Cei 7 magnifici: şapte telefoane se luptă pentru titlu

Scris de | 9 aprilie, 2011
Cei 7 magnifici: şapte telefoane se luptă pentru titlu

Începutul acestui an aduce cu sine un debutant ambiţios în magazinele de telefonie mobile, iar iPhone, Android, Symbian &Co trebuie să se compare pentru prima oară cu noul sistem de operare Windows Phone 7. Reuşeşte Microsoft să întorcă piaţa pe dos sau e doar o furtună într-un pahar cu apă? Pentru a afla răspunsul am testat HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy, SamsungOmnia 7, MotorolaMilestone 2, Motorola Defy, HTC Desire HD, Samsung Wave 525, Samsung Wave 533 şi Nokia C7-00.

Microsoft s-a săturat de privit cum străluceşte concurenţa pe piaţă, mai ales că gigantul din Cupertino are deja de câţiva ani parte de un succes uriaş. În sfârşit doreşte şi Microsoft să fie prezent cu diferite aparate care se apropie tot mai mult de nivelul PC-urilor. În loc să continue să lucreze la Windows Mobile, Steve Ballmer a luat o hotărâre foarte importantă anul trecut: Începem de la zero!

Un boboc drăguţ
Rezultatul se numeşte Windows Phone 7 și are foarte puțin în comun cu ceea ce am văzut până acum la Microsoft în materie de smartphone-uri. Subțire, elegant și plăcut, aduce cu sine un sistem de operare care își flatează utilizatorul prin operarea sa simplă. În timp ce Windows Mobile ridică întotdeauna întrebarea dacă utilizatorul este prea greu de cap sau sistemul de operare prea complicat, mesajul transmis de către Windows Phone 7 este perfect: Eu sunt ok, tu ești ok!
Cum funcţionează acest lucru ne-au arătat deja de ceva timp Apple cu iPhone și Google cu Android. Se pare că a fost mult mai simplu să lase complet în urmă trecutul, în care un smartphone era utilizat cu ajutorul unui pen sau al unei tastaturi, decât să încerce să îl adapteze la prezent. În orice caz, nu a fost deloc ușor, fapt care se demonstrează prin greutățile pe care le-a avut Nokia în încercarea de a transforma platforma Symbian într-un concurent puternic pe piață în materie de interfață de utilizator. Samsung însă a avut un succes mai mare prin newcomer-ul Bada.

Concurenţa îşi face loc
Pentru atragerea unor noi prietenii este necesară operarea intuitivă – însă în cazul în care se dorește ca „relaţia” să fie una de lungă durată, platforma unui smart­phone trebuie să ofere cu mult mai mult decât o simplă interfață. Valorile din interior sunt cele care fac diferența, ştie toată lumea. În lupta din laboratorul de teste care se întinde pe următoarele pagini, nou-nouțul Windows Phone 7 trebuie să țină prima dată piept luptei cu concurenții consacrați deja. Iar aceștia vin ca de obicei cu ceva nou și inovativ de Crăciun: Motorola iese pe piață cu două modele Android – Milestone 2 și Defy, HTC aduce și el în liga Android un succesor îmbunătățit al modelului Desire, Samsung își extinde portofoliul Bada cu două modele mai ieftine, iar Nokia aduce cu sine C7, al doilea model cu platforma Symbian revizuită.
În consecință, telefoanele Windows trebuie să concureze cu giganți ai domeniului și să aducă în același timp hardware de înaltă clasă. HTC este cel care a câştigat foarte mult teren. Producătorul taiwanez are o experiență de ani buni de colaborare cu Microsoft și a participat de la început la crearea lui Windows 7. Împreună cu Windows Phone 7 Mozart, care era disponibil la început doar la câţiva dealeri, a intrat și robustul HTC 7 Trophy în laboratorul de testare. În materie de platforme pentru smartphone-uri, Samsung se extinde chiar mai mult decât HTC și își trimite modelul Omnia 7 să își măsoare puterile cu ceilalți.
În paginile următoare vei afla dacă Microsoft va putea face față concurenței puternice și dacă au meritat compromisurile făcute pentru un smartphone de calitate: în mod special compromisul între utilizarea accesibilă și varietatea funcțiilor, sau cel între un ecran mare, un procesor puternic și durata bateriei. Atât putem dezvălui deja: această platformă tânără nu poate oferi încă tot ceea ce are deja un sistem de operare cu experiență, pe de altă parte nu a indicat aproape deloc vreo boală serioasă a copilăriei în timpul testului. Semințele pentru o recoltă bogată au fost plantate, iar ceea ce lipsește astăzi se va regăsi mâine cu siguranță printr-un update, așa cum au demonstrat deja iPhone și Android.

HTC 7 Mozart

Windows Phone 7 îşi face intrarea prin HTC 7 Mozart la un preţ de 500 euro.

După toată euforia creată în jurul știrii că Windows Phone 7 va rula pe modele Samsung, LG și HTC, vine și momentul critic. Acela în care bucuria descoperirii este umbrită de către apariţia unor mici probleme de utilizare care trebuie punctate după criteriile stricte de măsurare, referitoare la ușurința utilizării datelor, cumulul de funcţii și testarea manevrabilității și operativității aparatului, după standardele connect. Primul pe lista de testare este HTC 7 Mozart. Acesta este oferit pentru 500 euro, ceea ce atrage după sine așteptări pe măsură. Însă un sistem de operare nou aduce cu sine riscul ca funcționalitatea unor funcţii să se fi trecut cu vederea. Aceasta s-a dovedit și la primul iPhone precum și la smartphone-ul numărul 1 – Android, ambele fiind testate de către connect și care după bucuria descoperirii au lăsat de dorit în materie de manevrare. Se poate ca modelul HTC 7 Mozart să fie ocolit de acest destin?

