Web la pachet cu Samsung N220 Plus si Asus Eee PC VX6

Scris de | 7 martie, 2011
Web la pachet cu Samsung N220 Plus si Asus Eee PC VX6

Vâlva actuală din jurul speciei reînviate tablet PC nu poate să umbrească avantajele unui netbook. Drept urmare, connect a decis să testeze două modele noi de la Asus şi Samsung ca să ştii în detaliu ce vei cumpăra.

Samsung N220 PlusSamsung N220 Plus

Modelul Samsung în formatul de 10 inchi costă 399 de euro şi convinge prin tastatură reuşită şi autonomie imensă.

Dacă modelul Lamborghini de la Asus atrage prin design elegant şi logoul producătorului de maşini sport, Samsung N220 Plus este prezentat într-o carcasă simplă, dar elegantă. Carcasa – disponibilă în roşu şi verde – este solid finisată, componentele mecanice sunt stabile, iar balamaua ecranului se deschide moale, fără nici un fel de zgomot. Doar suprafeţele pentru sprijinirea mâinilor scârţâie uşor în operare.

Ecranul afişează conţinuturile la 1.024 x 600 pixeli, ceea ce arată bine în cazul unei diagonale de 10,1 inchi – astfel simbolurile de pe desktop şi paginile web nu sunt prea mici, şi în plus apar în structură ordonată. Cu luminozitatea setată la maxim am obţinut la măsurători o valoare de 220 cd/m²; de aceea ecranul rămâne lizibil chiar şi în spaţii luminoase, dar calitatea afişării are de pierdut dacă este privită din lateral.

Dacă ai mult de editat mobil te vei bucura de tastatura de calitate, care are taste suficient de mari în ciuda spaţiului mic oferit de carcasă. Din fericire tastatura nu se îndoaie în nicio parte atunci când este apăsată puternic, tastele individuale sunt bine inserate şi clar separate una de alta. Utilizatorii vor trebui să se obişnuiască însă cu layoutul diferit faţă de tastaturile standard. Astfel tasta mai mare-mai mic este plasată lângă tasta shift din dreapta, iar nu lângă cea din stânga, iar ceea ce creează probleme suplimentare este faptul că tasta shift este prea scurtă, iar la editarea cu toate cele 10 degete mâna trebuie să realizeze un şpagat considerabil.

SamsungN220PlusFoarte reuşit este trackpadul, ce reacţionează fluent la comenzi, iar datorită funcţiei multi-touch poate controla zoom pe documente prin fluturarea degetelor pe pad. Drumul spre internet se face fie prin WLAN, fie prin mufa Ethernet; nu există modul 3G integrat.

Acumulatorul de 66 Wh menţine netbookul „în formă” timp de zece ore – suficient pentru o zi completă de lucru şi suficient pentru punctaj maxim la această disciplină. Performanţe bune grafice şi de procesare, dar fără a depăşi nivelul mediu pentru un netbook.

Asus Eee PC VX6Asus Eee PC VX6

Ediţia Lamborghini de la Asus la aproape 600 de euro depăşeşte orice model concurent datorită excelentelor performanţe grafice.

Eee PC VX6 cu ecran de 12 inchi, construit de Asus în colaborare cu producătorul italian de maşini Lamborghini, este unul dintre modelele mai mari din specia sa. Dar acest lucru face bine gradului de sistematizare a paginilor web, documentelor şi simbolurilor pe display, căci ecranul afişează conţinuturile la 1366 x 768 pixeli şi la o rată mare de contrast. În plus ecranul reflectă lumina, ceea ce este o problemă la folosirea aparatului în are liber sau în camere luminoase. La o luminozitate măsurată de 156 cd/m² acest efect poate fi neutralizat numai parţial folosind opţiunile de setare a luminozităţii ecranului.

Carcasa şi tastatura sunt finisate ireproşabil, la calitate de top. Carcasa, disponibilă în negru şi alb, este curat finisată, inspiră soliditate şi are dimensiuni compacte; capacul displayului are pe el emblema Lamborghini. Structura tastaturii corespunde standardului cunoscut de la PC, fiind completată de tasta cu multiple funcţii, des întâlnită în cazul netbook-urilor. Tastele individuale mari şi suprafaţa moale de sprijin pentru încheieturile mâinilor sunt de mare ajutor în cazul celor care au mult de editat mobil. Controlul cursorului se face fiabil prin trackpad, si totodată fluent deoarece este suportată funcţia multi-touch.

