Samsung Galaxy Note review: Veriga lipsă

Scris de | 7 noiembrie, 2011
Samsung Galaxy Note review: Veriga lipsă

Samsung Galaxy Note GT-N7000 vine să întărească teoria evoluţiei propusă în 1809 de biologul francez Jean Baptiste Lamarck, care enunţa că funcţiile creează organe. Samsung a creat iniţial o “bestie” cu display de 5.3 inchi şi a înarmat-o apoi cu funcţii unice, care să îi permită să domine nişa gadget-urilor cu ecrane de peste 4.5 şi sub 7 inchi. Acest spaţiu gri dintre smartphone şi tabletă care are toate şansele să devină un câmp de bătălie încins în viitorul apropiat.

Samsung numeşte Galaxy Note un nou tip de smartphone, născut ca un dispozitiv care reuneşte într-o formă portabilă multe dintre gadget-urile care ne populează de regulă buzunarele şi genţile – telefon, tabletă, aparat foto, agendă. Este acest super hibrid un succes evolutiv sau este doar o ciudăţenie condamnată la o dispariţie prematură?

Mare, dar portabil

Samsung Galaxy Note este fără doar şi poate o prezenţă impunătoare, greu de ignorat. Cu un design inspirat oarecum de Samsung Galaxy S II, smartphone-ul se bucură de o finisare superbă şi linii extrem de suple – ai imediat senzaţia că ţii în mână un produs premium. Combinaţia de negru lucios cu argintiu susţine acest look.  

În momentul în care iei pentru prima dată telefonul în mână vei rămâne impresionat de cât de uşor este acesta. Cele 178 de grame ale sale par să sfideze carcasa generoasă. Am rămas surprinşi şi de cât de comod este de purtat în buzunarul de la blugi sau de la sacou, lucru imposibil de spus despre o tabletă sau despre un smartphone foarte gros.

Note încearcă să ofere o senzaţie cât mai confortabilă, mizând pe marginile rotunjite, butoanele cu răspuns precis şi o textura specială a capacului din spate, un capac extrem de subţire, similar cu cel al lui Galaxy S II.

Este surprinzător cât de repede ne obişnuim cu schimbarea – acum câteva zile ne miram de HTC Titan şi de ecranul său de 4.7 inchi, iar acum  atât acesta, cât şi Galaxy Note, cu display-ul său de 5.3 inchi par ceva normal.

Dacă Titan însă îţi mai permitea oarecum să îl foloseşti cu o mână, Galaxy Note este aproape exclusiv creat pentru a fi utilizat cu ambele mâini sau aşezat pe o suprafaţă plană. Este aproape imposibil să ajungi cu degetele în colţul opus al ecranului. Butonul de Power a fost şi el mutat de pe muchia de sus pe cea din dreapta tocmai pentru că în cazul utilizării cu o mână, îţi este extrem de incomod să atingi marginea de sus a carcasei. Odată ce te-ai obişnuit însă cu modul de utilizare pe care îl cere Note, acesta ţi se va părea comod şi intuitiv, fie că vei folosi degetele sau pen-ul. Senzaţia e similară cu cea pe care o ai când ţii în mână un carneţel pe care notezi cu creionul detaliile importante.

Este prea mult un ecran de 5.3 inchi? Ar trebui să încerci pe pielea ta, Galaxy Note fiind un gadget pe care ar trebui să îl simţi în mână înainte de a lua o decizie. Noi ne-am obişnuit relativ repede cu dimensiunile acestea, însă e clar că cel puţin ca telefon, Note-ul forţează limitele. Gadget-ul arată cel puţin ciudat ţinut la ureche şi nici nu este foarte comod de menţinut mult timp în acea poziţie, aşa că un handsfree ar fi recomandat.

Beneficiile aduse de un ecran atât de mare sunt însă substanţiale, iar despre acestea vom discuta mai jos.

Ecran de excepţie

Samsung Galaxy Note oferă un display nu doar mare, ci şi extrem de bun. Un ecran HD Super AMOLED de 5.3 inchi cu rezoluţia impresionantă de 1280 x 800 pixeli, o reproducere superbă a culorilor, nuanţe de negru adânci şi un unghi de vizualizare extrem de larg.

Suprafaţa mare a ecranului îţi permite să afişezi paginile web aproape ca pe o tabletă, să urmăreşti un film în condiţii optime sau să editezi documente fără să îţi forţezi prea mult ochii. După o perioadă petrecută cu Note, vei avea o senzaţie de dezamăgire în momentul în care revii la un telefon cu ecran de 4 inchi sau mai mic.

S Pen – Mai mult decât un stylus

Galaxy Note este un gadget cu totul deosebit graţie stylus-ului denumit S Pen, care în combinaţie cu tehnologia celor de la Wacom, experţi în tablete profesionale, îţi oferă o experienţă nemaiîntâlnită până acum pe smartphone. Sistemul este adânc integrat în Android, fiind prezente opţiuni de editare cu pen-ul a pozelor din galeria de imagini sau de a nota detalii pe calendar.