Autonomia sub lupă
Cel mai greu de evaluat în testul practic este autonomia. Dacă HTC 7 Mozart trebuie dus la priză mai repede decât concurenții săi, aceasta poate fi din cauza duratei reduse a acumulatorului său ori din cauza faptului că este folosit în exces datorită euforiei pe care o creează. Rezistența bateriei a fost una de peste șase ore de convorbiri în rețele GSM, precum și de aproape trei ore și jumătate în rețele UMTS. Cu astfel de valori se pot mulțumi chiar și cei care folosesc telefonul mobil în mod excesiv. În timpul convorbirii, ecranul se închide automat datorită unui senzor care recunoaște apropierea aparatului de urechea utilizatorului. Pe perioada operării telefonului cu ecranul pornit, durata acumulatorului acestuia scade dramatic: după aproximativ patru ore de utilizare mixtă, telefonie, citire, scriere, acesta cere să fie reîncărcat. Din acest punct de vedere, rezultatul este doar satisfăcător. Dacă HTC a proiectat modelul Mozart cu o baterie mai mică în favoarea unei manevrabilității mai bune, se va dovedi în testele la telefoane cu baterii mult mai mari, precum Samsung Omnia 7, rezultat care apare tot în acest test și  LG Optimus 7 care va fi prezent într-o ediție viitore.

Dotarea poate fi extinsă
Atunci când un sistem de operare nou-nouț trebuie să facă economie la ceva, în cele mai multe cazuri este afectată dotarea cu software, asta pentru că se ia în considerare faptul că se ştie că aparatul poate fi upgradat mai târziu. Plus că aparatele noi cu versiuni îmbunătățite ale sistemelor de operare pot chiar să aducă un profit mai mare. Microsoft a recunoscut că, în căutare de cea mai bună calitate în materie de operare și funcții, au omis detalii pe care ar fi vrut să le includă. Multe reguli prevăd că o versiune nouă nu trebuie să fie adaptată la modele diferite ale aceluiași producător. Aceasta a fost până acum piedica lui Windows Mobile. Cumpărătorii generației actuale de device-uri se vor putea bucura de funcțiile de software viitoare în stil copy-paste. Dar vor trebui să se lipsească de pildă de un slot pentru card de memorie. Acesta nu a fost pus la dispoziție până acum de către Microsoft, nefiind integrat nici în Mozart. Pentru mulți utilizatori de smartphone-uri, aceasta nu este o mare problemă, dat fiind faptul că beneficiază de o memorie flash de 8 GB. Nu este de ajuns pentru o colecție de muzică cu 5.000 de melodii. Până și importul simplu de date suferă din această cauză: pentru transferul de date, trebuie ca PC-ul să aibă instalat soft-ul Zone. Alte fișiere se pot importa pe Mozart prin Exchange Server, SharePoint, Windows Live Service, SkyDrive sau pur și simplu prin email. Chiar și managementul informațiilor personale sunt dependente de Exchange sau Windows Live Service Hotmail.  ActiveSync pentru sincronizarea desktop este predat metodelor moderne Over the Air Sync. În plus, Mozart precum toate aparatele WP7, în ciuda memoriei sale generoase, nu se poate folosi ca memorie externă, iar în ciuda interfeței HSPA de 7,2 Mbps la download și 2 Mbps la upload nu se poate folosi drept modem pentru un notebook („Tethering“). Legat de acest fapt, Microsoft acuză motive de securitate – o părere care se mai poate schimba pe parcurs. Per total, lista de omisiuni, care se mai poate completa cu detalii, are tangență doar cu un anumit procent de utilizatori. Dar când aceștia vor lua cuvântul, Microsoft nu va mai putea nega nevoile clienților. Multe dintre caracteristici au avut un rezultat bun și chiar foarte bun, precum display-ul care este de o calitate peste medie, camera foto excelentă, transmiterea de date bună, cu excepția funcției de Bluetooth care este limitată. Însă funcționalitățile importante de telefonie, serviciile de messaging și nu în ultimul rând browser-ul web, demonstrează toate încă de pe acum un nivel de maturitate de lăudat.

Manevrabilitatea
Așa cum au indicat și testele anterioare, manevrabilitatea este unul dintre motivele care îi aduc puncte în plus lui HTC 7 Mozart. La aceasta contribuie și display-ul care în ciuda dimensiunilor mari și a rezoluției bune, conferă totuși în mod comparativ dimensiuni destul de compacte ale aparatului, precum și operarea simplă a sa prin sistemul de operare ordonat şi foarte logic. Interfața de utilizator este de asemenea un avantaj – printr-un număr redus de click-uri se rezolvă sarcini importante. Sistemul răspunde atât de prompt la intrări încât utilizatorul are impresia că intrările lui nu au fost înregistrate de către aparat. O singură excepție: în timpul încărcării la o sursă externă de curent, HTC 7 Mozart intră într-o stare din care răspunde foarte imprevizibil la comenzile date. Faptul că finisarea  acestui smartphone este de un nivel înalt, printr-o carcasă de metal, este de la sine înțeles, acest smartphone aflându-se undeva sus în portofoliul de produse HTC.

Acustică bună
Este posibil însă ca exact această carcasă de metal să stea în calea lui HTC 7 Mozart. Căci la măsurătorile de transmisie recepție, costisitorul model HTC se află mult în urma modelului HTC 7 Trophy îmbrăcat simplu în material plastic. Diferența la această disciplină este de cinci puncte, din care 4 puncte de pe urma calităţilor GSM. Calităţile de emisie-recepţie sunt cele care nu lasă loc de critici: fie că apelezi sau ești apelat de pe un Mozart – sunetul inteligibil al vocii este la un nivel înalt. Este de-ajuns pentru a obține un rezultat bun la măsurătorile de acustică. Pentru a compensa slăbiciunile care sunt prezente în materie de software, precum și autonomia redusă a bateriei, rezultatele bune la acustică nu sunt însă de ajuns. Mozart pierde linia rezultatului ”bun” la diferență de două puncte, fiind punctat drept ”satisfăcător”, ceea ce este dureros ținând cont de faptul că a pierdut niște puncte în fața lui HTC 7 Trophy. HTC 7 Mozart este totuși un smart­phone recomandabil și cu mult potențial.

telefon htcHTC 7 Trophy
Cu o carcasă compactă, foarte robust și cu un ecran mare, HTC 7 Trophy intră pe piața smart­phone-urilor. Se împiedică însă de marea sa „nevoie” de curent.

