iPhone 4S vs iPhone 4: Merită actualizarea? Test practic

Scris de | 7 noiembrie, 2011
iPhone 4S vs iPhone 4: Merită actualizarea? Test practic

iPhone 4S, mult-aşteptatul terminal lansat la începutul lunii octombrie, a sosit de curând în redacţia connect. Smartphone-ul emblematic Apple oferă o cameră ultra-performantă, un procesor A5 şi asistentul personal Siri. Noul dispozitiv a dat naştere unor întrebări precum: E mai bun decât iPhone 4? Cu ce se deosebeşte de versiunea anterioară? Merită actualizarea? Întrebări la care încercăm să răspundem mai jos.

Design identic, recepţie mai bună

Ideea de a scoate pe piaţă un dispozitiv cu design asemănător cu versiunea anterioară e destul de ciudată şi de riscantă. Din punct de vedere al aspectului, iPhone 4S nu e doar asemănător cu iPhone 4, e de-a dreptul identic. În ciuda design-ului cel puţin reuşit al lui iPhone 4, absenţa unei schimbări pe partea de look poate fi un minus semnificativ cei care vor să-şi actualizeze dispozitivul.

Pentru cei care au iPhone 3GS, sau un dispozitiv mai vechi, acest lucru nu are de ce să fie o problemă, la fel cum nici noi nu am fost foarte deranjaţi, deşi am fost de acord în unanimitate că ecranul de 3.5 inchi putea fi ceva mai mare.

Singura diferenţă fizică sesizabilă este antena adăugată în partea superioară a dispozitivului care îi permite să recepţioneze semnale GSM şi CDMA. Antena care îi asigură eticheta de « world phone », perfect pentru cei care călătoresc mult în străinătate. Dacă ne gândim însă la utilizatorul clasic şi la faptul că europenii vorbesc în cea mai mare parte prin GSM, aceasta este o schimbarea care nu adaugă foarte mult la atractivitatea telefonului.

După ce am concluzionat că aspectul poate fi totodată şi un plus şi un minus, am deschis dispozitivul pentru a verifica dacă îmbunătăţirile promise de Apple la partea de hardware sunt veridice.

Diferenţe neglijabile

iPhone 4S este echipat cu un procesor dual-core A5 cu o frecvenţă de 1 GHz ce rulează la 800 MHz. Deşi pe hârtie diferenţele faţă de iPhone 4 sunt majore, în practică acestea nu par atât de importante. Navigarea prin meniurile sistemului de operare iOS 5 a fost extrem de fluidă atât pe iPhone 4 cât şi pe iPhone 4S. La accesarea paginilor web s-a putut observa un mic avantaj pentru iPhone 4S dar nimic care să ne convingă de supremaţia absolută a procesorului.

Au urmat jocurile. Titlurile actuale rulează perfect pe ambele telefoane Apple, cu un mic plus pentru iPhone 4S, care oferă timpi de încărcare mai buni. Diferenţa se va simţi însă în viitor, în momentul în care jocuri precum Infinity Blade 2 vor pune cu adevărat la treabă CPU-ul şi GPU-ul cu până la de 7 ori mai puternic al lui 4S.

Per total, noul procesor A5 nu îşi prea face simţită prezenţa prea puternic în efectuarea task-urilor banale precum accesarea unor aplicaţii sau navigarea pe net, însă era un upgrade necesar care va deveni esenţial pe termen mai lung.

Camera, punctul forte al iPhone 4S

Chiar merită să-mi schimb telefonul pentru o cameră? Oricum, camera din iPhone 4 e foarte bună. Ei bine, aici putem spune cu siguranţă că da, merită.

Senzorul are o rezoluţie crescută, de 8 megapixeli ce permite rezoluţii de 3264 x 2448 pixeli, spre deosebire de cel de 5 megapixeli din versiunea anterioară.

