Z, Sony Vaio Z (review)

Scris de | 19 noiembrie, 2011
Z, Sony Vaio Z (review)

Dacă James Bond ar trebui să salveze mâine planeta de o ameninţare teroristă cu siguranţă s‑ar folosi de noul notebook semnat Sony, ce poartă numele de cod Vaio Z. Caracteristici precum procesor Intel i7, memorie SSD, greutate de sub 1,2 Kg, ecran de 13 inchi şi opţiunea inovatoare Power Media Dock, fac ca acest model să fie unul dintre cele mai performante ultra‑portabile prezente pe piaţă.

Text de : Daniel Chira

Filmele cu 007 abundă în gadget‑uri de ultimă generaţie, iar buna funcţionare a acestora se dovedeşte a fi în toate cazurile vitală pentru misiunile în care agentul este implicat. Mai mult, ştim cu toţii că James Bond se află în continuă mişcare, traversează de pe un continent pe altul, iar în acest caz este primordial ca dispozitivele de ultimă generaţie de care face uz să fie uşoare, puternice şi mai ales să fie de o eleganţă ieşită din comun. Sony Vaio Z excelează la toate aceste capitole şi pare chiar desprins din filmele cu 007. Ori poate urmează să fie folosit de agentul secret în următorul film.

Ultra‑portabil elegant

Sony Vaio Z cucereşte prin designul său de top de la prima privire. Modelul are greutatea puţin peste un kilogram (mai exact 1,18 Kg) şi a fost creat special pentru oamenii de afaceri aflaţi în mişcare continuă, care au nevoie de performanţă absolută şi mai ales de portabilitate. Linia de design este revoluţionară, iar carcasa este realizată din fibră de carbon durabilă (negru cărbune), care se simte plăcut la utilizare şi oferă şi confort vizual.

Designul este dus la extrem, modelul având o formă „full flat” (dimensiunile sunt de 210 x 16,65 x 330 mm) şi un ecran generos, Vaio Premium de 13,1 inchi (33,2 cm). Un alt atu al acestui model este dat de partea din spate a acestuia, unde găsim o bandă din metal argintiu, armonioasă, care permite sprijinirea notebook‑ului cu succes pe birou. Dar nu numai, modelul poate fi folosit cu uşurinţă şi în afara biroului datorită spaţiului generos de „palmrest” (este din aluminiu) şi touchpad‑ului ergonomic „fără butoane” – mare atenţie pe mijlocul acestuia se află şi setarea de securitate prin amprentare, astfel încât să nu poată fi folosit decât de posesor. Touchpad‑ul (gesturile sunt acceptate) răspunde prompt la comenzi şi nu înregistrează erori.

Tastatura are cursa de 1 mm, iar spaţierea tastelor este de 19,05 mm (elimină complet tastarea greşită chiar dacă trebuie să răspundeţi unui email în regim de urgenţă) şi punctează prin faptul că este iluminată din spate (porneşte singură în condiţii de iluminare slabă). Deasupra tastaturii se află butonul de power, care emite aceeaşi culoare verde, familiară, prezentă la majoritatea modelelor Sony. Lângă acesta găsim şi switch‑ul pentru conectare Wi‑Fi, alături de tastele dedicate Vaio Assist, Vaio Care şi acces Web (poate fi ales orice browser pentru navigarea pe internet)

Putere şi performanţă

Aşa cum am menţionat şi mai sus, modelul are un ecran Vaio Premium de 33,2 cm (13,1 inchi), raport de lăţime/înălţime 16:9 şi o rezoluţie de 1600 x 900 pixeli. Display‑ul dispune de un filtru anti‑reflexie care diminuează reflexia luminii şi asigură o afişare clară a culorilor, ceea ce face din el un companion ideal pentru întâlnirile de afaceri dar şi pentru prezentări la lumina zilei. Rezoluţia maximă pentru afişaj extern este Full HD, de 1920 x 1200 pixeli, iar conectarea la un TV poate fi făcută cât ai bate din palme, prin portul HDMI.

Performanţa este totuşi principala caracteristică a modelului Z, care face din el cel mai sofisticat notebook Vaio de până acum. Acesta include ultima generaţie de procesoare Intel Core i7 cu Turbo Boost (Intel Core i7‑2620M, procesor de 2,70 GHz cu Turbo Boost până la 3,40 GHz), chipset Intel HM67 Express, alături de 8 GB de memorie DDR3 SDRAM (4 GB x 2, frecvenţă memorie de 1333 MHz) şi o placă video integrată Intel HD Graphics 3000.

Unitatea de stocare este SSD de 256 GB, iar toate aceste caracteristici de invidiat permit acestui model să facă faţă cu uşurinţă oricărei provocări sau sarcini de lucru. În plus, opţiunea Quick Boot reduce timpul de încărcare a sistemului Genuine Windows 7 Professional (preinstalat) cu până la 50% faţă de notebook‑urile obişnuite. Ar fi de prisos să vă spun ce poate fi făcut cu ajutorul acestui notebook, prin prisma acestor caracteristici de top, deoarece dotarea şi poziţionarea lui ca produs premium pentru clasa business vorbeşte de la sine. O să vă destăinui totuşi pentru ce nu l‑aş întrebuinţa eu (deşi am făcut‑o).