Acest smartphone orientat strict spre obținerea de trofee își justifică pretențiile prin carcasa sa ireproşabilă. Toate componentele se completează reciproc, și chiar dacă exteriorul este format din părți compuse, acesta dă impresia de unitate închisă prin tranzițiile fine. Per total modelul foarte robust și stabil, construit parțial din cauciuc este foarte ușor de manevrat și foarte plăcut, chiar dacă nu este la nivelul lui HTC 7 Mozart descris anterior.

Toate noi în interior
În Trophy bate pulsul unui procesor Snapdragon de 1 GHz care împreună cu 576 MB RAM completează hardware-ul și oferă un confort de operare ridicat, fără întârzieri sau blocări enervante ale sistemului de operare. Ecranul capacitiv măsoară o diagonală de 3,8 inchi și reacționează deosebit de prompt la fiecare atingere. În cazurile în care este afișată tastatura QWERTY, introducerea de text se produce cu foarte mare precizie și rapididate chiar și în poziție înclinată. La fel de uşor și lipsit de întârzieri reacționează și la gesturi multi-touch, de exemplu când se folosesc două degete la zoom în timpul vizionării de documente și site-uri web. Ecranul este și foarte luminos, cu un afișaj foarte clar, culori puternice și pline de contrast. Lăsăm deoparte touchscreen-ul  și trecem la operarea lui Trophy prin cele trei taste din zona inferioară cu care se poate naviga foarte ușor prin noul sistem se operare Microsoft după o scurtă fază de orientare. Pe partea stângă a ecranului de întâmpinare apar căsuțe cu diferite informații legate de ultimele știri sau întâlniri programate, căsuțe care au un design intuitiv și foarte ușor de folosit. Prin astfel de căsuțe se pot plasa contactele sau aplicațiile favorite pe ecranul de întâmpinare. Prin mișcarea unui deget spre stânga își face apariția întregul meniu cu tot conținutul său și în funcție de software-ul instalat se poate naviga prin meniu în mod foarte dinamic prin scroll.

Bateria – călcâiul lui Ahile
Fiind unul dintre primele modele WP7, Trophy avea ceva de demonstrat în laboratorul de teste, motiv pentru care întreaga redacție aștepta cu nerăbdare rezultatul. Managementul energiei dovedește în mod special că este loc de de îmbunătățiri: cu o durată a bateriei de 3 ore și 45 de minute în cazul unui mix de folosire a funcțiilor sale în mod intensiv, acesta nu rezistă nici măcar o zi întreagă, ceea ce e foarte puțin. Măsurătorile de acustică și recepție sunt la un nivel bun per total, fără a ieși în evidență cu ceva anume. Acumulatorul mobilului este unul destul de slab şi există şi câteva lipsuri în dotarea unui aparat altfel destul de echilibrat.

Samsung Omnia 7
Omnia 7 conduce în liga noilor modele Windows Phone 7 și lasă o impresie foarte bună chiar și în comparație cu restul elitei de smartphone-uri.

Dintotdeauna Samsung a rulat pe smartphone-urile sale diferite sisteme de operare, astfel că ei sunt prezenţi de la bun început și la platforma Windows Phone 7.

O apariţie impresionantă
Omnia 7 are un preț de circa 520 euro fără abonament, cumpărătorul primind însă un produs foarte atractiv în materie de tehnică. Ca întotdeauna: smartphone-ul UMTS își face apariția într-o carcasă elegantă de metal și cu o greutate de 139 g, potrivindu-se foarte ușor în mâna utilizatorului. La acestea se mai adaugă și forma cu o față pătrată și spate rotund. Finisajul îndeplinește încă o dată și cele mai aprige cerințe: nimic nu scârțâie, toate tastele sunt fixate bine și beneficiază de spațiu generos între ele. Mufa micro USB montată în partea de sus a aparatului este protejată cu un capac care se trage.
În ceea ce privește ecranul, calificativul „cel mai bun” este unul potrivit. Omnia 7 preia ecranul OLED de 4 inchi cunoscut deja de la modelul Android de top Samsung Galaxy S și impresionează printr-o calitate ieșită din comun. Touchscreen-ul capacitiv beneficiază de multi-touch și îl stăpânește atât de bine încât site-urile web sau pozele se pot mări doar cu vârfurile degetulor. Ecranul impune standarde și în materie de contrast și nuanţele de negru. Tonurile de roșu sunt afișate puțin prea proeminent, acest lucru observându-se cel mai mult la culoarea pielii persoanelor fotografiate. Cu o luminozitate maximă de 260 cd/m2, ecranul are o luminozitate bună, însă nu extrem de mare. Aici managementul curentului electric trage modelul Omnia 7 în jos, deoarece luminozitatea ecranului OLED reglată la jumătate se află oricum peste 320 cd/m2. Așa cum ne-am obișnuit deja cu telefoanele din această clasă, rezoluția este de 480 x 800 pixeli.

Dotare sofisticată
Samsung se dovedește a fi foarte darnic în materie de dotare. Astfel, Omnia 7 stăpânește  HSDPA cu până la 7,2 Mbps, precum și HSUPA cu maximum 5,76 Mbps. EDGE și WLAN n-Standard sunt și ele la bord. La acestea se mai adaugă și un receptor GPS, inclusiv suport A-GPS pentru o identificare și mai rapidă a locației în care se află. Un slot pentru memorie detașabilă nu stă la dispoziție, tipic WP7, aparatul din testul nostru oferind o memorie generoasă de 14, 8 GB pentru a stoca muzică, video și programe adiționale pe smartphone. Transmiterea de fişiere multimedia pe Omnia 7 este preluată de către soft-ul Zune. Media player-ul este însă suficient. Radio-ul FM și camera foto de 5 megapixeli cu autofocus și bliț completează partea de multimedia. Fișierele Office se pot transmite printr-un cont Windows-Live sau ca atașament într-un email. Browser-ul web impresionează prin încărcărcare rapidă a conținutului și o vedere de ansamblu foarte practică, chiar dacă sunt mai multe pagini deschise. Omnia 7 beneficiază de Office Mobile 2010 preinstalat, astfel stăpânind fișiere Excel, Word și PowerPoint. Cei cărora nu le sunt destule toate acestea, mai pot căuta și alte programe în Marketplace; simbolul corespondent se află în meniul de bază.

