Sony Ericsson pariază pe smartphone

Scris de | 2 iulie, 2011
Sony Ericsson pariază pe smartphone

Decizia de a opta pentru platforma Android în cazul noilor modele de smartphone a făcut ca Sony Ericsson să treacă pe profit în 2010. Noile modele din seria Xperia sunt dezvoltate pe aceeaşi platformă şi includ cele mai recente tehnologii Sony Ericsson, cu un accent special pus pe divertismentul mobil. Despre strategia companiei pe anul în curs dar şi cu privire la cele mai noi smartphone-uri ce vor ajunge şi pe piaţa noastră, am stat de vorbă cu Adrian Cioroianu, National Account Manager Sony Ericcson.

Interviu de: Daniel Chira

connect
: Piaţa de telecomunicaţii din România a înregistrat anul trecut o stabilizare atât în ceea ce priveşte preţurile serviciilor telecom cât şi în privinţa vânzărilor de terminale de ultimă generaţie. Ce rezultate a înregistrat Sony Ericsson în 2010 şi care este cota de piaţă a companiei?
Adrian Cioroianu: Anul 2010 a fost o lecţie importantă pentru noi, ne-am confruntat cu un climat economic instabil şi dificil, ceea ce a dus la o reorientare a consumatorilor. Ei au rămas receptivi la noutăţi, dar au învăţat să evalueze foarte bine opţiunile înainte de a lua decizia de a cumpăra. Deşi preţul a rămas un factor important, bătălia s-a dat pe zona de funcţionalităţi multimedia, design, dar şi pe software. Anul 2010 a adus o evoluţie spectaculoasă a platformei Android, spre deosebire de Symbian, de exemplu. Este un semn clar că avem de-a face cu utilizatori extrem de informaţi ai pieţei de telefonie. În acelaşi timp, este motivul pentru care ne-am reorientat către un portofoliu dominat de telefoane Android, strategie care ne-a adus pe profit în 2010.

connect: Gusturile românilor sunt diversificate când vorbim de terminale de ultimă generaţie. Ce ar trebui să cunoască ei atunci când îşi îndreaptă atenţia spre un model propus de Sony Ericsson?
Adrian Cioroianu: Anul acesta am mizat pe telefoanele Android şi am început cu o serie de lansări de terminale din familia Xperia. Un punct forte al acestei game este combinaţia dintre platforma Android, care câştigă teren tot mai mult şi tehnologiile Sony, care asigură o experienţă îmbunătăţită a divertismentului mobil. Reality Display cu procesorul de imagine Mobile Bravia Engine oferă o calitate foarte bună a imaginilor şi culori luminoase, iar senzorul Exmor R de la Sony, cu lentile f/2.4, folosit şi la aparatele foto Sony Cybershots, asigură redarea unor fotografii clare, luminoase şi înregistrări HD de calitate, chiar şi la lumină scăzută. În plus, toate telefoanele au la bază cea mai recentă platformă Android – Gingerbread 2.3.

connect: La momentul actual constatăm faptul că toţi marii producători de telefoane au optat pentru platformele Android sau Windows Phone 7 în detrimentul celei Symbian. Sony Ericsson are deja pe piaţă mai multe modele Android. Vor exista şi modele cu Windows Phone 7?
Adrian Cioroianu: Anul acesta, am mizat pe telefoanele Android şi rezultatele din primul trimestru al anului au arătat că strategia de a ne concentra pe această platformă a dat roade. Vom continua în această linie pe tot parcursul anului şi vom investi în parteneriatul cu Google în continuare.

connect: Sony Ericsson a lansat în cadrul MWC din Barcelona modelele Xperia Neo, Pro şi Play, după ce în prealabil a prezentat terminalul Xperia arc. Prin ce se remarcă aceste mobile şi când vor fi prezente şi pe piaţa din ţara noastră?
Adrian Cioroianu: Fiecare telefon este unic în felul său şi oferă o serie de caracteristici şi funcţii specifice.
Xperia arc, disponibil din această lună la toţi operatorii de telefonie mobilă din România, este unul dintre cele mai subţiri smartphone-uri de la ora actuală, cu doar 8,7 mm în partea cea mai subţire. Este un smartphone care se remarcă în primul rând prin design, dar are la bază performanţa celor mai recente tehnologii Sony – senzorul Exmor R şi Reality Display cu procesorul de imagine Mobile Bravia Engine şi cameră foto de 8,1 megapixeli.
Xperia Play este primul smartphone cu certificare PlayStation, special creat pentru pasionaţii de jocuri, ce combină funcţionalităţile unui smartphone high-end cu experienţa jocurilor portabile. În plus, modelul Play va oferi gamerilor peste 50 de titluri cunoscute din portofoliul marilor producători, printre care şi: Need for Speed, Assassin’s Creed, The Sims şi altele. De asemenea, Xperia Play vine cu o cameră foto de 5 megapixeli şi un ecran multi-touch de 4 inchi. Play este anunţat în România pentru luna iulie.
Xperia neo, care va ajunge în România în luna acesta, este perfect pentru cei care vor o cameră foto performantă, iar Xperia pro este orientat către segmentul business şi vine cu o serie de funcţii inteligente de mesagerie, pentru o comunicare eficientă. Xperia pro va fi disponibil în România începând cu luna iulie.
Toate telefoanele au la bază cea mai recentă platformă Android – Gingerbread 2.3.

