Asistenţi în editare: Trei mini tastaturi pentru tablete şi telefoane în test

Scris de | 9 iulie, 2011
Asistenţi în editare: Trei mini tastaturi pentru tablete şi telefoane în test

În general smartphone-urile şi tabletele nu sunt tocmai candidaţii ideali atunci când vine vorba despre editarea confortabilă a textelor. O tastatură separată este o soluţie bună, în măsura în care este bine realizată – connect prezintă  trei modele, General Keys Bluetooth, Beewi BBK200 şi Logitech Dinovo Mini care  merită atenţia ta.
Redactat de: Sergiu Briceag

Mini-tastatura General Keys Bluetooth
La 30 de euro Pearl are în ofertă mini-tastatura Bluetooth wireless de la General Keys.

Datorită dimensiunilor sale de 24,5 x 10 cm aceasta tastatură nu prea poate fi purtată prin buzunare, dar cel puţin poate fi transportată simplu în servietă, căci la cele 15 g abia dacă se simte. Grosimea maximă nu depăşeşte 1,2 cm şi în plus, ea este uşor prominentă motiv pentru care ergonomia are numai de câştigat. Formatul aminteşte de cel al unei tastaturi de netbook: General Keys este doar cu ceva mai mică decât tastatura lui Asus Eee PC 1005 HA. Dar din cauza celor câţiva milimetri în minus au trebuit să fie sacrificate două taste importante: tasta CTRL din stânga şi tasta SHIFT din dreapta, lipsuri cu care trebuie să te obişnuieşti. În rest, vei găsi tot ce îţi trebuie printre cele 84 de taste – şi de obicei exact acolo unde te-ai aştepta. Nu lipsesc nici tastele F şi shortcuts – de exemplu pentru reglarea volumului sonor. Cu ajutorul tastelor funcţii se pot activa cele două câmpuri de operare.

Bine finisată, uşor de operat
Editarea pe această tastatură se face la fel de confortabil. Chiar dacă tastele sunt potrivite pentru degete mai înguste ele sunt suficient de mari şi clar separate una de alta. Doar tastele back, respectiv şterge ar putea fi de două ori mai mari, ca să poată fi manevrate mai simplu.
În general produsul este bine finisat şi lasă impresia de soliditate. Suprafeţele de contact sunt clar definite, iar în timpul operării nimic nu scârţâie şi nu are joc. Suprafaţa netedă este acoperită în anumite părţi de cauciuc pentru a împiedica alunecarea nedorită a degetelor. În plus formatul tastaturii permite folosirea ei rapidă oriunde te-ai afla – de exemplu pe canapeaua din faţa televizorului.
Conexiunea cu alte aparate se face prin Bluetooth. Alimentarea se realizează printr-un acumulator, care poate rezista 60 de ore în funcţionare continuă şi 400 de ore în standby. Încărcarea se face prin conexiunea mini-USB, dar acumulatorul nu se poate schimba. Coletul include şi un cablu de încărcare USB suficient de lung, plus un manual de utilizare uşor de înţeles.
Contactul wireless cu smartphone & co se poate realiza pe o rază de 10 m. Drept profil Blue-tooth se foloseşte HID (Human Interface Device) via Bluetooth 2.0 class 2. Astfel, tastatura este compatibilă cu o multitudine de aparate. La test tastatura a putut realiza fără probleme conexiunea cu un PC cu Windows 7 sau XP, un Macbook, un iPhone 3GS, iPhone 4 şi un iPad (de la iOS 4.0) şi Playstation 3. Singura lipsă: tasta pentru pairing este îngropată în partea laterală a aparatului. De aceea este nevoie de un obiect mai ascuţit precum o agrafă de birou, pentru a o putea apăsa. Este destul de deranjant, dar cel puţin nu vei apăsa o altă tastă din greşeală.

Raport bun preţ-calitate
Tastatura General Keys Bluetooth Mini este potrivită şi pentru texte mai lungi sau şedinţe prelungite de chat. Chiar dacă este nevoie de ceva mai mult spaţiu în geantă sau pentru birou, confortul în manevrare oferit de această tastatură compactă, elimină cu totul acest dezavantaj. În plus, vorbim şi despre un foarte bun raport preţ-calitate.

