Ai grijă ce cumperi!

Scris de | 27 ianuarie, 2011
Ai grijă ce cumperi!

Azi poţi cumpăra un mobil cu aceeaşi sumă de bani ca şi cea pe care o foloseşti pentru un abonament la o piscină, dar, spre deosebire de plăcerea înotului, s-ar putea ca plăcerea operării unui mobil nou să se diminueze odată cu trecerea timpului. Pentru evitarea unui asemenea scenariu, connect a ales pentru tine trei mobile ieftine, plus şase alternative.

Aproape nimeni nu poate analiza în întregime oferta de mobile prezentă la un moment dat pe piaţă, căci noile modele „curg” într-un flux constant şi abundent. Iar situaţia este şi mai complicată în segmentul low-budget, unde noutăţile se succed într-un ritm de unul la circa şapte zile, multe dintre noile modele ieftine fiind incluse în categoria de produse no-name, fabricate în Orientul Îndepărtat. Drept urmare, în segmentul de preţ de maxim 150 de euro, există destule modele aflate la ani-lumină distanţă de idealul unui telefon mobil complet. Sfatul nostru: deschide bine ochii înainte de orice achiziţie, ca să ştii ce cumperi. Iar dacă te gândeşti cumva să faci economii la preţul de achiziţie, mai mult ca sigur că mai târziu vei plăti un preţ – fie în nervii consumaţi degeaba, fie în bani suplimentari, pentru că vei începe inevitabil să cauţi ceva mai bun. Conform datelor obţinute din acest test reiese faptul că în cazul mobilelor ieftine domină într-adevăr ideea de economisire: music-playerele se descurcă numai cu fişiere MP3, clientul e-mail lipseşte de obicei, iar cât despre sincronizarea Outlook, UMTS sau browser de internet nici nu are rost să mai vorbim. Cu toate acestea, în toată această „junglă” de mobile ieftine, vei găsi întotdeauna mici „diamante”. connect a ales pentru tine trei modele din segmentul low-budget pe care le-a testat ca tu să-ţi faci o idee despre talentele lor ascunse. Iar dacă nici unul dintre aceste telefoane nu este pe placul tău, avem pregătite încă şase modele alternative.

Samsung C3200
Un mobil GSM uşor de manevrat, cu forme atrăgătoare şi display bun. În plus, dotarea include o mulţime de funcţii utile.

C3200 (149 de euro) este un mobil şic, chiar dacă realizat în designul clasic. Cu dimensiuni compacte şi o greutate de numai 79 g mobilul combină suprafeţele negre cu cele argintii, prezente atât în varianta mată, cât şi în cea strălucitoare. Partea posterioară a aparatului este rotunjită, motiv pentru care mobilul stă bine în mână. Interfaţa utilizator, plăcut structurată, este afişată cu măiestrie de displayul cu o rezoluţie de 240 x 320 pixeli. În plus, aparatul poate fi operat fără ca utilizatorii să fie nevoiţi să apeleze la ajutorul manualului de utilizare. Drept caracteristică specială C3200 oferă un ecran de start, denumit „smart standby”, cu acces rapid la căsuţa poştală, funcţia de editare a unui mesaj, music player, search Google sau reţele sociale precum Facebook. Tastele, ordonate într-o structură „solzoasă”, sunt uşor de manevrat, în special datorită suprafeţei de contact bune şi iluminării optime.
La partea de dotare ne izbim de limitările tipice unui mobil ieftin, de altfel normale pentru acest segment de preţ. Astfel, caracteristici precum conexiuni rapide de date de genul HSPA sau camere foto la rezoluţie înaltă sunt o raritate. Cu toate acestea, C3200 oferă toate funcţiile de bază, relevante în utilizarea zilnică. De pildă un client de email cu funcţie push sau browser HTML. Slotul pentru carduri MicroSD este plasat în lateral; de aceea cardul poate fi schimbat fără ca acumulatorul să fie extras. Din păcate coletul nu include şi un cablu de date pentru conexiunea USB proprietară; drept urmare modelul nu a putut beneficia de punctele acordate pentru sincronizarea Outlook. Operaţia de sincronizare este posibilă în principiu, dar numai dacă faci rost de cablul corespunzător. Music playerul, camera de 2 megapixeli şi radioul FM se încadrează în departamentul funcţii entertainment.
În laborator, C3200 s-a prezentat bine, obţinând o perioadă de convorbiri de peste 13 ore în reţeaua 1.800. Bune sunt şi valorile măsurate pentru autonomia tipică – aproape şapte ore – dar şi pentru perioada în standby – 22 de zile. Iar pentru acustică laboratorul a confirmat valori excelente. Singurele deficienţe se manifestă la recepţie, deficienţe relevante însă numai pentru regiunile cu acoperire slabă cu semnal.

