Samsung Galaxy 551, Nokia E7 şi alte câteva mobile cu ecran touch şi tastatură, în test

Scris de | 5 iulie, 2011
Samsung Galaxy 551, Nokia E7 şi alte câteva mobile cu ecran touch şi tastatură, în test

Smartphone-urile cu touchscreen sunt unele dintre cele mai avansate aparate ale momentului. Dar cei care sunt obligaţi să scrie mult, aflându-se pe drum, nu sunt prea fericiţi cu aceste telefoane.

Norocul face ca pe piaţă să apară modele noi, care să ofere ambele: touchscreen şi o tastatură complet satisfăcătoare. Vom testa în cele ce urmează: Windows Phone-ul HTC 7 Pro, modelul Android Samsung Galaxy 551 şi probabil unul dintre ultimele telefoane Symbian de la Nokia, Nokia E7.
Redactat de: Bogdan Bele

HTC 7 Pro

HTC 7 Pro este primul Windows Phone 7 cu tastatură QWERTY. Cum se potriveşte această trăsătură profesionistă la un telefon de divertisment?

Cei care au constatat la smartphone-urile ce folosesc sistemul de operare Windows Phone 7 prezentate până acum o oarecare lipsă a varietăţii vor saluta apariţia HTC 7 Pro, care acum se poate achiziţiona la un preţ de 541 euro, fără contract. Acest mobil vine şi în ajutorul utilizatorilor de touchphone-uri care scriu mult.

Tastatură flexibilă
Deplasând ecranul prevăzut cu o ramă lucitoare spre dreapta, apare dedesubt o tastarură QWERTY completă. Complet este deloc exagerat. Vom vedea că regăsim pe tastatură toate tastele necesare, iluminate din spate. Chiar şi accentele folosite în alte limbi sau emoticon-uri pot fi utilizate cu ajutorul tastelor suplimentare speciale. Nici tastele cu săgeţi, atât de necesare la navigare, nu au fost uitate. Formei de scriere perfecte nu-i stă nimic în cale la acest smartphone. Dezavantajul este forma tastelor, căci nimerirea lor cu vârful degetelor este mai dificilă decât la un BlackBerry Bold sau un Nokia E 72. Feedback-ul tactil lipseşte.

Mecanică fină
Mecanismul de deplasare al ecranului – îmbunătăţit continuu de către specialiştii de la HTC – atinge la acest 7 Pro cel mai înalt nivel. În stare închisă nu se mişcă nimic, mai puţin în direcţia în care se deschide telefonul. Împins complet în afară, display-ul se ridică uşor în sus. Articulaţia se ascunde sub o protecţie, care culisează odată cu display-ul. Pe lângă faptul că acest smartphone este graţios, el are şi avantajul că poate fi utilizat ca un notebook mai mic, stând pe masă.
Tastatura şi mecanismul de împingere solicită desigur un tribut. Cu o înălţime de 18 mm şi o greutate de 188 grame, 7 Pro devansează toate telefoanele prezentate de connect în ultimul timp, cu toate că nu se situează prea departe, din punct de vedere al mărimii, de Samsung GA B7620, DesireZ al HTC-ului şi Motorola Milestone. Oricum, într-o carcasă mai mare decât cea a modelelor 7 Mozart, 7 Trophy şi HD7, este introdus un acumulator cu 20% mai mare, şi se obţine astfel o autonomie mult mai mare faţă de modelele menţionate. Dar ne vom întoarce mai târziu la acest aspect.

Un Windows Phone adevărat
Solicitările avute de la modelele Windows Phone 7 testate se confirmă la acest model datorită funcţiilor sale. Display-ul de 3,6 inchi cu o rezoluţie de 800 x 480 pixeli permite o bună vizualizare a imaginilor. Touchscreen-ul reacţionează prompt datorită procesorului Qualcomm Snapdragon. 8 GB memorie sunt suficienţi, şi e o memorie ce poate fi oricând mărită utilizând un card micro SD. Sincronizarea la viteze HSPA (7,2 Mbps) cu exchange servere sau cu conturi Windows Live funcţionează fără probleme prin WLAN sau prin reţea mobilă.