Inbox-uri  separate
Interfața de utilizator a lui Windows Phone 7, cu căsuțele sale mari de pe ecranul de întâmpinare se foloseşte în mod intuitiv. Căsuțele se pot ordona după nevoie și se pot crea scurtături spre contacte sau programe pe ecranul de întâmpinare. Cu toate acestea, look-ul mono al căsuțelor își pierde rapid farmecul. Meniul principal oferă un singur nivel – cu cât sunt instalate mai multe programe, cu atât trebuie să faci mai mult uz de scroll. Datorită procesorului de 1 GHz meniul, precum și restul funcțiilor se pot răsfoi foarte rapid. Chiar și tastatura QWERTY este una impresionantă la scrierea de mesaje oferind taste mari și o reacție foarte rapidă la intrări.
Așadar, totul numai lapte și miere? Din păcate nu este așa, deoarece cel mai tânăr sistem de operare pentru smartphone de pe piață are și el lipsurile sale. Windows 7 nu suportă multitasking. De neînțeles este faptul că sincronizarea locală a Outlook-ului cu PC-ul nu este posibilă, acesta fiind un criteriu decisiv pentru utilizatorii business. O altă nemulțumire: pentru fiecare cont de email se mai crează un icon în meniul principal, care este deja destul de stufos – un Hub care să le unească pe toate sub un singur acoperiș nu există încă. O privire de ansamblu asupra mesajelor primite lipsește de asemenea.

Cel mai bun model WP7
În laborator, Omnia 7 a indicat foarte puține slăbiciuni – nu e de mirare, în interiorul său se ascunde un acumulator cu o valoare nominală de 1500 mAh. Durata tipică pentru un astfel de acumulator este de cinci ore, o durată destul de bună, în standby având o durată de 19 zile. Durata convorbirilor în GSM este de maxim 7:36 ore, o durată medie. Aici compensează însă receptorul bun și acustica clară – la acustică Samsung are rezultate foarte bune. Cu acest rezultat puternic Omnia 7 lasă, per total, de departe cele mai bune impresii dintre toate modelele Windows Phone 7 testate.

telefon motorolaMotorola Milestone 2

Motorola a revenit pe piața telefoniei mobile în urmă cu un an cu modelul Milestone. Americanii aduc acum în prim plan Milestone 2 pentru a demonstra că sunt la curent cu noutățile.

Sistemul de operare deschis de la Google i s-a potrivit ca o mănușă lui Motorola – prin acesta americanii au parte de o platformă contemporană, drept completare la experiența lor îndelungată ca producători de telefoane mobile. Caracteristica specială a primului Milestone a fost tastatura mecanică, care și acum, un an mai târziu, mai este încă o excepție la un smartphone Android. Astfel este și Milestone 2 foarte interesant de utilizat de către cei care pun preț pe o tastatură QWERTY și nu se pot lipsi de un display mare.
Un mecanism slide fiabil deblochează tastatura. Slider-ul este puțin greu de manevrat la început, însă cele două poziții sunt sigure, dar de fapt toţi preferăm să folosim mai multă putere pentru blocarea tastelor și să fim siguri de ceea ce facem. Tastatura este distribuită pe patru rânduri, iar cifrele dispuse așa cum suntem obișnuiți la PC, înșirate pe rândul de sus și accesibile prin apăsarea simultană a tastei ALT. În momentul în care sistemul anticipează introducerea de cifre, nu mai trebuie să tastezi și ALT. Inscripționarea tastelor cu funcționalitate dublă este rezolvată foarte clar. Cifrele și simbolurile speciale, care pot fi accesate tot cu ajutorul tastei ALT sunt inscripționate cu albastru și cu caractere puțin mai mici decât celelalte.

Pentru cei care tastează
În timpul testului ne-am descurcat destul de bine cu tastatura, mai ales datorită fineții acesteia. Fiecare tastă este evidenţiată în mod simțitor, astfel încât nu se întâmplă foarte des să tastezi pe lângă. Rândul de sus este atât de departe plasat față de partea de sus a carcasei încât este foarte comod și la îndemână și nici nu deranjează nimic din apropiere. Tot respectul pentru tastele de operare Android care se află în dreapta display-ului. Acestea sunt prezentate ca taste senzor, exact ca la modelele precedente, ceea ce poate duce însă la tastarea greșită prin atingere involuntară. La display nu s-a schimbat nimic în comparație cu Milestone 1, însă ecranul s-a mărit după moda actuală. Ecranul TFT de 3,7 inchi are o rezoluție de 480 x 854 pixeli și are un afișaj clar, chiar si la fotografii cu multe detalii. Caracterele sunt la fel de clar afișate, ceea ce i-a făcut pe cei de la Motorola să le reducă puțin prea mult pe alocuri. Deşi per total afișajul este foarte clar, nu beneficiază de claritatea tot mai des întâlnitelor ecrane OLED, contrastul de culori fiind totuși bun.

Masiv şi puternic
Nu s-a schimbat nimic nici la mărimea smatphone-ului prelucrat: cine dorește să beneficieze de un ecran mare și de o tastatură uşor de folosit de tip QWERTY trebuie să fie pregătit să poarte cu sine un aparat voluminos. Înălțimea de 14 milimetri, în  mod special, este destul de mare pentru telefoanele zilelor noastre. Când îl ţii în mână, îl simţi din cauza celor 169 de grame ale sale, dar și stă fix datorită suprafeței soft touch de pe spate si din părţile laterale. Display-ul nu este atât de reuşit precum la Motorala Defy cu al său Gorilla, însă per ansamblu dă impresia de stabilitate, astfel încât nici măcar o cădere din buzunar nu îl poate atinge pe Milestone 2. Motorala a încorporat din nou un ecran capacitiv care reacționează la o simplă atingere. Asta se întâmplă la fel de rapid precum asteptăm de la smartphone-urile Android din clasa sa de preț. Americanii s-au dotat puternic în materie de procesor: 1 GHz, adică aproape dublu față de modelul anterior. Timpul de așteptare a scăzut și el în special în cazurile în care se pornește o aplicație care are nevoie de date de pe internet precum Google Maps sau browser-ul de web. În rest scroll-ul se poate face rapid și ușor chiar și în liste lungi, mărirea și zoom-ul nemaifiind o problemă datorită multitouch. Memoria internă a fost și ea mărită de către cei de la Motorola: până acum utilizatorul avea la dispoziție doar 150 MB pentru date, dar Milestone pune la dispoziţie 6,5 GB memorie. Aceasta se poate extinde prin card Micro SD – faptul că schimbul de card de memorie se poate face doar după scoaterea bateriei nu este relevant în rutina zilnică.

