iPad: Învaţă, joacă-te, explorează!

Scris de | 27 mai, 2011
iPad: Învaţă, joacă-te, explorează!

Este o tabletă pentru navigaţie, o maşină de email şi o centrală multimedia. Dar este totodată reader, asistent şi consolă de jocuri. Citeşte şi află cum poate un iPad să-ţi îmbogăţească viaţa.
Redactat de: Sergiu Briceag

Agent de răspândire a ştiinţei

Cum poate prinde viaţă şi poate fi înviorat programul de studii de la şcoală, dar şi cum pot fi prezentate fenomenele naturii într-un mod interactiv? Cu un iPad.

Bătrânul poster cu tabelul periodic al elementelor şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul, căci aplicaţia „The Elements: A Visual Exploration” face mai vii orele de chimie. Aplicaţia prezintă elementele cum ne amintim de la şcoală: perioade, grupele principale şi grupele secundare. Dar elementele nu sunt prezentate numai prin numere de ordine şi litere seci, ci şi prin animaţii reuşite ce se pot mişca şi roti. Uimirea supremă apare numai după ce selectezi un anumit element – atunci apare o imagine de mare rezoluţie, iar elementul poate fi analizat în detaliu din faţă, din spate şi din lateral.

Cele mai importante date, precum masa atomică, densitatea sau punctul de topire, pot fi descoperite dintr-o privire. Legătura directă cu serviciul online Wolfram-Alpha activează informaţii detaliate despre elementul în cauză. Sunt integrate chiar şi exemple de utilizare şi video-uri cu experimente.

Numărul de animaţii este foarte bine dozat, motiv pentru care aplicaţia nu oboseşte şi nu pare a fi prea încărcată. Iar dacă porţi ochelari 3D poţi urmări imaginile şi animaţiile în modul tridimensional. O unealtă care demonstrează în mod elocvent puterea unui iPad în prezentarea materialelor şcolare. Datorită operării pe touchscreen şi prezentării vii a conţinuturilor, şcolarul trăieşte o cu totul altă senzaţie atunci când învaţă decât la simpla lecturare a informaţiilor; totul devine clar, abstractul devine concret.
Cu Solar Walk aproape că nu te mai poţi trezi din buimăceală, căci ai întregul univers în mâinile tale. Cunoscutele gesturi pentru zoom şi fluturarea degetelor pe ecran te ajută să te mişti liber prin sistemul solar pentru a putea vedea planetele şi lunile din toate unghiurile. Liniile discret marcate indică orbitele pe care se mişcă corpurile cereşti. Cu Solar Walk ajungi să înţelegi mai bine imensitatea incredibilă a spaţiului, care te face să conştientizezi micimea existenţei noastre şi existenţa complet lipsită de importanţă a planetei pe care trăim cu toţii. Iar fiorii de uimire sunt generaţi şi de muzica ce rulează în fundal.

Aplicaţia oferă informaţii generale, date şi cifre despre planetele sistemului nostru solar, dar şi informaţii în detaliu privind structura lor interioară. Un lucru e sigur: nicio altă oră de fizică nu va putea fi realizată de acum înainte fără a apela la senzaţia trăită de aplicaţia ce rulează pe iPad.
iPad-ul se pricepe însă la mai multe, nu numai la chimie şi fizică. Math Tour te ajută să exersezi calcule în minte şi totodată să înveţi despre geografie. Gradul de dificultate creşte cu fiecare rundă, iar informaţiile despre oraşele şi ţările respective provind de pe Wikipedia. Indiferent dacă este folosită în modul single sau carieră: Math Tour te ajută să îţi antrenezi constant creierul.

Informaţii

iPad drept „salvator al editurilor”, iPad drept „Kindle-killer”: de la apariţia sa în urmă cu un an iPad-ul a născut speranţe dar şi temeri. Un rechizitoriu detaliat.