Outlook, un highlight al versiunilor anterioare ale Windows Phone-urilor, nu este instalat pe acest model. Nici încărcarea de documente office pe smartphone nu se face atât de simplu cum am fost obişnuiţi la alte sisteme de operare; cea mai uşoară cale este utilizarea clientului de mail, care de altfel este foarte bine implementat. connect se aştepta la mai mult din partea unui smartphone denumit Pro. Prelucrarea documentelor îmbunătăţeşte impresia lăsată de telefon. Demn de amintit ar fi music player-ul, integrarea Facebook şi browser-ul, cu toate că celui din urmă îi lipseşte flash, exact ca la iPhone.

Tensiune în laborator
În laboratorul de măsurători s-a încercat aflarea adevărului: poate Pro 7 să ţină pasul cu Windows Phone-urile anterioare ale HTC? Poate, ba chiar poate mai mult: având acumulator mai mare, creşte autonomia la 83 de puncte faţă de 75 de puncte ale modelului Mozart. Şi la alte măsurători s-au constatat creşteri semnificative. Astfel caracteristicile de transmisie atât la GSM cât şi la UMTS sunt mai bune decât cele ale modelelor Trophy sau Mozart, în condiţii acustice minimale.

Comunicaţie distractivă
Prin modelul Pro 7 HTC se oferă utilizatorilor primul Windows-Phone-7, care pe lângă calităţile sale de telefon şi de entertainment este şi o soluție pentru cei ce doresc să comunice prin mail, Facebook sau messenger când se află în mişcare, neavând doar rol de recipient.

Samsung Galaxy 551

Face parte din clasa de mijloc a smartphone-urilor și are o tastatură solidă şi un sistem de operare Android. Prezintă puţine puncte slabe.

Cu Galaxy 551, Samsung îşi măreşte seria  dispozitivelor Android cu primul model dotat cu tastatură tip maşină de scris. A rezultat un smartphone puţin spectaculos din punct de vedere vizual, cu carcasă lucioasă din material plastic. Telefonul testat are o carcasă lucioasă neagră foarte sensibilă la amprente. Cine doreşte să iasă în evidenţă poate alege carcasa albă. Oferta de preţ este pentru ambele modele de 213 euro.

Profesionist la scriere
Tastatura lui Galaxy 551 aminteşte de versiunea Wave 533 a modelului Bada, care la rândul său avea taste gumate şi perfect luminate. Tastele sunt suficient de mari atât pentru cei care utilizează un deget pentru tastare cât şi pentru cei care tastează cu mai multe degete. Totuşi, nu sunt foarte bine delimitate punctele de apăsare pe taste.
Alt neajuns s-a dovedit în testele connect a fi touchscreen-ul de 3,2 inchi. Acesta are o rezoluţie de doar 240 x 400 pixeli, necesitând mult scroll la navigarea pe web. Este un tribut plătit pentru preţul aparatului. Simbolurile şi scrisul par aspre. Oricum, display-ul este luminos, reacţionează la cea mai mică atingere, iar cu ajutorul lui se poate naviga uşor prin meniul modelului Android 2.2.
Datorită user interface-ului propriu Touchwiz 3.0, meniul principal se prezintă mult mai ordonat decât la sistemul de operare Android. Viteza de reacţie se datorează procesorului cu frecvenţă de 600 MHz. Memoria internă este însă mică, 145 MB.

Dotare adecvată
La dotare se constată puţine minusuri. Smartphone-ul Samsung cu HSDPA, WLAN n, GPS pentru navigaţia Google preinstalată, geotagging la fotografierea cu aparatul foto de 3,1 megapixeli, oferă multe avantaje. Conturile pentru email şi reţelele de socializare se regăsesc în „social hub”, unde pot fi uşor accesate. Utilizând software-ul Kies, care poate fi downloadat gratuit de pe site-ul Samsung, se face sincronizarea cu Outlook.