Rezultat connect
Mulţumitor

Un model universal cu forme elegante – telefonul mobil C3200. Aparatul se manevrează cu simplitate, dispune de valori bune de autonomie şi acustică clară.

Samsung E2370
Model robust, ce supravieţuieşte chiar şi în condiţii dure de utilizare şi convinge prin rezultate excelente la disciplina autonomie. Nu te aştepta însă la o autonomie prea extinsă.

Samsung îşi urmăreşte cu fidelitate politica sa de a scoate pe piaţă, la intervale regulate, mobile outdoor cu carcase robuste. Ultimul reprezentant al acestei serii este mobilul outdoor E2370, echipat cu o carcasă din plastic robustă, bicoloră. Mobilul de 129 de euro este echipat cu taste cauciucate, foarte bine separate una de alta şi optim iluminate. Lăudabil: mobilul dualband oferă protecţie la praf şi apă stropită şi de aceea dispune de gradul de protecţie IP57.
Aprecieri mai puţin pozitive pentru display: la o diagonală de numai 1,8 inchi şi o rezoluţie de 128 x 160 pixeli „scena” pentru prezentarea conţinuturilor este destul de modestă. În schimb, ecranul este ultra luminos şi poate fi citit uşor chiar şi în lumină solară puternică. Pe deasupra aparatul se manevrează foarte simplu. Meniurile individuale pot fi activate rapid, iar utilizatorul găseşte rapid toate funcţiile individuale.
În ceea ce priveşte dotarea, nimic spectaculos de remarcat: Bluetooth, radio FM şi un player MP3 simplu, singurul highlight fiind clientul de email; browserul WAP este aproape de neutilizat din cauza displayului prea mic. În schimb, aparatul este echipat cu câteva funcţii practice; de exemplu lampa cu leduri integrată în partea superioară ce transformă mobilul într-o lanternă de buzunar.
O altă caracteristică demnă de remarcat este acumulatorul de 2000 mAh. Puterea acestuia a fost confirmată şi în laboratorul de măsurători – iar asta mai mult decât convingător! E2730 a obţinut pentru disciplina autonomie numărul maxim de puncte. Ce înseamnă acest lucru în detaliu – 65 de zile în modul standby, o autonomie tipică de 15 ore, dar şi o perioadă de convorbiri de 20 ore în reţeaua de 1800; în reţeaua 900 mobilul obţine circa 17 ore. Bune sunt şi caracteristicile privind recepţia – mai ales în reţeaua de 900. Iar ca şi cum n-ar fi fost îndeajuns, la toate acestea se adaugă acustica foarte bună şi foarte puternică.

Rezultat connect
Mulţumitor

E2370 are de partea sa valorile excepţionale privind autonomia şi aspectul robust, adecvat pentru utilizarea outdoor. Dotarea este însă numai la nivel rudimentar.

LG GM205
GM205 este un mobil walkman cu valori bune pentru autonomie şi preţ mic. Dotarea, şi mai ales recepţia, lasă de dorit.

