20 de ani pentru producătorul de memorii Wilk Elektronik

Scris de | 22 august, 2011
20 de ani pentru producătorul de memorii Wilk Elektronik

Wilk Elektronik SA, proprietarul GOODRAM si singurul producător de memorie RAM în Europa, sărbătoreşte 20 de ani de la momentul când Wieslaw Wilk a fondat compania. Connect îţi prezintă câteva capitole din povestea extrem de interesantă a celor de la Wilk Elektronik.

Pornind iniţial dintr-un sediu amplasat în două camere ale unui birou socialist, din oraşul polonez Tychy, Wilk Elektronik a reuşit în doar şase ani să atingă poziţia de lider printre furnizorii de memorii RAM din ţară.

La sfârşitul anilor 90 Wilk Elektronik era furnizorul a 70% din memoriile operaţionale în Polonia şi tot atunci compania a fost transformată în societate pe acţiuni.

Creşterea rapidă a companiei de la sfârşitul secolului XX este reflectată şi de cifra de afaceri – în anul 1992 veniturile din vânzări au ajuns la 121.350 dolari, iar în 2000 au ajuns la aproape 50 milioane dolari.

Din criza care a afectat industria calculatoarelor la începutul secolului XXI, societatea nu a reuşit doar să iasă neatinsă, dar a şi stabilit un parteneriat strategic cu Infineon (Qimonda).

“Pe vremea când mă ocupam cu distribuţia, am analizat toate fabricile majore care produceau memorii de operare. Am ajuns la concluzia că eu sunt în măsură să deschid o fabrică care va combina cele mai bune caracteristici ale producătorilor de memorii: precizie japoneză şi calitate europeană”- adaugă Wilk.

În 2003 compania a mutat sediul în vecinatate, la Laziska Gorne, un oraş cunoscut pentru combinate sau centrale electronice. Mulţumită acestui lucru, în aproape un deceniu, Wilk Elektronik SA a devenit o emblemă nu numai a oraşului, dar şi a regiunii, fiind în acelaşi timp şi capitala memoriilor Made in Poland.

In noul sediu sunt angajate 130 de persoane, iar pe o suprafaţa de 3000m² s-a infiintat o linie de producţie bazată pe cele mai recente echipamente ale Fuji, pentru montare pe suprafaţă.

Sosise şi timpul pentru introducerea spre vânzare a propriei mărci. Aici au contribuit chiar angajaţii companiei, care după un concurs organizat, au ales numele GOODRAM. Intrarea pe piaţa poloneză a noului brand a coincis cu începutul extinderii reţelei de vânzări în Europa Centrală şi de Est. Marca GOODRAM a intrat pe piaţa românească încă din 2004 şi lucrează acum cu distribuitori cum ar fi Micro Components şi Arco Expert .

În prezent, firma deserveşte milioane de clienti din trei continente, furnizand produse marca GOODRAM inclusiv in Algeria, Tunisia, Arabia Saudită, Bahrain şi Kuweit. Începând cu anul 2006, GOODRAM a introdus în oferta sa memorii USB.

Datorită cooperării tehnologice cu liderul mondial în tehnologia NAND Flash, firma japoneză Toshiba, în 2008 Wilk Elektronik SA a fost capabil să înceapă să producă propriile stick-uri de memorie USB. În prezent, aproape 60% din producţia totală este exportată în ţări cum ar fi de exemplu Ucraina, Rusia, România, Republica Cehă, Slovacia sau Germania.

În 2010, cifra sa de afaceri se ridica la 63mln dolari, şi produsele GOODRAM au câştigat recunoaşterea şi numeroase premii pentru cea mai bună calitate în toată lumea. Pentru a menţine această poziţie, Wilk Elektronik modernizează constant tehnologia de producţie a produselor sale. „Investim constant în noi echipamente şi soluţii. Mulţumită acestui lucru, foarte curând vom fi capabili să oferim clienţilor noştri cele mai noi produse, cum ar fi USB 3.0 sau SSD cu interfaţă SATA 3 la un preţ competitiv.” rezumă Wieslaw Wilk.

Etichete: , , , ,