Primul apel VoIP din spaţiu

Scris de | 14 decembrie, 2010
Primul apel VoIP din spaţiu

Cisco a finalizat primul apel de voce pe Internet Protocol (VoIP) făcut fără a se utiliza infrastructura terestră în routarea apelului. Compania a utilizat modelul Cisco 18400 Space Router, un router IP care tolerează radiaţiile şi care este construit pentru sateliţi şi alte nave spaţiale. Primul router spaţial a fost lansat la bordul Intelsat 14, un satelit de comunicaţii geostaţionar.

Cu ocazia testului Internet Routing in Space (IRIS), Cisco a efectuat şi prima actualizare a softului unui router bazat pe Internet Protocol (IP) aflat pe orbită, la bordul unui satelit comercial.
Această realizare reprezintă un avans radical faţă de tehnologia curentă de comunicare prin satelit, care se bazează pe centre terestre pentru a transmite semnale de voce şi video între sateliţi şi până la utilizatorii finali.
Beneficiile acestei noi capabilităţi includ abilitatea de a routa traficul de voce, date şi video între utilizatorii care se află pe aceeaşi reţea IP, cu eficienţă ridicată şi costuri mai scăzute, decât este posibil folosind reţelele existente de comunicare prin sateliţi care sunt fragmentate.
În plus, capacitatea de a actualiza softul routerului Cisco şi al modemului de la bord creşte flexibilitatea sistemului pentru a implementa capabilităţi viitoare precum şi durata de viaţă a sistemului de comunicaţii.

Etichete: , , , ,