentare, precum selecţia întâmplătoare a piesei următoare prin scuturarea iPhone-ului sau opţiunea de pronunţare cu voce tare a titlului şi interpretului…

Android
Începând cu modelele simple cu cameră de 2 megapixeli şi ajungând până la camere foto de 5 megapixeli cu funcţie de înregistrare video la rezoluţie HD – oferta de modele Android este tot mai bogată, în special în ceea ce priveşte aparatele la care producătorul a pus accent pe cameră. La ora actuală nu lipseşte decât un model cu bliţ Xenon. De obicei se foloseşte un LED în loc de bliţ. O diodă suplimentară, pentru situaţiile în care lumina înconjurătoare este insuficientă, apare numai la Motorola Milestone. De asemenea, setările posibile variază de la aparat la aparat, începând cu un simplu declanşator, până la meniurile pentru setări ce permit reglarea contrastului, clarităţii şi saturaţiei de culoare. Există o largă categorie de aparate ce oferă rezoluţii diferite. Modelele mai noi din categoria superioară de preţ, precum Samsung Galaxy S au în mod standard ecrane strălucitoare la 480 x 800 pixeli. Clasa superioară de preţ înseamnă în acest caz 500 de euro; adică modelele Android sunt mult mai ieftine decât iPhone. În plus, există şi modele cu preţuri sub 300 de euro…

Symbian
Smartphone-urile Symbian disponibile la ora actuală funcţionează cu o versiune de sistem de operare, care a fost înlocuită de puţin timp prin Symbian 3. Nokia – iniţiatorul platformei acum deschise comunităţii de dezvoltatori – are odată cu modelul N8 primul aparat ce funcţionează cu varianta optimizată; totodată Symbian Foundation lucrează deja la Symbian 4. Nu în ultimul rând din cauza acestor modificări numărul de modele Symbian noi a scăzut în mod considerabil. Cu toate acestea oferta este în continuare extinsă: modele touchscreen, modele cu touchscreen şi tastatură tip maşină de scris, smartphone-uri în formatul clasic sau tip slider, cu preţuri mai mici de 200 de euro şi până la 700 de euro – la o asemenea variaţie oricine poate găsi ceea ce caută. Observaţia este valabilă şi pentru dotarea multimedia: cameră cu bliţ Xenon sau camcorder la rezoluţie HD – vei găsi tot ce vrei. Pe lângă diversitatea aparatelor, ceea ce caracterizează Symbian este deschiderea sa. De exemplu, cazul fotografiilor: acestea pot fi transferate fără probleme prin Bluetooth spre alte aparate, iar după conectarea la un PC prin cabul USB poate fi accesat şi cardul de memorie. Există şi posibilitatea de a posta fotografii pe un site de internet. În ceea ce priveşte formatele media Symbian este la fel de flexibil: platforma suportă chiar şi formatele Microsoft WMA şi WMV, precum şi ReadAudio şi RealVideo.

Windows Mobile
Pentru smartphone-urile actuale cu Windows Mobile 6.5 este valabilă aceeaşi regulă ca şi pentru modelele Symbian: platforma va fi înlocuită în curând de Windows Phone 7, dar acum există o paletă largă de aparate la dispoziţie. Oferta include aparate cu touchscreen uriaş sau aparate în design clasic, inclusiv tastatură tip maşină de scris. Familia aparatelor Windows-Mobile nu include însă un modele cu cameră foto echipată cu bliţ Xenon, multe dintre aparate neavând lumină foto. Totodată niciun model actual nu înregistrează video la rezoluţie HD. De aceea, cei care pun preţ pe modele cu funcţie foto de calitate, trebuie să caute modele oferite de alte platforme. Pentru muzică şi video există Windows Media Player, care se descurcă cu toate formatele de date uzuale şi poate sincroniza biblioteca audio stocată pe un computer. Playerul nu este însă foarte bine realizat, căci biblioteca muzicală este afişată în format mic chiar şi pe displayuri mari; totodată în modul player suprafaţa este nesistematizată. De aceea, anumiţi producători au instalat propriile sale interfeţe, iar alternativ există posibilitatea de a instala software suplimentar pentru music player. Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor platformelor şi Windows Mobile are la dispoziţie un shop online ce poate fi accesat în mod direct de către smartphone-uri. Acesta nu este foarte bine echipat, dar există posibilitatea de a folosi software suplimentar din alte surse, de exemplu direct de la dezvoltatori. În plus, platforma este deschisă şi oferă multe opţiuni pentru a trimite conţinuturile spre aparate sau de a le transfera de pe aparate. În general, se poate spune că Windows Mobile este optimizat pentru aplicaţiile business, iar operarea nu este realizată suficient de elegant, aşa cum ţi-ai dori în cazul administrării conţinuturilor multimedia.

Citeste mai mult aici

Aboneaza-te la revista connect

Etichete: