Bacalaureat 2011 – Cum a ajuns examenul naţional un episod din Big Brother

Scris de | 28 iunie, 2011
Bacalaureat 2011 – Cum a ajuns examenul naţional un episod din Big Brother

bac 2011Ieri a început, odată cu prima probă a Bacalaureatului, la Limba şi Literatura Română şi un nou experiment în ceea ce priveşte securitatea, un experiement care include folosirea de camere video pentru monitorizarea sălilor de Bac.

Pare o scenă desprinsă din universul orwellian care s-a mutat în liceele din România odată cu ediţia din 2011 a Bacalaureatului, însă organizatorii ne asigură că măsurile sunt necesare: camere video, aparate de bruiaj a telefoanelor mobile şi poliţişti în afara unităţiilor de învăţământ.

În majoritatea unităţilor de examinare autohtone s-au instalat şi camere video. Spre exemplu, în judeţul Hunedoara în toate cele 308 săli de examinare au fost instalate camere web. Aceste camere sunt menite să supravegheze elevii şi profesorii din săli, deoarece  în metodologia Bacalaureatului se menţionează faptul că nu doar elevul care copiază e acuzat de fraudă, ci şi supraveghetorul, în instanţa în care se află de fapta comisă.

Ar fi interesant de aflat însă câte dintre camerele instalate funcţionează, câte înregistrează imaginile şi cine va analiza aceste imagini. Este greu de crezut că totul a decurs perfect din punct de vedere tehnic ţinând cont de timup scurt pe care l-au avut organizatorii pentru a instala corect un sistem de monitorizare cu camere video. Nu s-a specificat clar dacă supraveghearea se face live sau cineva va urmări apoi imaginile pentru a-i identifica pe „ilegalişti”.

De asemenea, ţinând cont de faptul că oficialii amintesc constant faptul că au instalat webcam-uri, s-ar putea ca imaginile să fie cel puţin neclare, deoarece acest gen de camere nu se pretează pentru monitorizarea unor săli vaste, inegal luminate.

Cert este că aceste măsuri nu preau i-au întimidat însă pe elevii mai puţini harnici. După ce s-a încheiat prima zi de evaluări a Bacalaureatului 2011, exact 233 de candidaţi au fost prinşi şi eliminaţi din săli. Majoritatea tentativelor de fraudă s-au produs cu ajutorul fiţuicilor sau a telefoanelor mobile.

Candidaţii au fost nevoiţi să-şi lase dispozitivele de comunicare într-o sală specială amenajată în incinta liceului.

Examenul de Bacalaureat va continua până pe 1 iulie, dar, cu aceste măsuri de securitate, trebuie să ne punem întrebarea: Oare câţi vor ajunge să participe la toate probele?

Etichete: , , , ,