Google a achiziţionat Motorola Mobility: Ce înseamnă această mutare pentru lumea telefoniei mobile?

Scris de | 16 august, 2011
Google a achiziţionat Motorola Mobility: Ce înseamnă această mutare pentru lumea telefoniei mobile?

Ştirea-bombă lansată ieri de Google conform căreia compania lui Larry Page va plăti 12.5 miliarde dolari pentru divizia de telefonie mobilă a companiei Motorola va avea, fără îndoială, un impact universal pe piaţa producătorilor de smartphone-uri. connect îţi prezintă pe scurt câteva dintre  urmările acestei  tranzacţii.

Viitorul partenerilor Android

Încă de la lansarea sistemului de operare Android în 2007, Google a oferit un program open-source care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai folosite şi importante de pe piaţă. Rivalul iOS-ului, Android este folosit de producători importanţi ca Samsung, HTC sau LG pentru terminalele lor high-end.

Achiziţia companiei Motorola Mobility ar putea însemna exclusivitate parţială, sau chiar totală asupra ultimelor versiuni de Android. Există o posibilitate, chiar dacă mică, ca Google să stopeze colaborarea cu alţi producători –  spre exemplu, cei mai sus menţionaţi – în favoarea propriilor dispozitive Motorola. Asta ar însemna o schimbare totală a modelului de afaceri pentru compania americană, şi ar însemna, de asemenea, un atac direct împotriva iPhone-ului.

Ice Cream Sandwich, ultima versiune a sistemului de operare, va ieşi pe piaţă până la sfârşitul anului, ceea ce naşte întrebarea: Care smartphone va fi primul care va dispune de această actualizarea mult-aşteptată?

Brevete importante

Motorola a fost una dintre primele companii care a creat telefoane mobile de succes şi deţine o colecţie impresionantă de brevete din domeniul tehnologiei mobile, brevete ce se pot dovedi extrem de valoroase în viitorul tot mai încărcat de procese pe teme de acest gen.

Achiziţia a adus acel portofoliu de brevete în curtea Google, care îi oferă, în teorie, un avantaj serios şi o oarecare imunitate în faţa unor posibile procese din partea altor producători ca Apple. Într-un mesaj postat pe blogul oficial, Larry Page, CEO-ul Google, a declarat: „Achiziţia companiei Motorola va ajuta la creşterea competitivităţii prin întărirea portofoliului de patente Google, care ne va permite să protejăm Android în faţa ameninţărilor din partea companiilor ca Microsoft, Apple şi altele.”

iPad vs. Xoom

Tranzacţia va avea un impact nu doar pe piaţa smartphone-urilor, ci şi pe cea a tabletelor, datorită faptului că divizia Motorola Mobility include şi producţia de astfel de dispozitive. Xoom, tableta emblematică oferită de Motorola, a fost considerată încă de la lansare o ameninţare serioasă pentru iPad, datorită caracteristicilor hardware impresionante şi a sistemului de operare Honeycomb, o variantă a programului Android optimizat pentru tablete. Acum cu sprijinul gigantului Google, talbeta Xoom poate deveni cea mai importantă tabletă Android de pe piaţă.

Acestea sunt doar unele dintre posibilele urmări ale achiziţiei Motorola Mobility de către Google. La ora actuală nimic nu e concret. Totuşi, putem spune cu un anumit grad de certitudine că Google a intrat în forţă pe piaţa producătorilor de smartphone-uri.

Etichete: , , , , , , ,