Bacalaureat 2011: Telefonul rămâne arma principală pentru copiat

Scris de | 27 iunie, 2011
Bacalaureat 2011: Telefonul rămâne arma principală pentru copiat

Azi s-a desfăşurat proba scrisă la Limba şi Literatura Română a ediţiei Bacalaureat 2011, o probă în care pentru cei puşi pe rele telefoanele mobile au jucat un rol esenţial.
De la an la an telefoanele au devenit uneltele principale pentru cei hotărâţi să copieze la Bac, iar odată cu noile smartphone-uri cu ecrane de mari dimensiuni şi procesoare puternice, lucrurile au devenit din ce în ce mai simple.
Există deja aplicaţii capabile să afişeze fiţuicile în diferite formate şi moduri sau să deruleze textul cu viteze diferite, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să atingă dispozitivul.
Noile telefoane oferă şi suport extins pentru majoritatea formatelor, de la un simplu fişier .doc şi până la un pdf complex cu imagini sau la o fotografie. Sunt acoperite astfel rapid majoritatea subiecteleor de Bac.
Mulţi elevi optează pentru metode bazate pe partea sonoră, pe căşti “invizibile”, handsfree-uri Bluetooth sau alt gen de soluţii din această categorie, fiecare însă cu riscurile ei. Mai ales că în universităţi se folosesc deja sisteme de bruiaj menite să le facă probleme amatorilor.
S-ar putea ca lucrurile să devină mult mai complicate pentru cei care se bazează pe aceste metode neortodoxe, deoarece circulă veşti că Inspectoratele vor instala un sistem de monitorizare cu camere în sălile în care se desfăşoară examenele, inclusiv Bacalaureatul, sistem ce va permite identificarea rapidă a “suspecţilor”.

Etichete: , , , , ,