Magia începe în momentul în care scoţi pen-ul din slotul special, ascuns în muchia de jos a carcasei şi tragi primele linii pe ecran, într-una dintre aplicaţiile speciale puse la dispoziţie de Samsung. Vei rămâne surprins de cât de fluide şi de precise sunt mişcările şi de cât de lejer şi de natural pare desenatul. Poţi folosi S-Memo, aplicaţia de bază, destul de complexă, care îţi oferă o gamă largă de culori şi de unelte. Pen-ul se transformă rapid într-un pix subţire, într-o pensulă sau într-un marker, cu dimensiuni ajustabile şi chiar dacă nu eşti pasionat de desen, îţi va fi aproape imposibil să nu încerci să schiţezi câteva linii sau să încerci un portret, dacă ai puţin talent.

Aplicaţii dedicate

Nu te aştepta ca Galaxy Note să transforme orice mâzgălitură a ta într-o operă de artă – liniile tremurate, imprecise arată la fel de urât pe display ca şi pe hârtie. Cu puţină perseverenţă însă, şi folosind aplicaţiile special create pentru S-Pen, cum ar fi Hello Crayon, Hello Color Pencil sau OmniSketch, cu o paletă largă de brush-uri şi opţiuni, poţi crea ceva cel puţin amuzant.

Ceea ce este mai important este că desenatul devine o activitate nouă pe smartphone, o activitate plăcută care elimină plictiseala şi care concurează cu succes cu jocurile sau o repriză de YouTube. Note devine şi un gadget mult mai social, perfect pentru o seară cu prietenii, fie că preferaţi să realizaţi caricaturi sau să jucaţi o repriză de Spânzurătoare sau X-0.

Lista de aplicaţii speciale pentru Galaxy Note este destul de generoasă, ţinând cont de faptul că vorbim de un gadget la început de drum. Pe lângă cele pe care le-am amintit mai sus, domnişoarele vor aprecia probabil aplicaţia Makeup, care le oferă posibilitatea de a testa diferite farduri, rujuri şi alte astfel de “produse” pe o imagine salvată cu camera. Dacă aplicaţia de bază Note este ireproşabilă, câteva dintre aplicaţiile adiţionale mai creează unele probleme. Am trecut spre exemplu prin neplăcuta situaţie de a pierde un desen la care lucram de 10 minute după ce aplicaţia Hello Color Pencil a clacat din senin.

S-Pen-ul, dotat cu un buton destul de discret, îţi permite să accesezi o serie de funcţii speciale. Apasă butonul pen-ului şi fă double tap pe ecran pentru a lansa instant aplicaţia S Memo Lite, pentru a lua notiţe sau desena. În cazul în care ţii pen-ul apăsat pe ecran circa 2 secunde, telefonul face un print screen – da, în Android – pe care îl poţi apoi edita în voie. Alte gesturi asigură navigarea prin meniu cu ajutorul stylus-ului.

Poţi salva spre exemplu o imagine din Google Maps, pe care să marchezi apoi o locaţie şi să trimiţi imaginea unui prieten cu care vrei să te întâlneşti acolo.

Poţi folosi de asemenea S-Pen-ul pentru a edita fotografii. Aplicaţia de editare este mult mai complexă decât cele clasice cu care ne-am obişnuit pe smartphone, oferind posibilitatea de a decupa cu ajutorul pen-ului sau de a adăuga filtre mai avansate.

Hardware, cameră, baterie

Samsung Galaxy Note are la bază un procesor dual core de 1.4 GHz care îi oferă o viteză de reacţie excelentă şi performanţe de top. Note se descurcă perfect chiar şi în cele mai pretenţioase jocuri, redă pagini web rapid şi şi clipuri video 1080p fără probleme. În aplicaţiile de benchmark smartphone-ul a obţinut rezultate bune – 3964 în Quadrant Standard şi 707 în Vellamo.

Galaxy Note vine cu Android 2.3 Gingerbread, cu deja clasicele accente Samsung cum ar fi Social Hub, Readers Hub  sau Music Hub, iar în afara câtorva opţiuni din Settings ce ţin de S-Pen nu putem vorbi de nimic nou. Nu vom insista nici asupra funcţiilor de telefonie, destul de clasice şi ele. Semnal bun, difuzor puternic, conectivitate extinsă.

Smartphone-ul se descurcă bine spre foarte bine ca şi cameră foto şi video – modelul dispune de o cameră principală de 8 megapixeli cu bliţ şi câteva moduri dedicate, o cameră frontală de 2 MP şi posibilitatea de a salva video la 1080p, 30 fps. Imaginile surprinse sunt vibrante, detaliate, iar clipurile video sunt şi ele extrem de bune pentru un telefon. Vom reveni cu câteva exemple mai târziu.

Bateria este una alt aspect foarte important al unui gadget cu un ecran atât de mare, echipat cu un procesor dual core la 1.4 GHz. Samsung a implementat însă o baterie de 2500 mAh, promiţând puţin peste 800 de minute în cazul apelurilor 3G. În cadrul testelor noastre, cu o utilizare intensă web, pen, multimedia, Galaxy Note a reuşit să depăşească bariera de 1 zi, surprinzându-ne în modul cel mai plăcut. Am testat şi un video redat în loop, care a reuşit să stoarcă 9 ore şi 15 minute din baterie – un rezultat excelent.

Concluzie

Este Samsung Galaxy Note un gadget pentru oricine? Probabil că nu, însă cei care vor opta pentru el nu au cum să nu fie mulţumiţi de alegerea făcută. Un ecran superb, hardware puternic şi un sistem unic ce include noul S-Pen fac din Note un dispozitiv inedit, cu posibilităţi pe care nu le-ai mai experimentat până acum pe un smartphone.

Etichete: , , ,