Ei bine, poate mulţi dintre voi ar dori să afle dacă pot iniţia diferite jocuri pe el – răspunsul este afirmativ, dar desigur nu aceasta este menirea lui, iar ecranul nu este prea generos ca spaţiu. ADN‑ul modelului pledează şi se pliază perfect pe profilul oamenilor de afaceri, ba mai mult prin conexiunea „everywair” 3G WWAN, care facilitează accesul la internet prin intermediul reţelelor mobile, aceştia pot păstra permanent contactul cu partenerii de afaceri (necesită o cartelă SIM).
Power Media Dock

Pentru ca notebook‑ul să aibă greutatea de doar 1,18 Kg, compania Sony a trebuit să facă câteva sacrificii, unitatea de disc (pentru un randament mare în afaceri, util de asemenea şi pentru divertisment HD) şi o a doua placă video au fost scoase din carcasa modelului şi incluse într‑o staţie de andocare. Soluţia aleasă pentru a creşte performanţele notebook‑ului VAIO Z a fost dusă la extrem astfel cu ajutorul acestui Power Media Dock, unicul modul optic care include şi unitatea grafică dedicată. Aceasta din urmă este bazată pe noua generaţie AMD Radeon HD (model HD 6650M), are o capacitate de 1 GB VRAM şi poate fi folosită cu uşurinţă pentru aplicaţii grafice intensive, de la 3D CAD până la jocuri.

Conectarea se face printr‑un cablu optic. Portul principal al notebook‑ului poate fi, de asemenea, folosit pentru a ataşa dispozitive USB, atunci când nu este andocat.
Dispunând de transfer de date de mare viteză, bazat pe arhitectura denumită „Light Peak”, Power Media Dock creşte performanţa grafică şi oferă numeroase opţiuni suplimentare de conectivitate. Mai mult, Vaio Z poate fi conectat la patru ecrane externe (inclusiv cel al notebook‑ului) prin intermediul porturilor de ieşire HDMI sau VGA.

Cu această configuraţie, VAIO Z este alegerea ideală pentru profesioniştii în design, finanţe şi business care au nevoie de o soluţie care poate afişa informaţiile simultan pe mai multe ecrane (când este andocat, opţiunile de conectivitate sunt sporite de porturi USB suplimentare şi porturi VGA şi HDMI). Jocurile şi filmele rulate de pe DVD‑urile introduse în dock beneficiază de o calitate a sunetului excelentă cu Dolby Home Theater v4.

Interfeţe şi conectivitate

Modelul are un port USB 2.0 (conector de tip A) amplasat lateralul notebook şi două, care suportă atât 2.0 cât şi 3.0, ce sunt incluse în cadrul staţiei de andocare. Găsim şi sloturile de memorie (două, frontal, sub tastatură), care sunt compatibile Memory Stick Duo, SD (SDHC, SDXC, UHS), PRO‑HG. Mai avem la dispoziţie o mini mufă stereo, două ieşiri HDMI (ideale pentru ieşirea TV, compatibil 3D) şi una VGA. La capitolul conectivitate trebuie menţionată prezenţa portul Ethernet (RJ‑45), wireless LAN 802.11 abgn (rata maximă de transfer este de 300 Mbs), 3G WWAN încorporat, modul Gobi 3000 (viteză download de 14,4 Mbs şi upload de 5,76 Mbs) şi Bluetooth (versiune standard 2.1, distanţa maximă de transmisie de 10 metri, rată maximă de transfer de date de 3 Mbs).

La capitolul audio, modelul are difuzoare stereo interne, un microfon mono şi codec Dolby Home Theater v4. Camera web este HD cu tehnologie Exmor, senzor imagine de 1,31 megapixeli şi rezoluţie de 1280 x 1024 pixeli, numai potrivită pentru a ţine legătură cu partenerii prin conferinţe video sau web chat. În plus, tehnologia Exmor, asigură o filmare precisă chiar şi în lumină scăzută.

Baterie externă

Vaio Z beneficiază de noul concept de bateria externă inteligentă, prezentă şi la Vaio seria S. Bateria integrată de litiu‑polimer a notebook‑ului oferă o autonomie de până la 7 ore, care poate fi prelungită până la 14 ore cu bateria externă. Aceasta poate fi încărcată separat de notebook şi poate fi adăugată fără a decupla bateria integrată.

Disponibilitate şi preţ

Nu ştiu sigur dacă în următorul film James Bond, acest notebook urmează să fie folosit de agentul 007, însă vă pot spune cu certitudine că dacă acest lucru se întâmplă, misiunea acestuia va fi îndeplinită cu succes. Fără a omite din ecuaţie aerul elegant şi luxos pe care Vaio Z îl emană.

Noul notebook ultra‑portabil şi performant VAIO seria Z este disponibil pe piaţa din ţara noastră în reţeaua partenerilor Sony, la un preţ de aproximativ 12.000 lei. Modelul testat de noi avea codul Z21V, iar mai multe informaţii despre acesta găsiţi accesând site‑ul companiei Sony, www.sony.ro.

Etichete: , , , ,