Android cu fler de Motorola
Milestone 2 rulează Android versiunea 2.2, pe care Motorola a îmbunătățit-o după propriul gust. Șapte ecrane de întâmpinare definite individual stau la dispoziție, care nu numai că pot fi ocupate cu shortcut-uri către funcțiile importante din meniu, ci și cu widget-uri de Motorola. Acestea sunt afișate drept ferestre mici pe ecranul de întâmpinare dorit și afişează de exemplu ultimele mesaje primite prin email. Se poate însă și mai mult rafinament: diferite acțiuni la contactele cele mai folosite pot fi setate pentru a fi accesate printr-o singură atingere. Dacă se trimit frecvent SMS-uri unui anumit contact, widget-ul se poate programa în așa fel încât atunci când se pornește editorul de mesaje se încarcă și numărul destinatarului predefinit.

Push pentru Twitter & Co.
În acest sens, Milestone promovează propriul serviciu Motorola – Motoblur. Acesta necesită o perioadă scurtă de înregistrare după care adună noutăți de pe rețelele sociale, precum status-updates, și le afișează într-o formă comprimată direct pe ecranul smartphone-ului. Tot de acolo se pot introduce și comentarii la noutățile respective. Pe lângă clasicii Facebook și Twitter, Motoblur mai oferă și LinkedIN, Picassa, Myspace sau LastFM ca surse de noutăți. Ceea ce lipsește este posibilitatea de a dezactiva unele surse pentru o perioadă determinată. Cine nu vrea să știe nimic de Twitter pentru câteva zile, trebuie să dezactiveze întregul acces la acest serviciu din setările Motoblur. În afară de asta, serviciul în sine este chiar distractiv  – iar cei care nu sunt interesați de modernul Web 2.0 pot să îl ignore pur și simplu.

Nicio dorinţă neîndeplinită
În rest Motorola nu a mai adus multe modificări la dotări. Internet rapid prin WLAN și HSPA precum și un receptor GPS necesar pentru navigație sunt de mult standard pentru această clasă de preț. Camera foto se folosește în continuare la o rezoluție de 5 megapixeli, oferă un autofocus ușor de folosit și două led-uri cu funcție de bliț. Funcția de filmare a fost îmbunătățită de către Motorola: Milestone 2 filmează în rezoluție HD. Tethering-ul este de asemenea posibil datorită soft-ului auxiliar: astfel un notebook poate folosi conexiunea UMTS a unui smartphone prin wireless. O comandă prin voce este disponibilă pentru prelucrare de fișiere Office care este instalată pe aparatul de test. Iar cei cărora nu le sunt suficiente aceste funcții pot găsi pe Android Market nenumărate aplicații cu care își pot dezvolta aparatul.

Autonomie optimizată
În laborator modelul se demonstrează a fi foarte aproape de primul Milestone, pentru că receptorul și acustica convorbirilor nu s-au modificat aproape deloc și sunt la un nivel bun. Sunetul vocii din timpul apelului este foarte natural, iar la nevoie se poate regla volumul vocii la Milestone 2 puțin mai tare decât la primul model. Durata bateriei este și ea bună. Primul Milestone a demonstrat în test un consum mai mare de energie în standby. Motorola a optimizat consumul simțitor de mult, ceea ce duce la îmbunătățirea relevantă a rezultatelor testului și în viața cotidiană înseamnă că bateria poate dura între două și tei zile. La durata de 5:30 ore de folosire intensă  nu s-a schimbat nimic însă.

Cea mai bună tastatură
Așa cum se cuvine: Milestone este o investiție la un preț recomandabil de 470 euro. În comparație cu predecesorii, se remarcă în mod deosebit prin performanță și consumul optimizat de curent, precum și prin Motoblur – service pentru Web 2.0. Cei care caută un smartphone Android cu tastatură QWERTY, nu pot găsi ceva mai bun momentan. Chiar și pe terenul actual de testare, Milestone 2 reușește să depășească concurența – și anume prin platforma folosită.

telefon motorolaMotorola Defy

Smartphone-ul pentru outdoor impresionează prin dotarea complexă, utilizarea ușoară, precum și printr-o recepţie și o acustică foarte bune – astfel funcţionează bine chiar și în munți sau pe pistă.

Potrivit pentru sezonul de ski, Motorola trimite pe piață un model fierbinte pentru nevoile cumpărătorilor. Nou-nouțul Defy este primul model de telefon optimizat pentru outdoor și se comercializează cu aproximativ 290 euro, fiind destinat iubitorilor de sporturi.

Fiabilitate
Acest smartphone compact arată de la prima vedere că poate face față și unor situații mai grele. Încrederea în Defy este întărită prin îmbrăcămintea din cauciuc a acumulatorului, înșurubările aplicate pe marginile aparatului și display-ul „Corning Gorilla”. Datorită acestor dotări, Motorola a suportat cu stoicism și în mare parte fără nicio zgârietură, loviturile și aruncăturile din timpul testului. Certificarea IP67 adeverește că Defy este imun la praf și rezistă scufundărilor periodice sub apă fără a se deteriora. Fața acestui smartphone este acoperită de un touchscreen de 3,7 inchi care este la rândul său înconjurat de o ramă subțire. Rezoluția este de 480 x 854 pixeli, iar luminozitatea de 360 cd/m2 asigură afișarea clară și lizibilă a conținutului chiar și în contact direct cu soarele puternic. Ecranul capacitiv și sensibil la atingere este de asemenea multi-touch; astfel site-urile web și fotografiile se lasă mărite foarte ușor prin mișcarea a două degete. Până și restul dotărilor tehnice se fac remarcate prin procesorul de 800 MHz și memoria internă de 1,2 GB. În slot-ul pentru card al lui Defy, localizat sub acumulator, Motorola oferă un card micro SD de 2 GB. Transferul de conținut multimedia pe smartphone-ul Defy sau download-ul de soft-uri de pe Android Market bine dotată se poate realiza fără nicio problemă.