connect: Modelele smartphone au devenit un „must have”, designul şi ecranul tactil jucând un rol important în alegerea unui model. Pe ce pune accentul Sony Ericsson şi cât investeşte compania în R&D (research & development)?
Adrian Cioroianu: Divertisment prin comunicare este filosofia care ghidează strategia noastră, iar Sony Ericsson este recunoscut pentru modul unic în care a reuşit de-a lungul timpului să îmbine tehnologii performante cu funcţii multimedia dintre cele mai variate, fie că vorbim de performanţe audio, foto sau funcţii de socializare. Anul acesta mizăm pe experienţe personalizate pentru utilizatori şi pe funcţii precum: jocuri (Xperia Play), cameră foto performantă (Xperia neo), dar şi performanţă vizuală.
În plus, punem foarte mare accent pe design, pentru că în ziua de astăzi este un element de diferenţiere extrem de important, fiind practic primul contact al utilizatorului cu produsul. La Sony Ericsson, designul nu e doar un element estetic, ci este parte integrantă din întreaga experienţă oferită de telefon, care cuprinde funcţii inteligente, experienţă personalizată, materiale inovatoare şi aspect atractiv. Să nu uităm că Xperia arc este cel mai subţire smartphone lansat anul acesta.

connect: După o lungă aşteptare, Xperia Play a fost lansat oficial. Xperia Play vine cu peste 60 de jocuri din portofoliile unor importanţi producători internaţionali de jocuri video, precum Sony Computer Entertainment, Gameloft, Electronic Arts sau Glu Mobile. Când va fi disponibil acest model şi la noi şi care sunt aşteptările companiei vizavi de acest model?
Adrian Cioroianu: Xperia Play este aşteptat şi în România în luna iulie. Din ce am observat, utilizatorii din România sunt foarte receptivi la produse noi, vor să încerce cât mai multe telefoane şi de aceea îşi schimbă telefonul de câteva ori pe an. Din acest motiv, credem că Xperia Play o să fie bine primit în România. Deja primim multe solicitări referitor la acest model şi s-au creat aşteptări mari, mai ales că este un concept unic pe piaţă: un telefon cu consolă de joc.

connect: Zvonurile privind realizarea unei tablete PC semnate Sony Ericsson se amplifică în mediul online şi nu numai. Să ne aşteptăm la o lansare surpriză în acest an?
Adrian Cioroianu: Sony Ericsson este mereu în căutarea unor noi oportunităţi de lansare, dar la acest moment ne concentrăm energia pe gama de smartphone-uri Xperia. Vrem să acoperim cât mai multe categorii de utilizatori prin lansările de anul acesta şi să oferim experienţe cât mai diversificate pentru consumatori, la nivelul de calitate aşteptat.

connect: Mediul online joacă un rol tot mai important în achiziţia de produse. Intenţionează compania ca în viitorul apropiat să-şi deschidă un magazin online pe piaţa din România?
Adrian Cioroianu: Produsele Sony Ericsson sunt deja prezente în magazinele online ale operatorilor români de telefonie.

connect: Sony Ericsson are aproximativ 1.100 de angajaţi în Tokyo şi nu a avut de suferit direct de pe urma catastrofei naturale din Japonia. A fost afectată compania în ceea ce priveşte achiziţia de componente pentru terminale mobile?
Adrian Cioroianu: Pe fondul evenimentelor din Japonia am întâmpinat o serie de probleme operaţionale care au afectat lanţul de distribuţie, dar am monitorizat permanent situaţia şi ne-am ţinut partenerii la curent cu situaţia volumelor de distribuţie, astfel încât aceştia să nu aibă de suferit.

connect: Sony Ericsson ocupă o poziţie fruntaşă la nivel mondial, compania fiind considerată pe drept una dintre cele mai inovative în domeniul telecomunicaţii şi nu numai. Care sunt provocările pe plan mondial şi cum vedeţi evoluţia companiei pe piaţa din ţara noastră?
Adrian Cioroianu: În primul trimestru al anului, am înregistrat un profit net de 11 milioane de euro, un rezultat peste aşteptări, datorită faptului că ne-am orientat către smartphone-uri Android. Smartphone-urile au însumat peste 60% din totalul terminalelor vândute. Ne aşteptăm ca această strategie să fie una sustenabilă şi să ducă la creşterea vânzărilor până la sfârşitul anului.

Etichete: , , , , , , , ,