S-a stins din viaţă Michael Hart, inventatorul e-book-ului

Scris de | 9 septembrie, 2011
S-a stins din viaţă Michael Hart, inventatorul e-book-ului

kindleCu toţii ştim ce e un e-book dar puţini dintre noi ştiu faptul că lecturatul pe dispozitivele portabile nu era posibil fără Michael Hart. Americanul care a inventat cartea în format electronic s-a stins din viaţă marţi la vârsta de 64 de ani.

În 1971, Michael Hart a creat primul e-book din lume, odată cu lansarea primei librării digitale pe care a numit-o Proiectul Gutenberg. Cărţile electronice au evoluat meteoric de atunci, fiind motivul principal pentru succesul unor dispozitive portabile arhicunoscute precum Kindle sau Nook.

Proiectul Gutenberg nu a fost înfiinţat doar cu scopul de a fi un site de unde să-ţi descarci titluri clasice precum Moby Dick, Mândrie şi Prejudecată sau Alice în Ţara Minunilor. Platforma a fost, în primul rând, un manifest menit să spargă barierele financiare ale literaturii. Motivaţia principală din spatele Proiectului Gutenberg a fost să ofere gratuit publicului cele mai importante opere de literatură. Astfel, orice persoană de pe glob poate avea acces la cultură.

Portalul a evoluat încet şi sigur de la lansare, iar actualmente sunt peste 36.000 de cărţi gratuite în catalogul Proiectului Gutenberg.

Michael Hart va fi înmormântat luni, 12 septembrie, în Chicago, Illinois.

Etichete: , , , , , , , , ,