Anders Behring Breivik şi-a făcut rost de arsenalul folosit în timpul masacrului din Norvegia de pe eBay

Scris de | 1 august, 2011
Anders Behring Breivik şi-a făcut rost de arsenalul folosit în timpul masacrului din Norvegia de pe eBay

Anders Behring Breivik a folosit în timpul atentatelor teroriste de pe insula Utoya şi din centrul capitalei norvegiene Oslo, arme şi substanţe chimice pe care le-a achiziţionat de pe eBay, informează The Telegraph.

Criminalul norvegian Anders Breivik, care a omorât 77 de oameni în timpul atacurilor din 22 iulie, şi-a făcut rost de armament şi de chimicale pe eBay, cel mai mare site de licitaţie on-line. În manifestul său socio-politic de 1.500 de pagini el descrie eBay-ul ca fiind „prietenul tău”.

În urma unei investigaţii a publicaţiei The Telegraph, în care s-au analizat tranzacţiile făcute de Breivik pe o perioadă de 7 luni, s-a descoperit că norvegianul a cumpărat de la un britanic – pentru o sumă nesemnificativă – o substanţă esenţială pentru fabricarea bombei folosite în centrul Oslo-ului.

În noiembrie, Anders Breivik şi-a folosit contul de eBay – cu numele de utilizator „andrewbrei” – pentru a achiziţiona 500 de grame de pudră de sulf, de la un comerciant din Enfield, Londra.

Profesorul Paul Wilkinson de la Universitatea din St. Andrews, a declarat pentru The Telegraph: „În retrospectivă, eu cred că norvegienii ar trebui să pună mai mare accent pe monitorizarea acestor tranzacţii. Dacă erau mai atenţi, puteau să afle ce vroia să facă şi să împiedice, astfel, cele întâmplate.”

Acestă descoperire şocantă a readus în discuţie problema securităţii în mediul virtual. Dacă Anders Behring Breivik a reuşit să obţină substanţe pentru fabricarea unei bombe de pe eBay, a ajuns oare internetul o piaţă pentru terorismul global?

Etichete: , , , , , ,