Cel mai ieftin model din acest test se numeşte GM205 şi poartă semnătura LG. Mobilul quadband are un design modern, fiind disponibil în două variante de culoare la preţul de 89 de euro. Nimic de criticat privind finisarea, mai ales dacă ne raportăm la preţ, chiar dacă tastele cromate ale butonului de navigaţie pe cinci căi nu au cel mai sofisticat aspect, iar scârţâielile sunt la ordinea zilei. Ce ne place însă: restul tastelor sunt suficient de bine dimensionate, plăcut luminate şi au suprafeţele de contact clar delimitate. Convingător este şi modul de operare al mobilului. Conţinuturile sunt afişate clar pe displayul de calitate.
La o analiză mai atentă, vei descoperi că GM205 este specializat pe redarea muzicii. Aparatul este echipat cu un sistem de difuzoare 2.1 ce reproduce sunete puternice, dar şi cu două taste laterale, pentru activarea rapidă a radioului FM şi a meniului muzică. Radioul recepţionează frecvenţele canalelor, dar fără datele RDS suplimentare. În schimb aparatul poate fi folosit şi fără căşti; de aceea există posibilitatea de a fi trezit dimineaţa cu melodii de la radio. Suplimentar melodiile redate de radio pot fi şi înregistrate. Music playerul are o structură simplă; dacă fişierele audio sunt deschise prin browserul de date music playerul se descurcă cu toate formatele uzuale, dar în biblioteca muzicală recunoaşte numai datele MP3 – care în plus trebuie să fie stocate pe un card MicroSD, într-un director corespunzător. Meniul setări audio include egalizator, iar pentru efectele surround există Dolby Mobile. Recomandăm înlocuirea cât mai grabnică a căştilor incluse în pachet cu o altă pereche mai reuşită din punct de vedere calitativ; operaţie la îndemână căci există jack-ul de 3,5 mm. Nimic de spus în plus despre dotare; lipseşte până şi clientul de email.
Valorile pentru autonomie – 22 de zile în standby şi perioadă de convorbiri de peste 12 ore – sunt bune, spre deosebire de caracteristicile de recepţie – LG are probleme în ambele reţele. Slăbiciunile recepţiei nu se vor face simţite în oraşe, dar cu siguranţă că vor fi percepute în zonele cu acoperire mai slabă de semnal.

Rezultat connect
Suficient

La un preţ mic, GM205 oferă performanţe bune pentru disciplinele autonomie şi operare. Recepţia şi dotarea sunt în schimb „slăbuţe”.

Nokia 2710 Navigation E
Nokia 2710 – soluţia perfectă pentru toţi cei care caută un mobil universal cu funcţie de navigaţie şi preţ acceptabil.

Nokia 2710 este un mobil cu funcţie de navigaţie autentică. Alături de accesoriile obişnuite în pachet sunt incluse şi un suport cu ventuză, inclusiv husă pentru mobil, precum şi un cablu de încărcare pentru mufa brichetei auto. La preţul de 129 de euro mobilul este echipat cu tuner GPS, inclusiv suport A-GPS, precum şi o tastă suplimentară în partea frontală, ce activează software-ul de navigaţie Nokia Maps 2.1. În pachet e inclus şi un card de memorie MicroSD de 2 GB pe care poţi descărca hărţile dorite. Mobilul quadband 2710 se prezintă bine şi cu restul caracteristicilor, nu numai în rolul de sistem de navigaţie. În acest sens amintim finisarea ireproşabilă, tastatura mare, perfect iluminată şi operarea simplă a platformei S40. Dotarea include diferite funcţii utile precum calculator, cronometru şi client de email. 2710 este echipat şi cu funcţii de confort, precum apelare vocală, control vocal ori ecran activ în standby, liber configurabil de către utilizator. Iar în final să amintim valorile foarte bune obţinute pentru disciplina autonomie: în standby aparatul rămâne pe recepţie maxim 26 de zile.

