Eroii tăcuţi – reportofoanele digitale

Scris de | 18 mai, 2011
Eroii tăcuţi – reportofoanele digitale

Nu se vorbeşte prea mult despre ele, dar cu toate acestea sunt des folosite: reportofoanele digitale sunt eroii tăcuţi ai lumii noastre. connect a testat în detaliu modelele Philips LFH0862 şi Sony ICD-BX800.
Redactat de: Daniel Chira

Un joc drăguţ: primele rânduri ale acestui text au fost scrise într-un mod mai puţin obişnuit. Ele nu au fost editate pe o tastatură de computer ci au fost pur şi simplu dictate unui reportofon. Iar aparatul folosit nu a fost un model analog cu casetă sau bandă, ci unul digital cu memorie Flash şi conexiune USB.
Pe computer am instalat programul „Dragon Naturally Speaking”, o aplicaţie pentru recunoaşterea vocii de la Nuance Communications, unul dintre liderii mondiali ai acestui domeniu. Imediat după conectarea reportofonului la computer, Dragon recunoaşte automat noul mesaj vocal înregistrat şi converteşte formatul audio în format scris. Nuance promite o rată de recunoaştere de până la 99% – primul pasaj dictat a fost afişat pe ecran chiar şi cu semnele de punctuaţie, fără greşeală.
La alte teste şi încercări cu acest aparat, programul a interpretat iniţial cuvântul „connect” drept „corect” şi de aceea a trebuit să fie corectat manual. La a doua încercare Dragon a învăţat ce trebuie să facă şi de aceea a editat în continuare „connect”.
Software-ul Dragon costă circa 100 de euro în home-edition şi 200 de euro varianta Premium.

Pentru semi-profesionişti
Reportofonul folosit este un model de la Philips – Voice Tracer LFH0862. La preţul de 130 de euro Voice Tracer reuşeşte să facă trecerea de la sarcini simple precum înregistrarea notiţelor spre sarcini profesionale de secretariat, precum cele întâlnite de exemplu într-un cabinet de avocatură. Reportofonul are formatul unui baton de ciocolată şi de aceea stă bine echilibrat în mână. Elementele de operare din partea frontală sunt clar inscripţionate şi pot fi operate în mod intuitiv. Nu la fel de clare sunt comenzile meniului, motiv pentru care manualul de utilizare trebuie neapărat consultat. Iar acest efort merită pe deplin: pasajele eronate au putut fi corectate, am putut adăuga completări la finele înregistrării, iar în cadrul înregistrării mai multe anchor points. Dacă doriţi Voice Tracer lucrează şi prin activare vocală – ceea ce înseamnă că înregistrează numai dacă se vorbeşte.

Pentru nevoi simple
Dacă nu trebuie să lucrezi în mod curent cu un reportofon şi nu vrei să cheltuieşti 130 de euro poţi găsi şi modele mai ieftine. Sony are de pildă în ofertă modelul ICD-BX800 pentru numai 44 de euro, dar la acest model lipseşte interfaţa USB. Notiţele nu pot fi însă ascultate decât prin difuzorul integrat sau prin căşti; nu este posibilă convertirea automată a celor pronunţate în text printr-un software pentru recunoaşterea limbajului. Iar dacă eşti un începător în utilizarea reportofoanelor va trebui neapărat să citeşti manualul de utilizare; fanii tehnicii vor reuşi însă să înveţe ceva mai repede şi vor naviga sigur prin diversele opţiuni de setare.
Atât în cazul lui Philips LFH0862, cât şi la Sony ICD-BX800 pot fi reglate sensibilitatea microfonului şi calitatea înregistrării. Înregistrările sunt organizate direct pe reportofon în diferite directoare, fiind stocate în formatul uzual MP3.

Pentru orice există o aplicaţie
Utilizatorii de smartphone se vor întreba acum: nu există nicio aplicaţie pentru această funcţie? Ba da. De exemplu pentru iPhone există în App Store programul de 8 euro Dictamus. La fel ca şi Voice Tracer de la Philips programul Dictamus lucrează cu activare vocală şi permite prelucrarea ulterioară a înregistrărilor. Pe Android Market există varianta de 10 euro Dictosyl Pro Recorder – un program simplu fără activare vocală, dar cu opţiuni de prelucrare. Dar se poate şi mai comod, respectiv mai ieftin: majoritatea smartphone-urilor au deja instalată o aplicaţie simplă pentru înregistrarea notiţelor.

Diferenţe de calitate
Un factor decisiv pentru calitatea înregistrărilor este microfonul, iar la acest aspect smartphone-urile sunt în dezavantaj. Reportofoanele sunt realizate special pe frecvenţa şi caracteristicile vocii umane, iar diferenţele de calitate vocală sunt perceptibile. Înregistrările de pe smartphone-uri şi cele de pe reportofoane fac parte din lumi cu totul diferite.
Ceea ce e foarte bine, căci reportofoanele sunt special create în acest sens, spre deosebire de smartphone-uri. Astfel, Philips LFH0862 are integrat un microfon zoom special, ce înregistrează vocea de la mari distanţe – de pildă în cazul unei conferinţe – şi totodată filtrează zgomotele de fundal.

Unelte profesionale
Philips vrea să fie în pas cu moda şi de aceea lucrează momentan la două aplicaţii pentru sistemele de operare iOS şi BlackBerry OS: pe lângă un program simplu pentru notiţe există şi o aplicaţie profesinală pentru activitatea companiilor. Majoritatea utilizatorilor de reportofoane vor folosi şi pe viitor modele stand-alone. Conform datelor de la Philips, 50% dintre clienţi sunt medici şi avocaţi – iar această clientelă va prefera şi pe viitor un reportofon cât mai simplu de manevrat, iar nu un program complex.
Iar în ceea ce priveşte reportofoanele aproape că nu există nicio limită referitoare la funcţiile de confort: aparatele profesionale stochează date în formatul DSS, ce nu poate fi interceptat, iar după încheierea înregistrării sunt stocate într-un docking station – restul este realizat de software şi de un asistent. Soluţiile profesionale au preţuri care încep de la 500 de euro, dar pentru mulţi dintre utilizatori preţul nu joacă niciun rol – căci la urma urmei reportofonul este o unealtă de lucru, nu un simplu moft.

Etichete: , , , , , ,