Copilotul ideal – Becker Ready 43 review

Scris de | 12 mai, 2011
Copilotul ideal – Becker Ready 43 review

Nu trebuie să fii pasionat de raliuri ca să intuieşti rolul important al copilotului în autonomia unei curse automobilistice – connect îţi propune de această dată un copilot inteligent, GPS-ul Becker Ready 43. Rapiditatea cu care acesta citeşte harta traseului ori indică modul în care trebuie luată o curbă şi nu în ultimul rând în ce treaptă de viteză, contribuie direct şi decisiv la poziţia în clasament, după ce linia de sosire a fost trecută.

Text de: Daniel Chira

Desigur, nu ne-am născut toţi piloţi de raliu (din fericire) şi chiar dacă în general timpii de traseu sunt importanţi (eu îţi recomand să uiţi acest deziderat, mai ales dacă traversezi o zonă pitorească), cred că în mod unanim atunci când pornim la drum ne dorim să avem alături un copilot care să ne ofere informaţii detaliate cu privire la traseul ales. Începând de săptămâna trecută, modelul Becker Ready 43 este sinonim pentru mine cu rolul jucat de un copilot de raliu. Pe lângă multitudinea de indicaţii preţioase livrate în timp real (de la informaţii turistice urbane până la cele POI), trebuie spus că dispozitivul suportă afişarea de hărţi în format 2D sau 3D.

Robust şi de calitate

Este suficient să-l ţii doar în mână ca să înţelegi rapid că Becker Ready 43 este un produs german de top. Compania nu a făcut rabat de la calitatea materialelor folosite (design reuşit, cu aspect lucios de negru, bine încastrat într-un cadru anti-aderent) şi punctează prin ecranul TFT touchscreen, ce măsoară 4,3 inchi (10,9 cm). Display-ul este anti-reflexiv şi are rezoluţia de 480 x 272 pixeli. Pentru navigare, modelul se bazează pe un chipset GPS foarte stabil, modelul SIRF Star III GSC3TW, care este sprijinit de un procesor de 400 MHz, potenţat de 64 MB de memorie RAM. Memoria de stocare internă este de 4 GB, însă poate fi expandată până la 32 GB, prin portul micro SD. Acesta este amplasat în partea de jos a ecranului, alături de portul mini USB, prin care dispozitivul este conectat la PC (pentru updatare hărţi) sau la sursa de alimentare (clasică, ce poate fi conectată la mufa de brichetă). Acumulatorul este Li-Ion şi are capacitatea de 720 mAh. Dimensiunile modelului sunt 126 x 82 x 18 mm.

Software şi funcţii de top
Becker Ready 43 conţine hărţi actualizate pentru 43 de ţări din Europa şi foloseşte softul de navigare iGO. Accesul la meniu este făcut prin touchscreen, iar cu ajutorul unui buton dedicat de pe carcasă revii la pagina principală. Setările de navigare sunt uşor de efectuat şi în doi timpi şi trei mişcări eşti gata de drum. Atenţie totuşi, rutele GPS trebuie selectate în funcţie de vehiculului folosit, maşină rapidă, lentă, normală, camion, bicicletă sau mod de deplasare pedestru. După ce ai parcurs această etapă, nu uita să alegi una din cele patru tipuri de trasee alternative puse la dispoziţie, de la modul econom (important dacă doreşti să economiseşti carburant) până la modul rapid (pentru cei grăbiţi).
Becker Ready 43 mai permite calibrarea ecranului tactil şi reglarea luminozităţii acestuia şi nu în ultimul rând îţi dă voie să updatezi datele Xtras (modelul oferă informaţii vizavi de vitezele de deplasare permise în fiecare ţară, consumul de alcool, dacă este cazul şi altele indicaţii conexe, cum ar fi de exemplu obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire).
Becker Ready 43 permite vizualizarea în format 2D şi 3D a formelor de relief de pe traseu şi oferă asistenţă 3D pentru selectarea din timp a benzilor de circulaţie, ceea face ca ieşirea de exemplu dintr-o joncţiune de pe autostradă să fie floare la ureche. Un alt plus este dat de afişarea în detaliu a semnelor de circulaţie întâlnite pe drum şi de informaţiile acustice prompte pentru depăşire viteză (se ţine cont şi de condiţiile meteorologice şi mai ales de limitele de viteză impuse prin fus orar).
Alte funcţii atractive sunt: Becker SmartGuess (memorează traseele pe care ai rulat recent pentru a-l selecta pe cel mai des folosit) şi ghidul urban Marco Polo (de mare ajutor dacă vă aflaţi într-un oraş mare şi doriţi să identificaţi rapid obiectivele turistice).

Concluzie
Ai remarcat că la finalul unei cursei, atât pilotul cât şi copilotul stau unul lângă altul pe podiumul de premiere şi se congratulează strângându-şi mâinile? Totul are la bază munca în echipă şi încrederea unuia în abilităţile celuilalt. Becker Ready 43 nu cere să fie felicitat ci doar să-i fie recunoscut rolul decisiv pe care-l joacă odată pornit. O singură recomandare personală am, la finalul călătoriei ar fi bine să-l depozitezi în condiţii optime (nu lăsa praful să se aştearnă pe el) deoarece poate deveni copilotul tău ideal. Modelul costă 798,99 RON şi poate fi achiziţionat de pe site-ul www.gps-auto.ro.

Etichete: , , ,