Rezultat connect
Mulţumitor

Nokia 7230
7230 este echipat cu tot ceea ce are în dotare în mod standard un mobil ieftin. Autonomia ar putea fi însă mai bună.

La acest mobilul UMTS, cu preţul de 139 de euro, calitatea finisării nu este cu nimic inferioară designului atractiv. Materialele alese sunt de calitate, iar mecanismul tip slider nu prezintă deloc joc; doar capacul acumulatorului scârţâie un pic. 7230 se prezintă foarte bine şi la disciplina manevrabilitate. Mobilul la dimensiuni compacte stă foarte bine în mână – factorul de bază în garantarea unei manevrabilităţi rapide şi sigure.
La manevrabilitatea bună îşi aduce aportul şi tastatura de calitate. Cadrul cromat al telefonului adăposteşte un led ce semnalizează optic mesajele primite sau apelurile pierdute. În schimb dotarea telefonului Nokia este modestă. Aparatul este echipat numai cu funcţii de bază, precum calculator de buzunar, cronometru sau reportofon, plus card de memorie MicroSD de 2 GB – nimic altceva în rest. Astfel utilizatorii trebuie să cumpere separat cablu pentru conexiunea micro-USB sau software pentru sincronizarea datelor. Ne-a plăcut în schimb music playerul şi camera de 3,2 megapixeli. Autonomia nu este punctul forte al modelului 7230, aşa cum o demonstrează măsurătorile de laborator. Sliderul s-a prezentat mult mai bine la măsurătorile de acustică şi recepţie – unde a obţinut calificativul „bine”.

Rezultat connect
Mulţumitor

Nokia X2
Nokia X2 este soluţia perfectă dacă îţi doreşti un al doilea telefon mobil – sau dacă cauţi un model ieftin.

Nokia X2 este un model cu multiple talente, fără a fi însă un maestru în nici una dintre discipline. Cu toate acestea el posedă toate funcţiile de bază ale unui mobil, printre care şi conexiune la internet. Modelul quadband la 119 de euro foloseşte browserul Mini-Opera, ce accesează internetul prin EDGE. Micuţul ecran de 2,2 inchi pretinde însă multimple operaţii de scroll la navigarea pe site-urile de internet. Observaţia este valabilă şi pentru clientul e-mail: lăudabilă prezenţa lui, dar realizarea a rămas la nivelul de intenţie. Music player-ul afişează coperta albumului, are egalizator şi taste proprii în partea stângă a carcasei. Coletul include şi un card de memorie MicroSD de 2 GB, dar cablul USB trebuie cumpărat separat. Datorită dotării extinse, tipice pentru modelele Nokia Serie-40, aparatul oferă clienţi social-networking, precum şi diferite funcţii utile organizer. Tastele, inserate plan în carcasă, arată şic, dar ordonarea lor este mai puţin fericită din punct de vedere ergonomic. Acumulatorul atinge performanţe scăzute pentru acest segment de preţ – iar cât despre restul valorilor măsurate: numai valori la nivel mediu.

Rezultat connect
Mulţumitor

Sony Ericsson Jalou
Jalou seamănă cu o piatră preţioasă şi are cel mai mic display din test – diagonala măsoară numai 2 inchi.