Cheia succesului
Așa cum era de așteptat, Motorola Defy apare pe piață cu sistemul de operare Google Andoid. Spre deosebire de modelul frate, Milestone 2, acesta rulează veriunea 2.1; la momentul testului Motorola nu putea să spună dacă se va produce un update la versiunea 2.2. Manevrarea aparatului se produce de asemenea fără probleme. Touchscreen-ul reacționează prompt, timpul de așteptare la accesarea programelor este redus la minim datorită procesorului. Patru taste cu senzor plasate sub ecran preiau comenzile: opțiuni, meniu/ecran de întâmpinare, înapoi și funcția de căutare. Meniul principal are look-ul obișnuit Android, motiv pentru care dă impresia a fi dezordonat. O setare personalizată a funcțiilor meniului nu este posibilă. În schimb, utilizatorul își poate personaliza cele șapte nivele ale ecranului de întâmpinare cu widget-uri diverse, scurtături, precum și foldere, având și posibilitatea de a le stabili mărimea. Este de ajuns atingerea mai lungă a icoanelor pentru a apărea simbolul cu patru colțuri prin care se poate stabili dimensiunea acestora. Dotarea lui Defy se arată și ea în pas cu vremea: beneficiază de standardele actuale de date precum HSPA, EDGE precum și WLAN în versiunea rapidă n; Defy se poate conecta și prin DLNA. Bineînțeles că la un telefon outdoor nu putea lipsi un receptor GPS: acesta suportă A-GPS și se folosește atât la navigare precum și la atribuirea de coordonate fotografiilor făcute cu camera foto de 5 megapixeli (Geotagging).
Prin Motoblur, Motorola beneficiază de propriul program centralizator de știri, emailuri și informații de pe diverse rețele sociale precum Facebook și Twitter. Pentru acestea mai are și o funcție Push și pentru clientul de email. Pentru accesarea datelor de pe internet dispune de browserul de web Android care încarcă paginile foarte rapid și este ușor de folosit. Un browser de date ajută la căutarea de fișiere anume care sunt stocate pe Defy.

Recepţie puternică
În laborator s-au remarcat acustica clară precum și calitatea la emisie/recepție. Calitatea recepției este de un nivel de top – fanii sporturilor nu vor mai pierde atât de ușor contactul cu civilizația.

telefon htcHTC  Desire HD

Less is more – însă uneori mai mult este chiar mai mult. Cu ecranul său de 4,3 inchi și o suprafață Sense prelucrată, HTC Desire HD trezește interesul.

La întrebarea „care este mărimea optimă a unui ecran de smartphone?”, răspunsurile sunt foarte diferite, fiecare utilizator știind ce este mai important pentru sine, dintre un format ușor manevrabil și prezentarea cât mai clară a meniului. HTC a ales un ecran imens de 4,3 inchi pentru modelul HD Desire precum și versiunea 2.2 a sistemului de operare Android, supranumit Froyo, cu o suprafață Sense îmbunătățită. Ecranul LCD este unul dintre cele mai mari de pe piață în momentul de față; conținutul este afișat cu o rezoluție de 480 x 800 pixeli – aceeași rezoluție ca în cazul unui ecran simțitor mai mic de 3,7 inchi – cu claritate în detalii și cu un contrast bogat, dar în același timp claritatea culorilor este mai pală decât pe ecranele OLED ale predecorilor. Desire HD nu atinge nivelul de rezoluție al lui Apple iPhone de 960 x 640 pixeli pe un ecran Retina de 3,5 de inchi. Ecranul reacționează prompt la atingerea cu degetul și la gesturi multitouch, navigarea pe internet și în meniu fiind o plăcere. Browser-ul este compatibil  multi-tab și poate stăpâni până la patru pagini web simultan, fotografiile și line-break-urile sunt adaptate în mod dinamic la mărimea browser-ului; internetul se poate folosi în toată splendoarea sa datorită Flash 1.0.1. Cei care doresc să vizualizeze unele site-uri pe notebook în ciuda mărimii display-ului de 4,3 inchi, pot folosi smartphone-ul drept WLAN hotspot grație Tethering.

Camera foto neimpresionantă
Prin navigația Google Maps, Desire HD are pregătită o soluție de navigaţie gratuită care este predestinată uzului pe acest ecran imens; HTC oferă un suport pentru mașină la 40 euro. Consumul multimedia este vedeta aici, fotografiile și clipurile video fiind puse în valoare prin ecranul LCD. În mod special camera foto de 8 megapixeli cu cele două led-uri drept bliț, autofocus și nenumărate posibilități de reglare a luminozităţii și a display-ului, este dotată în mod luxuriant și este mult mai de calitate decât predecesoarele sale. Totuși, aceasta nu impresionează pe deplin: acesta a fost rezultatul testului prin care s-a fotografiat la lumină slabă și fotografiile au ieșit cu zgomot de imagine ridicat, culorile lăsând și ele de dorit. Clip-urile video sunt realizate la calitate HD și punctează în mod special prin redarea sunetului; calitatea filmelor este bună per total. Surprinzător este faptul că un astfel telefon multimedia, în ciuda pretențiilor HD, nu beneficiază de o ieşire HDMI. În orice caz, conținuturile smartphone-ului pot fi vizualizate pe un televizor compatibil datorită suportului DLNA.