Nici o problemă în laborator
Şi în laborator Samsung Galaxy 551 se prezintă mai mult decât bine. Autonomia în standby este de 24 zile, iar autonomia în convorbire, în reţeaua de 1800 MHz, este de 10 ore. Se adaugă calităţi bune de recepţie şi acustică clară la convorbiri.

Nokia E7-00

Odată cu renunţarea anunţată  la Symbian, Nokia mai lansează un smartphone reuşit pe piaţă.

E7 este un erou aproape tragic. Urmaşul neoficial al Nokia Communicator apare exact atunci când Nokia anunţă trecerea la Windows Phone 7. E7 este deci unul din ultimele modele Symbian, testele arătând de ce este oarecum păcat că Nokia renunţă la acest sistem de operare, dar şi de ce este de înţeles hotărârea lor.

Mecanică stabilă
E7 se prezintă ca un smartphone şic, prelucrat corespunzător preţului de 489 euro. Carcasa este metalică, mată, de culoare gri închis, foarte stabilă. Nokia și-a uşurat viaţa prin utilizarea unui acumulator instalat permanent, ca şi la modelul N8. Mecanismul de culisare-pliere este stabil şi nu se clatină la deschidere. Design-ul clasic al Communicator-ului cu deschidere sub formă de clapă este înlocuit la E7 cu un touchscreen, care se lasă culisat în sus. Display-ul rămâne înclinat într-un unghi de 30 grade, dezvăluind o tastatură completă QWERTY, care permite o utilizare simplă.
Avantajele sunt evidente: display-ul de 4 inchi, cu contraste bine definite, permite vizualizarea în oricare mod de operare. Închis sau deschis, touchscreen-ul permite navigarea pe web, vizualizarea de poze, reacţionând şi la gesturi multitouch. Ecranul reacţionează prompt, confirmând fiecare tastare cu un efect vizual.
Contrastul afişajului este asigurat de culoarea neagră, iar rezoluţia de 360 x 640 pixeli este acceptabilă, cu toate că în această clasă de preţ concurenţa are displayuri mai bune.

Include toate standardele
Dotarea este completă, mai ales ceea ce priveşte modulele de conectivitate: HSPA în reţeaua mobilă, WLAN pentru conexiunea fără fir la reţele fixe, şi Bluetooth care suportă toate profilele relevante. Telefonul are o mufă de 3,5 mm pentru căşti, o conexiune micro-USB şi o ieşire HDMI. Toate cablurile se livrează odată cu telefonul. De dotarea standard la Nokia aparţine şi receiverul A-GPS, care în teste a stabilit poziţia actualizată într-un minut şi sistemul de navigaţie gratuit pe baza hărţilor Ovi.
Pe lângă music player, telefonul este dotat cu un radio FM şi o cameră de 8 megapixeli cu două LED-uri pentru iluminare, dar fără autofocus. Înregistrările video se fac la 1280 x 720 pixeli, 25 de cadre pe secundă, cu sunet de bună calitate. Singurul punct slab este faptul că memoria liberă de 14 GB – mare de altfel – nu poate fi mărită. Pentru majoritatea utilizatorilor memoria este suficientă, dar acest Nokia nu este adecvat pentru colecţii mari de muzică şi filme.
E7 este fără îndoială gândit pentru utilizatorii business clasici. Aceşti utilizatori sunt convinşi de existenţa unei full version a Quickoffice-ului şi a suitei de securitate de la F-Secure. Sincronizarea cu un Exchange Server se face prin conexiunea VPN dar şi prin Sync ML, pe care acest aparat Symbian le cunoaşte din fabrică.
Manevrarea telefonului în unele locuri este mult prea complicată şi servicii precum Ovi Store, unde se poate achiziţiona chiar şi jocul Angry Birds, s-au dovedit în timpul testului a fi încăpăţânate, căci nu încărcau conţinutul sau refuzau să instaleze programe.
Păcat, căci în laborator E7 a făcut o impresie foarte bună, având autonomie de 7 ore şi sunet perfect la convorbiri.

Etichete: , , , , , , , ,