Pe lângă avantajul oferit de timpul de declanşare excelent (vei reuşi să surprinzi mai multe poze cu iPhone 4S decât cu iPhone 4 într-un interval de timp identic), pozele pe care le-am făcut au ieşit extraordinar de bine, cu detalii accentuate şi culori aprinse, chiar şi în condiţii de iluminare slabă, graţie senzorului CMOS cu iluminare din spate şi a diafragmei f/2.4. Camera din iPhone 4S merită toţi banii şi poate rivaliza orice cameră de 8 megapixeli din terminalele Android.

Mai mult, camera e capabilă şi să înregistreze clipuri video la o rezoluţie Full HD de 1080p, cu stabilizare de imagine, care elimină senzaţia de „tremurat” dată de manevrarea aparatului. Înregistrările video au fost, de asemenea, de o calitate impresionantă pentru un dispozitiv mobil. De la culori, focus, la adaptarea rapidă la condiţiile diferite de lumină, totul merită nota 10.

Dacă îţi place să faci multe fotografii sau filmuleţe video, dar nu vrei să cari o cameră după tine, nu mai sta pe gânduri. Camera din iPhone 4S e fără îndoială punctul foarte al dispozitivului.

Siri, surprinzător de distractiv

După anunţul noului iPhone din 4 octombrie, am socotit asistentul personal Siri un simplu artificiu. Pentru utilizatorii extrem de ocupaţi, sau extrem de leneşi, nevoia unui asistent personal e un lux, fără îndoială, însă ideea de a vorbi cu iPhone-ul tău ca şi cu o persoană părea destul de absurdă. Totuşi, după ce am comunicat cu Siri prejudecăţile noastre s-au dovedit eronate. Siri e un serviciu extrem de util şi, mai ales, distractiv.

Poţi să îl foloseşti pentru divertisment, punându-i întrebări de genul “ Care este scopul existenţei?”, pentru a primi un răspuns surprinzător, sau poţi să îl foloseşti productiv, setând programări în calendar, alarme, făcând căutări pe telefon sau pe web. Poţi demara un apel sau poţi afla detalii despre contacte. E ceva magic în momentul în care i-ai spus telefonului să te trezească la ora 6 AM şi descoperi că totul a decurs perfect. Mai puţin magic dacă informaţia s-a înregistrat eronat şi ai întârziat la job.

Din păcate există o serie de factori care nu avantajează asistentul personal Siri pe teritoriul ţării noastre. În primul rând, Siri nu poate căuta locaţii din România. La fel şi atunci când încerci să găseşti informaţii în română. În plus, asistentul personal nu înţelege decât engleza, franceza şi germana. Chiar şi aşa, îţi trebuie un accent englez destul de bun pentru a vorbi cu Siri. Merită menţionat faptul că dacă ai un accent britanic, trebuie să schimbi limba pe „Engleză – Marea Britanie”, altminteri oricât de bine ai vorbi engleza, Siri nu te va înţelege dacă e setat pe „Engleză – Statele Unite Ale Americii”. În esenţă, accentul tău trebuie să se potrivească cu setările.

Cu toate acestea însă, Siri e o funcţie surprinzător de distractivă care va ajunge, cel mai probabil, să fie folosită de mulţi utilizatori.

Merită actualizarea?

A sosit momentul adevărului. Merită sau nu actualizarea sau achiziţionarea noului iPhone 4S? Da şi nu. Pentru un utilizator care deţine un iPhone 4, nu e un pas înainte extrem de mare. Pentru o persoană care nu are un iPhone şi care se gândeşte să intre în lumea iOS-ului, iPhone 4S e într-adevăr cel mai bun iPhone de pe piaţă.

Românii care vor să-şi achiziţioneze terminalul o pot face de la evoMag la preţul de 2.999 lei pentru versiunea cu 16 GB, 3.499 lei pentru cea cu 32GB şi 3.999 lei pentru modelul cu o capacitate de stocare de 64 GB.

Etichete: , , , , , , ,