Asus K53SJ review – Ajutor de nădejde

Scris de | 29 mai, 2011
Asus K53SJ review – Ajutor de nădejde

La ora când termin de scris acest material perigeul lunar a trecut, iar noi am scăpat de recent-proferata apocalipsă. „Super Luna” va fi totuşi asociată de mine cu noul notebook Asus K53SJ, deoarece cu ajutorul acestuia am reuşit să-mi duc la bun sfârşit activităţile din acea zi.
Text de: Daniel Chira

Gata, e oficial, am intrat în clubul „exclusivist” al celor care strigă la PC-ul lor. Cred că eşti la curent cu datele ultimului studiu realizat de compania Avira pe 14.000 de subiecţi, potrivit căruia doi din cinci utilizatori ţipă şi chiar proferează blesteme la adresa PC-ului (39% dintre respondenţi au recunoscut acest adevăr). Coincidenţă sau nu, eu am ajuns în situaţia de mai sus, exact când avea loc fenomenul de „Super Lună”. Nu sunt superstiţios dar cred în hazard, iar apariţia la redacţie a modelului Asus K53SJ, exact pe 19 martie (data perigeului lunar) mi-a întărit convingerile. De ce, poate mă întrebaţi? Ei bine, în primul rând deoarece în acea zi trebuia să termin de scris două articole la revista connect (lucrez la mai multe, în paralel, nu erau salvate, defect profesional) şi în al doilea rând pentru că după toate eforturile de resuscitare a PC-ului, a trebuit să-i accept cântecul de lebădă. Neagră zi, cu lună plină. Şi atunci a intrat în scenă salvatorul Asus K53SJ, cu ajutorul căruia am reuşit să-mi duc la bun sfârşit activitatea. Ba mai mult, dacă ar fi să-l recomand vreunui cunoscut, nu aş ezita nicio secundă.

Versatile elegante
Seria K de notebook-uri Asus (conţine modele K53 şi K73 în diferite variante) a fost lansată oficial la târgul CeBit din acest an şi iese în evidenţă prin combinaţia reuşită dintre designul de top şi componentele de ultimă generaţie conţinute la interior. O primă veste bună este dată de numărul mare de variante cromatice lansate, şapte la număr (lipseşte cel pe negru, dar piaţa este oricum suprasaturată de notebook-uri în această culoare), de la nuanţe aprinse de verde şi roşu până la cele calde, galben şi maro. Pe această ultimă culoare a fost creat şi modelul Asus K53SJ ajuns la redacţie. De la prima atingere conştientizezi că ai în mână un notebook atractiv, ce are inserturi din aluminiu pe carcasa exterioară, iar la interior, suportul tastelor este realizat în totalitate din acelaşi material. Este o premieră pe piaţă în această categorie de preţ. Ba mai mult, modelul include şi tehnologia IceCool. Aceasta folosește sisteme speciale de răcire și de ventilație pentru a menține suportul pentru mâni rece (chiar și după multe ore de utilizare). Suprafaţa de aluminiu este robustă şi-i conferă un aspect elegant şi este rezistentă la zgârieturi. Tastatura este una specifică Asus, cu taste mari (răspuns tactil instantaneu), bine delimitate, care nu lasă praful să se strecoare în interior. Sub tastatură găsim touchpad-ul (bine proporţionat, reacţionează excelent la comenzi), iar sub acesta avem led-urile cu indicatorii pentru starea notebook-ului (wireless, funcţionare hard disk etc.).O a doua veste bună este dată de greutatea de doar 2,6 kg, ceea ce te îndeamnă să-l porţi tot timpul cu tine. Dacă punem cap la cap cele enunţate mai sus ajungem la concluzia că Asus a creat un notebook cu adevărat versatil, ideal pentru o întâlnire de afaceri dar şi pentru cei aflaţi în vacanţă.

Anatomie de excepţie

Asus K53SJ se bazează pe un procesor Intel Core i3-2310M, de 2.10 GHz, pe lângă care îşi aduc aportul la performanţe 4 GB RAM de memorie DDR3 şi un hard disk intern de 500 GB (5400 rpm SATA). Placa grafică poartă semnătura NVIDIA şi este GeForce GT 520M, cu 1GB DDR3 VRAM şi oferă suport pentru DirectX 11. Index-ul Windows (are instalat Windows 7) îi dă un scor de 5,6 pentru placa video şi memoria internă, în condiţiile în care nota pentru procesor este de 6,5. Cifrele pot părea seci dar modelul este cu adevărat reuşit. Şi atenţie: vorbim de varianta entry-level, următorul model din serie fiind dotat cu un procesor Intel Core i5-2410 de 2.3 GHz. Ar fi anost să-ţi spun că K53SJ oferă acces rapid la email sau că îţi dă voie să accesezi o aplicaţie în PowerPoint, cum la fel de banal ar fi să vorbesc despre vizualizarea unui film, deoarece acestea sunt de la sine înţelese. Notebook-ul are inclus şi un DVD multi recorder.
Display-ul modelului este de 15,6 inchi, 16:9 LED backlight, rezoluţia maximă a ecranului fiind de 1366 x 768 pixeli. Poţi rula filme full HD pe el în format 1080p şi nu am întâlnit nicio problemă nici atunci când am iniţiat o partidă încinsă de FIFA.

Alte plusuri
Modelul este dotat cu o cameră video (deasupra ecranului, are 0,3 magapixeli) şi cu difuzoare Altec Lansig. Asus K53SJ stă bine la capitolul conectivitate: găsim aici o placă de reţea wireless integrată de 802.11 bgn (are şi jack LAN DCIM), Ethernet şi Bluetooth. La capitolul porturi găsim trei module USB, una VGA (pentru monitor extern) şi interfaţă pentru microfon şi căşti. Modelul este dotat şi cu un card reader 4-în-1. Bateria este Li-Ion de 5200 mAh cu 6 celule.

Concluzie

Prezenţa notebook-ului Asus K53SJ mi-a indus o stare extraordinară de calm. Cu toate acestea îmi vine „să strig”, şi nu neapărat la Lună, ceva foarte important: modelul costă numai 2.499 RON (TVA inclus), ceea ce face ca raportul preţ/calitate să fie unul nesperat de bun. Este pansamentul ideal pentru aceia care au păţit ceva similar mie şi în mod cert poate reprezenta un nou început în reconcilierea om-maşină. Mai multe informaţii despre seria K, atât modele K53 cât şi K73, găsiţi pe site-ul producătorului şi în magazinele partenere.

Etichete: , , , ,