Jalou (149 de euro) intră cu uşurinţă în cel mai mic pantalon de buzunar, deoarece are dimensiuni compacte şi cântăreşte numai 84 g. Din păcate finisarea modelului cu clapetă nu este demnă de remarcat: carcasa scârţâie, iar displayul principal reflectă lumina şi afişează efecte moirés la cea mai fină apăsare. Tastatura nu este nici ea optim realizată: mini-tastele, în formă de romb, nu au suprafaţa de contact clar delimitată, iar faptul că tastelor cu cifre sunt integrate plan în carcasă împiedică încercările de editare „oarbe” ale utilizatorilor mai puţin experimentaţi. Displayul monocromatic afişează ora, apelurile pierdute, mesajele, capacitatea acumulatorului şi puterea semnalului. Structura meniului este împărţită în categorii clare, acompaniate de simboluri intuitive. Instalarea clientului e-mail şi messenger se face simplu şi rapid, iar datele sunt descărcate de pe internet folosind EDGE şi HSDPA. Displayul este suficient de mare pentru administrarea e-mail-urilor, dar nu şi pentru navigaţia pe net. Mobilul a adunat însă multe puncte la măsurătorile pentru autonomie. Atât pentru perioada de convorbiri, cât şi pentru durata în standby am obţinut valori bune. Nu acelaşi lucru putem afirma despre calitatea recepţiei.

Rezultat connect
Mulţumitor

Sony Ericsson Naite
Naite este un mobil ecologic: încărcătorul face economii de curent, cutia telefonului este mică şi include puţine accesorii.

La 109 euro Naite este un mobil realizată în designul clasic, cu carcasă bi-color, ce aminteşte de cea a clasicului model Sony-Ericsson T610. Fiind un model universal Naite este un maestru al compromisului: mobilul este compact, dar suficient de mare pentru ca partea sa frontală să poată adăposti o tastatură uşor de manevrat şi un display de 240 x 320 pixeli. Deşi tastele nu sunt uriaşe, ele sunt sigure în manevrare datorită spaţiilor de delimitare dintre ele. Doar iluminarea în alb a tastelor argintii este greu de urmărit în lumină puternică. Nimic de reproşat calităţii finisării; cu toate acestea să nu te aştepţi la acest preţ la o carcasă spectaculos realizată. HSDPA garantează recepţionarea rapidă a datelor; dar dacă vrei un mobil cu funcţie internet veritabilă caută în altă parte. Interfaţa de operare Sony-Ericsson este lăudabil realizată, astfel încât nu ai nevoie de manualul de utilizare pentru a-i descifra tainele. În laborator mobilul a convins prin calitatea emisiei şi recepţiei, atât în GSM, cât şi în reţeaua UMTS. Sunetul din timpul telefoniei este de top. În concluzie, un aparat practic şi şic, compatibil înainte de orice cu funcţiile de telefonie şi SMS.

Rezultat connect
Mulţumitor

Sony Ericsson T715
Sliderul din clasa medie de preţ convinge datorită finisării solide a carcasei, dar şi prin HSPA, fiind un mobil e-mail la dimensiuni compacte.

T715 (149 de euro) este un slider la dimensiuni compacte, bine finisat. Carcasa din aluminiu este de calitate; iar sliderul rămâne stabil chiar şi în poziţia deschisă. Tastele cu cifre oferă o suprafaţă de contact clar delimitată, doar marginea superioară a tastaturii este prea apropiată de partea inferioară a displayului. Displayul de 2,2 inchi afişează fotografii şi video la 320 x 240 pixeli, cu foarte multe detalii. Navigaţia se realizează intuitiv; meniul principal este împărţit în 12 nivele şi este construit în mod logic şi consecvent. Camera, cu tastă separată pentru declanşare plasată pe marginea carcasei, realizează fotografii la o rezoluţie de 3,2 megapixeli. Pachetul dotării depăşeşte aşteptările: HSDPA pentru download, dar şi HSUPA pentru transfer rapid de date. Nu lipseşte nici client e-mail. Navigaţia pe internet nu produce însă nicio plăcere. În laboratorul de măsurători sliderul nu şi-a continuat marşul triumfător, decât numai parţial. Chiar dacă calitatea recepţiei şi emisiei este foarte bună atât în GSM, cât şi în reţeaua UMTS, iar acustica este bună, adevăratul „călcâi al lui Ahile” este acumulatorul, din cauza căruia mobilul nu a obţinut decât valori medii pentru autonomie.

Rezultat connect
Mulţumitor

Etichete: , , , , , , , , ,