Symbian trăieşte mai departe: Nokia E6-00, Nokia X7 şi Symbian Anna

Scris de | 23 septembrie, 2011
Symbian trăieşte mai departe: Nokia E6-00, Nokia X7 şi Symbian Anna

Două smartphone-uri noi, Nokia X7 şi Nokia E6-00 şi o versiune îmbunătăţită a sistemului de operare: cu toate că Nokia anunţase trecerea la Windows Phone, compania aduce totuşi îmbunătăţiri la sistemul Symbian.

Redactat de: Bogdan Bele

Nokia E6-00
E6 continuă tradiţia smartphone-urilor cu tastatură compactă – cu touchscreen și o nouă versiune Symbian
Modelul E71, deseori îmbună­tățit de Nokia, a fost un hit în materie de vânzări. Ultima îmbunătățire reprezintă însă pasul cel mai mare. Totul începe de la display: ecranul de 2,5 inchi oferă o rezoluție de 640 x 480 pixeli, mai mare chiar decât rezoluția touchscreen-ului de 4 inchi al noului Nokia X7. Pixelii individuali ai display-ului nu se mai văd și unghiul de vizualizare oblic este larg.

Ecranul reacționează prompt la atingere, permițând o manevrare directă de pe ecran. Pentru utilizatorii tradiționaliști s-a păstrat tasta mecanică cu 5 căi. În plus au fost adăugate taste speciale, configurate pentru utilizări standard, cărora însă se pot adăuga și alte funcții. Modelul E6 se diferențiază doar prin intensitatea tastării. La calendar, de exemplu, o apăsare scurtă aduce calendarul pe suprafața ecranului, pe când o apăsare lungă stabilește un nou termen.
Utilizarea este astfel simplificată și rapidă, datorită celor cinci ecrane de start, care pot fi completate cu widget-uri sau cu comenzi rapide suplimentare. Prin aceasta E6 devine unul dintre smatphone-urile cele mai eficiente ca utilizare.

Prelucrarea este impecabilă, iar carcasa din sticlă și metal conferă o senzație impresionantă. Capacul acumulatorului este bine fixat, iar datorită formei rotunjite smartphone-ul se simte comod în mână. Tastele telefonului sunt puțin arcuite, utilizarea fiind astfel ușurată. Modelul E6-00 este susținut de Microsoft Sharepoint, Quickoffice și de un hardware de criptare a datelor, fiind dedicat în primul rând utilizatorilor business, dar oferă totodată și dotările necesare unui smartphone actual, inclusiv o cameră de 8 megapixeli.

Cumpărătorul primește la o scară redusă tot divertismentul oferit de un smartphone cu touchscreen, fără a fi necesar să renunțe la tastatura QWERTY. E6 nu este un compromis, ci mai degrabă o simbioză reușită.

 

Nokia X7
X7 este smartphone-ul mult-așteptat cu un display de 4 inchi, care, în mod plăcut, diferă de monotonia touchscreen-urilor existente.
Cu X7 finlandezii aduc pe piață ceea ce concurența demult avea de gând să promoveze: un telefon touchscreen pur cu un display generos în format 16:9. Nokia utilizează pentru acest model tehnologia AMOLED, care asigură culori și contraste puternice, unghiul de vizualizare fiind larg. Rezoluția de 360 x 640 pixeli permite o redare detailată, dar X7 nu poate ține pasul cu ecranele extrem de strălucitoare ale concurenței.

Carcasă metalică şic
Smartphone-ul cu Symbian se prezintă într-o carcasă metalică periată, având prin aceasta un aspect foarte șic. Spatele telefonului este puțin arcuit, conferind astfel comoditatea necesară smartphone-ului de 146 grame.

Capacul acumulatorului este bine fixat, exact ca la modelul N8, neputând astfel să utilizezi un acumulator de schimb. O alternativă viabilă ar fi pachetul special de acumulatori, care îl are și Nokia în program. Încărcarea se face la alegere, fie prin mini-încărcătorul Nokia, fie prin cablu USB. La aspectul șic al smartphone-ului contribuie și designul deosebit, creat de colțurile teșite de pe fața telefonului finisate sub forma unui grilaj, care îi conferă un aspect futurist. Poate nu toți utilizatorii sunt încântați de forma lui X7, dar în mod cert modelul se poate recunoaște după forma sa.

În plus, Nokia X7 are o dotare complexă, fiind plasat în topul smartphone-urilor.
Conexiunea la internet se face prin WLAN (802.11 b/g/n) sau prin rețeaua mobilă via HSPA (recepție: 10,2 Mbps, emisie: 2 Mbps). Telefonul are în dotare Bluetooth 3.0 și o cameră de 8 megapixeli cu două LED-uri cu rol de bliț dar fără autofocus. Rezoluția la filmările video este HD (720p) cu 25 de cadre pe secundă. Un music și un video player, un Youtube Client și un radio FM contribuie la pachetul de divertisment. La toate acestea se adaugă navigația gratuită cu Ovi Maps și Ovi Store cu software suplimentar.

Ca o particularitate Nokia oferă două jocuri 3D de înaltă definiție (Galaxy on Fire și Asphalt 5), care se pot juca fie de pe touchscreen, fie cu butoanele de mișcare. Alte jocuri HD se găsesc în Ovi Store. Printr-un adaptor special se poate conecta un stick USB pentru ca apoi utilizând browserul de fișiere să se realizeze transferul de date între X7 și un mediu de stocare – alte smartphone-uri nu pot face așa ceva. Symbian se dovedește a fi un sistem de operare complex, care în utilizare nu este întotdeauna simplu și elegant, dar care oferă o înaltă integrare a funcțiilor între ele.

Este posibil să stabilești o destinaţie în programul de navigație Ovi Maps, alegând o adresă din agenda telefonică? Fără probleme. Se pot plasa după bunul gust widget-uri pe ecranele de start, care să permită de exemplu vizualizarea directă a mesajelor? Și acest lucru este posibil. În schimb în ceea ce privește browserul, puterea și displayul mulți concurenți sunt mai avansați. X7 nu este o revoluție dar nici o dezamăgire. Nokia în sfârșit are un telefon cu touchscreen de 4 inchi, care în plus este încadrat într-o carcasă ieșită din comun.

Symbian Anna
Ultimele două apariții, X7 și E6, utilizează sistemul de operare
Symbian – versiunea Anna. Care sunt îmbunătățirile, Aflați mai jos.
În loc să noteze noua versiune Symbian cu un număr, urmașul lui Symbian 3 primește un nume. Symbian Anna se numește noul OS, care va fi disponibil ca și update pentru modelele cu Symbian N8, C7, C6-01 și E7. Nokia a realizat un facelift de design cu această verisune. Icoanele sunt puțin puriste, se deosebesc bine prin culori diferite, dar o îmbunătățire reală în domeniul utilizării nu s-a constatat la primele testări. Adevăratul progres se înregistrează în alt domeniu: pe ecranul lui X7 apare tastatura QWERTY pe verticală. Dacă până acum la telefoanele cu Symbian se trecea într-un mod special de introducere texte, acum pe ecran nu se mai modifică nimic. Și browser-ul a fost îmbunătățit de Nokia: în partea de sus a browser-ului apare o bară de adrese, care până acum se regăsea într-un meniu opțional. Bara rămâne pe ecran chiar și dacă am coborât mai jos pe pagina respectivă. La primele testări browserul a făcut față și la pagini web mai mari, lăsând o impresie plăcută, dar nici în acest domeniu Nokia nu face față concurenței.

Etichete: , , ,