Universul Lamborghini se simte odată cu pornirea sistemului Windows 7 Home Premium – zgomotele puternice de motor te fac să crezi că în acest caz este vorba despre un netbook cu performanţe înalte. Pentru a confirma aceste aşteptări procesorul Intel Atom lucrează la 1,8 GHz şi colaborează cu o memorie de lucru de 2 GB. În plus, există placa grafică NVidia Ion 2 care garantează pentru acest netbook performanţe grafice rar întâlnite la aceste aparate. Şi aşa cum se întâmplă în cazul unei maşini sport, consumul netbook-ului Lamborghini nu este unul redus, dar cu toate acestea autonomia se ridică la o valoare acceptabilă: 5,5 ore obţinute de la un acumulator de 56 Wh.

AsusEee PC VX6

Netbookul comunică în exterior pe mai multe căi, de exemplu prin Bluetooth sau WLAN. Prin portul USB pot fi conectate maxim 3 aparate periferice, iar interfaţa HDMI transferă video şi foto la calitate HD spre un televizor; ceea ce lipseşte este slotul pentru cartele SIM. Caracteristică specială: Asus oferă timp de 12 luni memorie online gratuită la asuswebstorage.com.

 

Alegerea bună

Decizia pentru cumpărarea unui computer mobil nu se ia în grabă, ci trebuie bine cumpănită.

Netbookurile sunt mici, uşoare şi se descurcă mai multe ore fără alimentare de la priză. Toate acestea sunt valabile pentru orice netbook, dar înainte de a cumpăra un asemenea aparat trebuie să-ţi cunoşti priorităţile. Iată câteva criterii importante.

Mărimea ecranului

Cele mai mici netbookuri se descurcă cu ecrane de 7 sau 8 inchi şi nu cântăresc mai mult decât o agendă. Drept urmare pe ecran spaţiul de afişare este foarte mic. Dar dacă nu vrei decât să verifici e-mailul, să introduci termene în calendar sau să faci notiţe te vei descurca cu aceste mini-displayuri. Dacă ai de-a face cu documente mai complexe treaba se complică. Observaţie valabilă şi pentru paginile web mari. În acest caz recomandăm modelele de 9 sau 10 inchi, sau şi mai bine cele de 11 sau 12 inchi. Problema greutăţii nu apare în niciunul dintre cazuri, căci chiar şi modelele mai mari nu cântăresc mai mult de 1,5 kg.

Tastatură cu compromise

Foarte importantă este calitatea tastaturii. În acest sens trebuie verificat dacă ea nu se curbează în centru, sau dacă structura tastelor este foarte diferită de cea folosită la calculatoarele desktop. Aceasta poate fi problemă mare pentru cei care editează „orb” şi a căror fluenţă va avea de suferit. Pentru restul utilizatorilor problemele de layout sunt mai puţin importante, căci acestea privesc oricum la tastatură. În general netbookurile nu au prea mult spaţiu pentru taste mari – de aceea este bine să testezi tastatura înainte de a cumpăra aparatul.

Mobil în internet

Nu toate netbookurile sunt echipate cu modul UMTS; multe modele de 11- 12 inchi nu au integrat slot pentru cartele SIM. Dacă în apropiere nu există hotspot WLAN conexiunea la internet se poate face fie printr-un stick, fie printr-un mobil UMTS compatibil Bluetooth (tethering).

Puterea acumulatorului

Evident, mobilitatea nu are nici un sens dacă acumulatorul nu rezistă prea mult. Netbookurile oferă în mod obişnuit 4 – 6 ore de autonomie. Tipul de iluminare al ecranului are influenţă asupra consumului de curent. Dacă se folosesc diode luminoase, acumulatorul poate rezista mai mult timp decât la displayurile cu iluminare prin catod rece. Un rol important este jucat şi de tipul hard-diskului. Discurile convenţionale consumă mai multă energie decât variantele mai moderne cu memorie Flash, care sunt şi mai scumpe. Importantă este şi capacitatea acumulatorului – la majoritatea modelelor se situează între 30 şi 60 Wh.

Costuri

Există provideri de reţea care oferă modele subvenţionate. În comerţ preţurile se situează între 300 şi 600 de euro.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,