Beewi BBK200
Beewi pentru cca. 40 de euro are dimensiuni minime: 114 x 60 x 8 mm la o greutate de numai 43 g.
Dacă îţi plac formatele minuscule ai nimerit unde trebuie: minuscula tastatură Beewi dispare fără urmă într-un buzunar, dar tastele oferă o suprafaţă clar definită. Doar tasta space este deranjantă, căci aici sunt conectate două grupe de taste – una în partea stângă, alta în partea dreaptă. Dacă se apasă în centru se aude un scârţâit extrem de enervant. Deranjant este şi felul în care sunt aranjate invers tastele CTRL şi ALT. În plus, anumite taste nu sunt aranjate în forma standard, motiv pentru care trebuie să exersezi ca să te obişnuieşti cu această tastatură. Pozitiv: în ciuda dimensiunilor reduse există o tastă shift în ambele părţi. În plus toate tastele sunt suficient de mari cu excepţia tastei space.
Beewi trebuie ţinut cu ambele mâini pentru a putea edita pe această tastatură – tastatura nu poate fi operată plasând-o pur şi simplu undeva pentru a o manevra cu toate cele zece degete. De aceea editarea nu se face foarte rapid, iar uneori trebuie să apeşi cu putere pe anumite taste că să declanşezi o comandă. Dar deoarece mini-tastatura are numai 49 de taste multe dintre funcţii se pot realiza numai prin tastele funcţii, ceea ce e dificil la aceste dimensiuni. În schimb Beewi oferă şi funcţii pentru controlul volumului sonor şi a media playerului pe PC şi Mac.
Tastatura este foarte bine finisată. Ea nu scârţâie şi rezistă destul de bine chiar şi dacă este scăpată pe jos. Zgomotul tastelor poate fi însă deranjant pe termen lung.
La fel ca toate tastaturile wireless din acest test, Beewi BBK200 stabileşte contact cu alte aparate prin Bluetooth (2.0 profil HID). Acumulatorul rezistă cca. 60 de ore conform datelor producătorului. Conexiunea cu un PC, un Mac, Playstation 3, iPhone şi iPad se poate realiza fără nicio problemă. Conform datelor producătorului, tastatura este compatibilă şi cu aparatele Windows Mobile până la versiune 6.5, precum şi cu telefoane Symbian S60; dar modelul nu poate stabili contact încă cu smartphone-uri sau tablete Android. Soluţie bună: tasta pairing este uşor de accesat şi în plus nu poate fi acţionată din greşeală.
Concluzie: Beewi BBK200 nu este potrivită pentru cei care editează mult, ci numai pentru texte scurte datorită dimensiunilor reduse şi carcasei stabile. În plus, preţul este foarte bun.

Logitech Dinovo Mini
Logitech Dinovo Mini costă numai 120 euro şi se doreşte a fi o tastatură wireless pentru PC şi Playstation 3.
Tastatura este însă perfect potrivită şi pentru iPhone sau iPad. Dar Logitech Dinovo Mini face însă promisiuni mult mai mari decât multe dintre tastaturile Bluetooth mobile – iar acest lucru se vede de la preţul de 120 de euro şi pachetul luxos, ce conţine şi un stick Bluetooth USB pentru computere fără modul Bluetooth. La 15 x 9 x 2,8 cm şi o greutate de 170 g tastatura este destul de bine dimensionată, iar în plus în călătorii trebuie să ţii cont de un spaţiu suplimentar în bagaje pentru încărcător, căci spre deosebire de multe alte tastaturi Bluetooth, acumulatorul nu poate fi încărcat prin cablul USB. Acumulatorul de 950 mAh ar trebui să reziste circa o lună conform Logitech.
Un motiv pentru dimensiunile generoase ale tastaturii este capacul, ce protejează tastele de lovituri sau şocuri. În plus, Logitech oferă o serie suplimentară de taste numai pentru a controla mediaplayerul şi două taste mari pentru zoom, respectiv trecerea de la un fişier la altul.
Dinovo Mini stă perfect în mâini, tastele sunt suficient de mari, uşor proeminente şi cu o suprafaţă clar delimitată. Finisarea este la un nivel bun, dar plasticul ieftin lasă impresia de model ieftin şi în plus scârţâie pe alocuri, ceea ce e deranjant ţinând cont de preţ.
În ciuda lipsei de spaţiu Logitech a oferit tastelor importante mai mult spaţiu. În plus, semnele speciale se obţin numai prin combinaţii de taste, iar anumite simboluri se află acolo unde nu te-ai aştepta. Cu ajutorul programului „SetPoint” pot fi configurate mai multe setări pe PC şi Mac. Pentru comunicare există Bluetooth în versiunea 2.0 şi profilul HID.
Concluzie: trackpadul practic, tastele iluminate şi clapeta de protecţie sunt caracteristici unice, dar care nu justifică preţul atât de mare.

Etichete: , , , , ,