Anders Behring Breivik e fan Microsoft Word şi încurajează pirateria

Scris de | 28 iulie, 2011
Anders Behring Breivik e fan Microsoft Word şi încurajează pirateria

Anders Behring Breivik, omul care a ucis peste 70 de oameni în cadrul masacrului din Norvegia, şi-a prezentat în manifestul său de 1.500 de pagini şi aprecierea pentru programul Microsoft Word 2007, pe care l-a folosit să-şi răspânească documentul controversat. Mai mult, acesta prezintă paşi prin care cititorul poate face rost de o versiune ilegală gratuită.

Masacrul din 22 iulie care a şocat o lume întreagă şi care a dat o nouă faţă terorismului, a fost planificat până la cel mai mic detaliu într-un manifest amplu de 1.500 de pagini în care autorul îşi prezintă planul terorist, cât şi ideologia de extremă dreapta. Manifestul reprezintă o dovadă a gândirii calculate a ucigaşului dar şi a cunoştinţelor avansate pe care le avea în domeniul programelor pentru calculator. Anders Behring Breivik a ales cu o atenţie deosebită programul Microsoft Word pentru a-şi răspândi manifestul în mediul virtual.

În documentul respectiv, Breivik a explicat cu detalii de ce a ales un fişier Word şi nu unul PDF. Breivik a listat în manifest 5 motive pentru care a decis să folosească programul oferit de Microsoft ca suport pentru lectura sa: ”1. Microsoft Word este unul dintre cele mai răspândite fişiere; 2. E mult mai uşor de editat documentul în comparaţie cu un PDF; 3. Un fişier Word este semnificativ mai mic decât un PDF (3.5 MB vs. 8-10 MB); 4. Calitatea imaginilor se păstrează cu mult mai bine decât într-un PDF; 5. Distribuţie: E mult mai uşor să eviţi filtre de spam cu un fişier mai mic de 5 MB.”

Mai mult, ucigaşul oferă şi sfaturi practice pentru a face rost de o versiune piratată a programului: „Dacă vrei să foloseşti Word 2007 pentru o perioadă mai lungă decât cea de 60 de zile, va trebui să descarci un cod care îţi va permite să foloseşti programul pentru totdeauna sau cel puţin va extinde perioada de probă pentru încă 6-12 luni.”

Anders Behring Breivik îşi aşteaptă procesul într-o celulă din penitenciarul Ila, din oraşul Sandvika, unde e ţinut sub supraveghere 24 de ore din 24.

Etichete: , , , , , ,