Dead Space 2: Teme-te!

Scris de | 2 aprilie, 2011
Dead Space 2: Teme-te!

dead space 2, dead space dlcAşteptat cu sufletul la gură de către fanii jocurilor horror-survival, Dead Space 2 a sosit la începutul acestui an pe PC-uri şi console. Jocul vine cu o poveste solidă şi o atmosferă ce îţi va trimite fiori reci pe şira spinării.

Text de: Sergiu Briceag

Spaţiul – ultima frontieră…. Ei bine, nu spaţiul este ultima frontieră, ci mintea umană, iar mintea lui Isaac Clarke, asaltată de halucinaţii demonice este pusă la grea încercare în urmarea unuia dintre cele mai bune jocuri horror ale ultimilor ani, Dead Space.
După ce a supravieţuit, chiar dacă la limită, confruntarea cu colţii ascuţiţi ai necromorfilor – creaturi care readuc la viaţă fiinţele moarte şi le recombină pentru a obţine adevărate maşini de ucis – inginerul Clarke este nevoit să îmbrace din nou costumul blindat pentru a-şi salva pielea. Se pare că atât misteriosul Marker cât şi prietenii săi mai vechi au găsit o modalitate de a reintra în viaţa lui Clarke.
De data aceasta însă frigul şi izolarea spaţiului sunt înlocuite de templele înfiorătoare şi de coridoarele cufundate în haos ale metropolei Sprawl, o colonie afată pe Titan, luna planetei Saturn. Această diversitate a mediilor este unul dintre principalele elemente care fac din Dead Space 2 un joc mai bun decât precedentul.

Detalii şi ecouri
Chiar dacă grafica nu a suferit modificări substanţiale, jocul arată per total mai bine – umbre mai detaliate, mai multe tonuri de culoare şi mult mai multe detalii, de la posterele de pe pereţi până la micile obiecte însângerate, împrăştiate pe podele. Aceste detalii fac ca în momentul în care te plimbi printr-o zonă rezidenţială şi explorezi apartamentele defuncţilor locatari, chiar ai impresia că acolo a trăit şi poate mai trăieşte cineva sau ceva.
Sunetul joacă un rol extrem de important în joc, fiind folosit cu multă inteligenţă pentru a-ţi crea o stare permanentă de încordare şi panică. Ecourile plânsetelor de copii care răsună prin ruinele unei şcoli, urletele care preced unele atacuri sau pur şi simplu liniştea apăsătoare dinaintea dezastrului sunt condimente de bază în reţeta jocului.

Mai multe personaje
Dead Space 2 îşi propune să analizeze mult mai atent trăirile personajelor şi să le proiecteze spre jucător. Vei ajunge să simţi ceea ce simte Clarke, regretele şi spaimele acestuia, iar această empatie te va ajuta să te implici mult mai intens în povestea jocului. Clarke nu este însă singur, fiind însoţit în călătoria sa nu doar de multiplele variante de necromorfi ci şi de o serie de personaje bine conturate, fiecare cu propriile sale obiective şi cu propria personalitate.
La fel ca şi Clarke şi restul protagoniştilor sunt mai aproape de uman decât de o serie de pixeli animaţi, voice acting-ul de excepţie contribuind serios în acest sens.
Tocmai această interacţiune cu celelalte personaje este esenţială pentru a-l caracteriza pe Clarke, un tip destul de interiorizat, care preferă să îşi ascundă traumele sub o mască de fier.
Inamicii sunt mai diverşi şi la fel de înspăimântători. Spre exemplu, o nouă creatură denumită simplu „haita” vânează în grupuri şi te întâmpină cu o serie de urlete şi strigăte de-a dreptul deranjante. Deşi slabi ca şi individ, creaturile din haită – ce seamănă vag cu nişte copii sălbatici – te înconjoară rapid, iar în momentul în care una reuşeşte să îţi sară la beregată ai toate motivele să intri în panică.
Povestea este bună însă nu excepţională, mai ales pentru că se încăpăţânează să păstreze în ceaţă răspunsul la unele dintre cele mai importante întrebări care îţi vor trece prin cap. Quest-urile au rolul de a te împinge pas cu pas spre concluzia finală – vei mai deschide o uşă sau vei obţine acces la un mijloc de transport care te apropie de destinaţie. Deşi sună banal, lucrurile sunt departe de a fi plictisitoare pentru că de cele mai multe ori între tine şi întrerupătorul care deschide uşa se află câteva tone de carne cu colţi şi gheare care refuză să se dea la o parte.
Echipat pentru dezmembraredead space dlc
Dead Space a fost un succes şi pentru faptul că a refuzat să apeleze la armele clişeu din alte jocuri, gen pistol, mitralieră, puşcă cu lunetă şi a introdus un arsenal cu totul nou, impresionant atât vizual cât şi funcţional. Multe dintre aceste arme revin, cum este şi tăietorul cu plasmă sau fierăstrăul industrial, însă Dead Space 2 aduce cu sine şi câteva arme noi. Un aruncător de suliţe care electrocutează ţintele este una dintre acestea. Să nu uită şi faptul că fiecare armă are o funcţionalitate secundară, de multe ori complet diferită, fapt ce măreşte extrem de mult numărul de strategii la care poate apela jucătorul.
Apar şi noi armuri, fiecare cu câte un bonus special care te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti putere unei arme sau să faci cumpărături mai ieftine.
Atât armele cât şi armurile pot fi îmbunătăţite semnificativ cu ajutorul unor „noduri” pe care e găseşti pe parcurs sau pe care le poţi cumpăra. Poţi îmbunătăţi puterea, timpul de încărcare, capacitatea încărcătorului sau abilitatea secundară a unei arme.
Abilităţi speciale
Isaac Clarke devine mai mult decât un simplu pistolar, acesta primind în Dead Space 2 o serie de abilităţi speciale care îl ajută să facă faţă situaţiilor dificile. Una dintre acestea, telechinezia, îţi permite să levitezi anumite obiecte, inclusiv membre ale inamicilor, pe care apoi să le proiectezi cu viteze letale spre aceştia. Vei descoperi rapid că singurul necromorf bun este cel pironit în perete, cu o ţeavă în piept.
O altă abilitate este posibilitatea de a opri sau încetini anumite obiecte. Aceasta poate fi folosită pentru a-ţi da un moment de respiro atunci când eşti atacat de un val de inamici, dar şi pentru manevra anumite obiecte din mediu – uşi, mecanisme.

Zero G
Dead Space 2 integrează şi secvenţe desfăşurate în lipsa gravitaţiei, momente de-a dreptul spectaculoase în care Clarke navighează elegant printre rămăşiţe metalice ale navelor sau ale foştilor ocupanţi. Controlul în aceste secţiuni este extrem de bun, singura problemă fiind uneori orientarea.
Depresurizarea şi lipsa gravitaţiei pot fi folosite şi pentru a elimina zone ticsite de inamici. Tot ce trebuie să faci este să spargi geamul camerei, să aştepţi ca necromofii să fie absorbiţi în spaţiu şi să activezi la timp panoul de siguranţă care acoperă golul creat, înainte de a fi şi tu „evacuat” forţat.
În aşteptarea unui nou episod din saga Dead Space fanii vor fi trataţi cu o sumedenie de DLC-uri (downloadable content), care vor extinde jocul cu misiuni, arme şi echipament nou.
Primul Dead Space 2 DLC, Severed, promite două noi capitole pline de adrenalină.

Etichete: , , , , ,