Japonia, liderul supercomputerelor

Scris de | 21 iunie, 2011
Japonia, liderul supercomputerelor

Un supercomputer construit de Fujitsu Co. a fost declarat, într-un clasament oficial apărut la Hamburg, drept cel mai performant aparat de acest gen din lume.

Maşinăria, denumită K Computer – de la cuvântul japonez „kei”, care înseamnă 10 cvadrilioane –, poate executa peste 8000 de trilioane de calcule pe secundă şi deţine o putere cu mult mai mare decât rivalul de pe locul doi, Tianhe-1A, un aparat din China. De fapt, maşinăria japoneză e mai puternică decât forţa combinată a următoarelor 5 locuri din topul oficial, ceea ce îi cimentează locul suprem in ierarhia supercomputerelor după o pauză de 7 ani.

K Computer a fost construit printr-un parteneriat dintre Fujitsu Co. şi Institutul Japonez de Cercetare Fizică şi Chimică, cunoscut şi sub numele de Riken, unde se şi află în prezent. Ryoji Noyori, preşedintele Riken şi un fost câştigător al premiului Nobel pentru chimie, a declarat: „Suntem de părere că această maşinărie e una dintre puterile Japoniei şi sperăm ca în viitor să fie în folosul societăţii nipone”.

Supercomputerul va fi folosit în probleme precum stabilirea materialelor cele mai eficiente pentru a converti razele solare în electricitate sau pentru a prezice impactul unui tsunami sau a unor cutremure.

K Computer va fi gata în 2012, când va deveni, fără îndoială, liderul supercomputerelor. Se pare, totuşi, că victoria va fi una de scurtă durată pentru că IBM lucrează deja, la Universitatea din Illinois, la un dispozitiv asemănător, capabil de efectuarea a peste 10000 de trilioane de calcule pe secundă.

Etichete: , , , ,