Materiale de calitate
Chiar dacă design-ul carcasei ține de gusturile fiecăruia, la Desire HD se observă unele discrepanțe care nu sunt obișnuite la HTC. Trecerea de la ecran la carcasă nu este continuă, acest lucru fiind neobișnuit pentru un smartphone high-end. Deranjant este și faptul că mecanica camerei foto pare că iese din carcasă în momentul așezării aparatului pe masă.
Pe de altă parte, calitatea materialelor folosite și prelucrarea acestora este fără îndoială una bună. Partea posterioară a aparatului este realizată în mare parte din aluminiu, două capace din plastic acoperă pentru acumulatorul care se extrage din aparat de pe marginea acestuia, precum și pentru slot-urile de SIM și card de memorie. Și aici se observă unele defecte ale carcasei, care nu e foarte bine fixată.
Nici unul dintre aceste defecte nu sunt un capăt de ţară, deoarece performanța extraordinară a acestui Andoid face din Desire HD o adevărată armă. Schimbul dintre cele șapte ecrane de întâmpinare se face lin și fără efort, nu întâmpină întârzieri în accesarea meniului sau în timpul procesării. Responsabil pentru acestea este procesorul rapid Qualcom de 1 GHz, alături de memoria de 768 MB. În orice caz, dotarea hardware este up-to-date și se lasă comparată cu restul aparatelor din test. Așa cum ne-am obișnuit deja de la HTC Andoid, taiwanezii au dotat și Desire HTC cu suprafața utilizator Sense prin sistemul de operare Google. Ceea ce aduce nou este conexiunea cu serviciul online htcsense.com care oferă utilizatorului posibilitatea de folosi browser-ul web drept telecomandă pentru smartphone și de a-l localiza. Acest lucru este foarte util în cazul în care s-a pierdut telefonul mobil sau a fost furat și se poate bloca prin intermediul unui PC – un lucru foarte important în cazul telefoanelor oamenilor de afaceri care au date confidențiale stocate. Acest serviciu facilitează accesul direct la contacte și mesaje prin browser-ul web care a funcționat fără niciun fel de probleme în timpul testului nostru.

Pachet software generos
La răsfoirea meniului principal se observă că HTC a preinstalat o serie de aplicații: pe lângă diverse widget-uri HTC, se pot găsi și aplicațiile Amazon MP3, Sound-Hound și Reader. O inovație foarte folositoare: statusbar-ul care se poate afișa în partea de sus a ecranului indică ultimele aplicații folosite; apelurile pierdute și mesajele sunt afișate ca până acum. Desire este un artist al personalizărilor prin diferitele opțiuni de design ale ecranului. Pe lângă acestea, funcțiile de social networking se dovedesc și ele mai mature și interconectate în mod util: contactele din diverse rețele se adaugă și se completează cu intrările din agenda telefonică, astfel încât întreaga comunicare cu acel contact să se facă în mod compact și să fie prezentat pe un canal de comunicare pe bază de paltformă – astfel există Facebook, Twitter, email, SMS, adică toate opțiunile de contactare a unui contact.

Performanţe în laborator
În cele din urmă HTC Desire HD a trebuit să fie supus testului de durabilitate din laboratorul nostru de măsurători și a fost destul de imprevizibil. Astfel, acumulatorul de 1.240 mAh nu a bătut recordul, așa cum era de așteptat, și poate rezista doar o zi fără priză, în condițiile în care este folosit moderat. Calitatea emisie-recepție folosită în 3G este satisfăcătoare, în rețelele GSM este peste medie. Sunetul din timpul apelului este bun în ambele tipuri de rețele, reproducerea vocii este clară și curată. Cei care pun preț pe vizualizarea de ansamblu și nu au probleme cu telefoanele mari trebuie să încerce și ei Desire HD.

Samsung Wave 525, Wave 533

Duetul Bada Wave 525 și Wave 533 oferă divertisment pe un smartphone cu caracteristici de allrounder, la un preț mic.

Samsung își completează portofoliul Bada prin modelele din seria 5 cu încă două modele noi care se concentrează asupra contactelor sociale și messaging. Duetul Quadband Wave 525 și 533 extinde seria de telefoane care rulează sistemul propriu de operare Bada pe cinci modele, fără să luăm în considerare Wave II.

Cu sau fără tastatură
La aceste modele mai ieftine, în loc de atingerea unei carcase de metal, te lovești de plastic. Pentru cumpărătorii care se uită la preț însă, acesta nu este neapărat un handicap, mai ales că datorită capacului care acoperă subtil acumulatorul, modelele de serie 5 stau fixe în mână. În ciuda faptului că Wave 533 are în dotare o tastatură QWERTY, având însă aceeași dotare precum Wave 525. În magazinele online cele două Wave sunt comercializate diferit: în timp ce pentru 525 se plătește aproximativ 170 euro, Wave 533 are cel mai bun preț cu 20 de euro mai mult decât 525, dar nu depășește nici unul prețul de 200 euro. Ambele modele împart un touchscreen cu reacții rapide. Ecranul de 3,2 inchi este capacitiv, recționând chiar și la atingeri fine. Display-ul strălucește prin luminozitate și afișează conținuturile clar și prin culori puternice. Rezoluția este una slabă de 240 x 400 pixeli, ceea ce necesită acțiuni serioase de scroll și zoom în cazul navigării pe site-urile mai serioase. Aceste acțiuni sunt facilitate însă de gesturile multi-touch datorită cărora poți selecta și mări pasajul dorit, prin mișcarea a două degete.

Model de operare
Cele două Wave-uri se lasă manevrate foarte ușor în general. Și la aceste modele se regăsește propria interfață de utilizator, Touchwiz 3.0, la fel ca la aproape toate smartphone-urile Samsung. Aceasta permite personalizarea modelului în funcție de nevoi, de exemplu personalizarea ecranului de întâmpinare cu diferite widget-uri; cele două Wave oferă până la zece nivele interschimbabile. Și meniul principal poate fi ordonat după dorință. Viteza de operare este perfectă, testele nu au acuzat întârzieri în timpul operării. Senzorul de poziție ajustează display-ul în mod automat după direcția aplicației, atunci când se folosește smartphone-ul în format landscape – de exemplu la navigarea pe internet. La modelul Wave 533 se rotește chiar și ecranul de stand-by, precum și meniul principal. Tastatura tip mașină de scris a lui Wave 533 nu este una optimă. Pentru cei care tastează mult, este o soluție mult mai bună tastatura care se extinde, precum la Wave 525; în test însă a deranjat feedback-ul neclar al tastei space, care este formată din trei taste separate. Restul tastelor lucrează însă fără probleme. Ca telefoane GSM, cele două modele Wave sunt dotate cu acceleratorul de date EDGE, precum și cu WLAN n. Astfel se poate naviga pe internet  foarte rapid, acasă de pe canapea sau de undeva de pe drum prin hotspot-uri gratuite. Un avantaj al sistemului de operare Bada este pachetul de dotări: clientul de email suportă accesarea mai multor conturi, clienţii pentru Facebook și Twitter sunt incluși şi ei, toate conturile se pot vizualiza printr-un singur canal. La acestea se mai adaugă un calculator, o funcție de notițe și de chat, precum și un music player cu recunoaștere a melodiilor. Player-ul video și radioul FM cu RDS sunt incluse de asemenea în dotările de bază. Pentru înregistrări, cele două Wave-uri pun la dispoziție o cameră de 3,2 megapixeli, căreia îi lipseşte însă autofocusul și blițul. Softuri suplimentare se pot descărca direct pe smartphone prin Samsung Apps.

