Monstru la pătrat: Asus G74s

Scris de | 9 octombrie, 2011
Monstru la pătrat: Asus G74s

A trecut ceva vreme de când am avut ocazia să testăm Asus G73Jw, şi la vremea respectivă îi dădeam apelativul de monstu al gamingului, spunând că era capabil să facă de ruşine majoritatea notebookurilor de pe piaţă atunci când vorbim de specificaţii. Ei bine, iată-ne în faţa unui monstru şi mai feroce. Şi cine altcineva putea fi decât urmaşul lui G73Jw, tot un notebook Republic of Gamers, Asus G74S?

Dacă predecesorul avea un design deosebit, inspirat din cel al supermașinilor, să-l vezi numai pe noul intrat în seria Republic of Gamers… de data asta, cei de la Asus spun că s-au inspirat din designul submarinului Sea Shadow, al Marinei Americane, dar și din cel al portavioanelor. A ieșit un notebook cel puțin interesant, care nu seamănă cu absolut nimic.

Mi-a plăcut în mod special suprafața metalică tare de sub tastatură, care nu se curbează decât dacă apeși destul de tare pe ea. Aceasta completează în mod absolut fericit un design de calitate.

Tastele, dacă tot am ajuns la acest capitol, sunt generos dimensionate, iar cele de cursor sunt bine separate una de alta, pentru o precizie cât mai mare în jocurile cu temă sortivă, unde este necesar să te miști foarte repede. Normal că nu lipsește num pad-ul, pentru momentele când e necesar să introduci cifre.

și să nu uităm și de faptul că tastatura este iluminată, ca să nu trebuiască să bâjbâi prin întuneric după taste în sesiunile nocturne de gaming.

Tastelor li se adaugă un touchpad de dimensiuni mari, și el de dimensiuni generoase și foarte precis. Butoanele de sub acesta sunt și ele unele mari și acoperite cu suparafața din plastic cauciucat din care e realizat și palmrestul.

 

Dacă tot suntem la capitolul considerațiilor estetice, trebuie spus că partea din spate este și mai impresionantă decât la predecesor, cu mențiunea că, datorită unui management mai bun al căldurii în carcasă, pe acolo nu mai iese un aer atât de fierbinte, nici chiar când mașina de gaming este solicitată serios. Mai mult decât atât, palmrestul nu se încălzește nici el.

Upgrade imediat

O surpriză te așteaptă și la întoarcerea notebookului cu capul în jos. Ai la dispoziție un șurub care poate fi manevrat cu o banală monedă; odată desfăcut acesta, poți scoate capacul care îți dă acces la componentele upgradabile ale dispozitivului. Acolo se găsesc ambele hard diskuri și memoria RAM. Cei de la Asus s-au gândit, deci, la gamerii adevărați, care de multe ori mai schimbă câte ceva la „uneltele de lucru”. Nu că vei avea multe de modificat la această configurație pentru ceva vreme, dar cine știe, poate vrei mai mult spațiu de stocare… vei vedea cu adevărat la ce mă refer când vom ajunge la ce se ascunde în interior.

Trebuie spus că nici de data asta nu avem de-a face cu un ultraportabil. Așa cum e normal, pentru specificațiile care fac să cadă în derizoriu multe desktopuri puternice plătești și un preț al greutății. G74S bate 4 kilograme, dar cum nu e gândit pentru a fi plimbat prin oraș zilnic, asta nu are de ce să deranjeze. Acesta este un laptop numai bun să te duci cu el la un LAN party și să rulezi cam orice joc ți-ar putea trece prin cap pe el.

Display excelent

Cum ar fi o experiență serioasă de gaming fără un display de calitate? Din fericire, nu trebuie să îți pui această întrebare, pentru că aici avem parte de un excelent display de 17,3 inchi Full HD. Mai mult, modelul testat avea un display la 120 Hz, cu capabilități 3D dintre cele mai serioase.

Displayul este unul perfect pentru vizualizarea de filme, dimensiunile sale, completate de sunetul de bună calitate oferit de notebook, făcându-l excelent pentru așa ceva.

Nu vei avea probleme nici cu spațiul de stocare, atâta timp cât notebookul venit la testare dispunea de două hard diskuri, unul de 500 și unul de 750 GB. Și dacă mai spunem că la bord exista și un drive Blu-Ray, este clar că experiența cinematografică devine una completă.

Normal că un notebook destinat gamerilor cu pretenții nu avea cum să nu se descurce în utilizarea zilnică. De altfel, a și făcut-o fără probleme, indiferent de sarcini, pe parcursul testelor la care a fost supus.

Cum altfel, cu un procesor Intel core i7 2630QM, la 2 GHz, completat de 16 GB de memorie RAM? Este aproape imposibil să găsești o modalitate să îl blochezi, și asta pe bună dreptate. O fi el un notebook de gaming, dar probabil că putem spune, glumind, că nu ar deranja nici un utilizator office.

Gaming din plin

Să trecem însă la partea de gaming, cea care interesează, până la urmă, cel mai tare la un astfel de notebook. O să încep prin a spune că în interiorul lui G74S se ascunde un chipset grafic Nvidia GeForce TX 560M cu 3 GB de memorie video. În aceste condiții, mai greu vei găsi un joc căruia să nu îi facă față cu brio.

Dacă o să spun că ecranul laptopului testat era unul 3D la 120 Hz, și că în pachet era inclusă și o pereche de ochelari Nvidia 3D Vision, se cheamă că avem la dispoziție tot ce este necesar pentru ore întregi de gaming de top.

Am încercat trei jocuri pentru a vedea cum se descurcă notebookul celor de la Asus, unul 3D Vision Ready (Duke Nukem Forever), unul cu compatibilitate excelentă cu tehnologia 3D Nvidia (Call of Duty: Black Ops) și unul a cărui compatibilitate este acceptabilă (Dirt 3).

Duke Nukem Forever a rulat foarte bine, atât în 2D, cât și cu 3D activat. Este un joc gândit pentru așa ceva, deci senzația de imersie în atmosfera sa a fost foarte bine definită. Iar scenele în care bucățile din Mothership-ul inamic zboară în toate direcțiile fac toți banii.

Call of Duty: Black Ops rulează și el foarte bine, atât în 2D, cât și în 3D, în timp ce la Dirt 3 se vede în 3D că jocul nu a fost gândit pentru asta. Efectul 3D există cât de cât, dar totuși sunt locuri unde nu totul este afișat așa cum ar trebui. În 2D este însă o plăcere să îl joci.

Notebookul oferă una dintre cele mai bune experiențe 3D de care am avu parte până acum, putându-li-se reproșa celor de la Asus doar lipsa unui buton care să comute între 3D și 2D direct, fără să mai trebuiască să cauți în setările plăcii Nvidia. Asta pentru leneși, căci nu e foarte complicat s-o faci.

Autonomia este e la 2 ore la o utilizare normală, una bună la asemenea specificații.

Concluzie

Un notebook căruia ai putea să îi reproșezi foarte puține. Este supradotat și poate rula orice, iar prețul, de aproximativ 6100 RON pentru ediția fără ecran 3D și ochelari, este acceptabil pentru cei care știu ce poate face.

Etichete: , , ,