Lectura pe un iPad are avantaje, dar şi dezavantaje. Ceea ce este decisiv este ce anume vrei să citeşti. Să te pierzi ore în şir în vreun roman e imposibil pe un display LCD; tehnologia oboseşte ochii, iar în funcţie de felul în care cade lumina pe ecran ţi se poate oglindi propria imagine. De aceea readerele e-book convenţionale cu display e-ink prietenos, chiar dacă au aspect demodat, sunt absolut în avantaj la acest capitol.
Magazinul e-book iBooks, creat anume pentru lectură pe iPad, lasă o impresie foarte bună. El şi-a organizat conţinuturile într-un raft virtual, iar modul lectură al aplicaţiei este frumos animat şi oferă mai multe opţiuni de setare. Iar datorită ofertei generoase de aplicaţii pe iPad poate fi citit aproape orice e-book.
iPad-ul îşi demonstrează adevăratele talente în cazul ziarelor, revistelor şi benzilor desenate, caz în care lasă în urmă orice reader: aparatul punctează prin conexiunea cu conţinuturi multimedia şi interactive, precum galerii foto, reportaje video sau sondaje cititori.
Pentru fanii veritabili, Marvel Comics este absolut obligatoriu. Aplicaţia în sine, la fel ca şi anumite sarcini, sunt gratuite, iar benzile desenate contra cost au preţuri între 1-2 euro. Oferta se întinde de la Spiderman la Captain America sau Fantastic Four. Dar materialele sunt în engleză. Pentru a le putea cumpăra trebuie să te înregistrezi la marvel.com şi să ai un cont de utilizator. Magazinul este foarte bine structurat, oferta fiind împărţită în „Nou”, „Apreciat” şi „Gratis”.

În modul simplu de lectură, conţinuturile afişate pe iPad se ajustează la orientarea ecranului. Frunzărirea se face în maniera cunoscută prin fluturarea degetelor în stânga şi în dreapta pe touchscreen; la fel de bine se realizează şi operaţiile de zoom cu degetul mare şi cel arătător. Atingerea dublă a ecranului activează al doilea mod de lectură: succesiunea cronologică a benzii desenate este afişată în mod animat, iar scena actuală este prezentată pe tot ecranul – şic! Repetăm: citirea magazinelor pe iPad este o experienţă ce merită trăită. Oferta este covârşitoare, iar legătura directă cu informaţiile suplimentare este de obicei extrem de practică. În plus, există mai multe canale TV ce oferă aplicaţii utile.

Entertainment

Lectură, studiu, pregătire profesională – totul bine şi frumos. Iar acum vine răsplata: jocurile pe iPad sunt o experienţă cu totul nouă, iar iPad-ul este o alternativă viabilă la consolele de joc.

Dezvoltatorii de jocuri pot folosi noi concepţii de control datorită operării multitouch şi senzorilor de stare, motiv pentru care jocurile pe tabletă devin mult mai intense decât pe alte console mobile de joc.

Cele care au cel mai mult de câştigat de pe urma noilor opţiuni de operare sunt jocurile de curse auto. Astfel, la jocul Need for Speed, iPad-ul este înclinat spre stânga sau spre dreapta pentru a schimba direcţia maşinii; automobilul accelerează automat, numai pentru frână este nevoie de atingerea ecranului cu degetul. Iar datorită apropierii de ecran te simţi ca şi cum te-ai afla în vâltoarea evenimentelor.
Preţurile pentru un joc se situează între 4 – 12 euro, iar utilizatorii au parte de câte ceva la acest preţ.

Expertul în jocuri, Electronic Arts a investit multă energie în realizarea jocurilor pentru iPad – jocul Fifa 11 trăieşte de pe urma atenţiei la detalii. Mai mult de 500 de echipe se întâlnesc pe 34 de stadioane cu aspect autentic; pe tricouri sunt imprimate în manieră autentică sponsorii, numele jucătorilor şi stemele echipelor. Controlul se face diferit faţă de cursele de maşini, fiind ceva mai problematic, motiv pentru care plăcerea jocului este oarecum frânată: butoanele de control şi padul direcţional nu sunt mecanice, ci sunt realizate numai în versiunea virtuală motiv pentru care lipseşte feed-back-ul tactil. La jocurile rapide se întâmplă deseori ca în loc de un şut să se obţină o pasă sau ca jucătorul să nu se deplaseze pe traseul dorit – pentru că nu este posibil controlul exact.
La fel se întâmplă lucrurile şi în cazul jocurilor de acţiune, de exemplu Spiderman de la Gameloft. Utilizatorul poate să piardă controlul în cazul mişcărilor foarte rapide; dar la urma urmei exerciţiul face maestrul!
Ceea ce funcţionează foarte bine pe un iPad sunt jocurile de aventură. Tales of Monkey Island de la Telltale Games – în care piratul Guybrush Theepwood se află la cea de-a cincea aventură şi este gata de alte confruntări cu LeChuck, este un exemplu în acest sens. În cazul acestor jocuri nu contează viteza, ci perspicacitatea. Pentru acest tip de jocuri iPad este o platformă adecvată.

Etichete: , , , , , , , ,