Autonomie incredibilă
A fost interesantă de urmărit evoluția în laboratorul Testfactory a acestui duo Bada. Și aici s-au prezentat foarte bine cele două aparate Samsung: durata de stand-by este de 50 de zile – o valoare aproape de necrezut pentru un smartphone. Durata convorbirilor în rețele GSM este de aproximativ douăsprezece ore în rețeaua pe 1800 MHz și nouă ore în rețeaua pe 900 MHz, valori care sunt de apreciat și care demonstrează potențial. Singura diferență majoră între cele două modele se lasă remarcată în testul duratei normale a acumulatorului: cel al lui Wave 525, fără tastatură, are o durată cu o oră mai mare decât al modelul QWERTY Wave 533. Aici pare să contribuie tastatura la consumul rezervelor de energie. Au existat diferențe și la restul măsurătorilor: Wave 533 beneficiază de calitate emisie-recepție mai mare, în timp ce este întrecut de către Wave 525 în materie de acustică. Duetul Bada format din Wave 5325 și Wave 533 ajung la limită în același timp la destinație. Ambele modele au impresionat în testul connect ca smartphone-uri noi cu puncte tari în materie de durată și messaging. Cu toate acestea, se clasează mult mai jos față de frații lor mai mari Wave S8500 și Wave 723. Samsung demonstrează prin acești doi newcomeri că Bada funcționează perfect chiar și pe modele din alt segment de preț.

telefon nokia, nokia c7-00Nokia C7-00

Cu sistemul de operare Symbian 3, reînnoit din cap până în picioare, Nokia vrea să câștige terenul pierdut. În mod special operarea s-a îmbunătățit simțitor și a fost optimizată pentru comenzi prin touchscreen. După N8, ne stă al doilea model la dispoziție: C7-00, cu o siluetă subțire și elegantă, fapt pentru care a mai slăbit în mai multe locuri.

Silueta subțire se simte și la prețul de 430 euro, cu 70 euro mai ieftin decât N8, precum și la dimensiunile carcasei. N8 cu cei 16 mm ai săi are un volum mare comparativ cu C7, care măsoară 11 mm înălțime și care este mult mai compact datorită colțurilor rotunjite. Prelucrarea este mai mult decât îngrijită: capacul care acoperă acumulatorul stă fix și este din metal, la fel ca și rama și fața sa. Materialul sintetic de pe margini lasă impresia calității, elementele de control nu se mișcă și sunt foarte bine încorporate în carcasă, reacționând la o simplă atingere. Dezavantajul eleganței: ecranul şi, în mod special rama care îl înconjoară, sunt reflective, ceea ce poate fi deranjant. Mărimea și rezoluția ecranului sunt preluate de la N8: diagonală de 3,5 inchi, rezoluție de 360 x 640 pixeli. Nokia instalează de asemenea un display OLED care strălucește prin culori puternice și o nuanță puternică de negru.

Interfaţă Symbian 3
Noua interfață Symbian înclină spre versiunile trecute din punct de vedere al designului. În primăvara următoare, acesta va fi prelucrat puternic și va fi pus la dispoziția lui C7 printr-un update de software. Între timp, utilizatorul de Symbian cu experiență se va simți ca acasă și va realiza rapid că slăbiciunile de până acum au dispărut: Nokia a înlăturat meniul de opțiuni, pentru accesarea funcțiilor este de ajuns un singur click în orice loc, iar comenzile multi touch sunt și ele posibile. Symbian a recuperat puternic prin aceste îmbunătățiri, însă mai este încă loc de mai bine. Una dintre probleme este că Symbian îi oferă utilizatorului foarte multă libertate. De exemplu, pentru a trimite o fotografie există foarte multe posibilități (USB, bluetooth, email, MMS, facebook, etc.) precum și multe modalități de rezolvare a acestui task. Meniul este mult mai complex decât la Android sau iPhone. Interfața utilizator de la C7 nu prelucrează însă intrările la fel de rapid precum la Windows Phone. Din când în când este nevoie de răbdare pentru utilizarea acestui telefon.

Funcţii nenumărate
Se mai adaugă și o dotare puternică, dar care a fost redusă comparativ cu N8. În mod special camera foto – și aici nu ne referim la reducerea rezoluției nominale de la 12 la 8 megapixeli; 3 până la 5 megapixeli sunt suficienți pentru un telefon mobil. Ceea ce influențează cu adevărat calitatea: cele două led-uri ale C7 nu pot înlocui blițul Xenon al lui N8. Autofocus-ul nu se poate manevra controlat, ceea ce ar fi fost folositor în situații turbulente. La o lumină moderată își face apariția zgomotul de imagine. La lumină puternică însă se pot face fotografii reușite. Imaginile video sunt captate în rezoluție HD la 25 de cadre pe secundă. În comparație cu N8, Nokia a renunțat la priza HDMI precum și la posibilitatea de conectare USB la mass-storage device. Acestea fiind spuse, C7 oferă o dotare complexă cu tot ceea ce este de asteptat la un smartphone din clasa sa de preț, inclusiv acces la Ovi Store pentru software adițional, sincronizare locală Outlook și acces rapid la Facebook și Twitter. Aici se mai adaugă și un transmitter FM prin care music player-ul se poate accesa prin radio, precum și un un editor de fotografii și video-uri.

Acumulator puternic
În ciuda camerei foto defectuoase, C7 are un rezultat mai bun decât N8 la test. Profită de forma compactă și oferă un acumulator schimbabil. În același timp, acest smartphone a avut o durată a bateriei mai lungă: durata tipică la folosirea sa fără pauze este de peste șase ore. Sunetul în timpul apelurilor este foarte bun, receptorul este în regulă.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,