Fujitsu Lifebook S761: Amintiri la purtător

Scris de | 27 noiembrie, 2011
Fujitsu Lifebook S761: Amintiri la purtător

Fujitsu Lifebook S761 este, la o primă vedere, un notebook ce se adresează clienţilor din segmentul business. La o analiză mai atentă, am descoperit însă că nu ai nevoie de un master în economie sau de un abonament la Wall Street Journal pentru a deschide dispozitivul.

Text de: Marius Ghenţ

Modelul în discuţie e perfect pentru orice utilizator ce se află în căutarea unui Lifebook. Pur şi simplu. Aici se naşte întrebarea: Ce e un Lifebook?

Numele modelului nu e doar o strategie de marketing, e, într‑o mică‑mare măsură, adevărul. Laptop‑ul a ajuns să fie considerat de mulţi dintre noi un partener de viaţă.

Această cutie de plastic şi metal e un portal spre cele mai frumoase momente din viaţa noastră. Dacă vrem o călătorie în timp, nu mai deschidem albumul de poze sau punem un vinil cu piesele preferate din tinereţe, ci ne strângem în faţa ecranului.

E, de asemenea, şi unul dintre cele mai intime obiecte din viaţa unui om. În el adăpostim cele mai întunecate gânduri, cele mai ruşinoase poze sau două‑trei manele care ne atrag într‑un mod cât se poate de patologic. Dacă nu mă crezi, te întreb: ai putea renunţa la toate JPG‑urile, MP3‑urile sau doc.‑urile din hard‑disk‑ul tău? Ai da foc la fotografii, la scrisori sau la albumele preferate? Nu cred. De aceea ai nevoie de laptop. Nici eu nu pot să renunţ la modelul meu. Ţine bine minte această idee.

Fujitsu Lifebook S761 promite să fie partenerul tehnologic ideal pentru orice persoană pregătită să încarce capacitatea de stocare a dispozitivului cu noi amintiri.

Aspect deosebit

În conformitate cu standardele ridicate cu care ne‑am obişnuit deja de la Fujitsu, design‑ul modelului 761 din seria high‑end S a notebook‑urilor Lifebook nu dezamăgeşte.

Logo‑ul în relief domină peisajul estetic al capacului, în timp ce contrastul frumos dintre negru şi argintiu – ce apare pe tastatură şi, respectiv, pe touchpad – a lăsat o impresie cromatică destul de bună. La fel ca şi în cazul altor modele din familia Lifebook, S761 dispune de un trackpad circular, care poate fi folosit pentru scroll.

Un plus pentru dispozitiv reprezintă multitudinea de butoane ce se află în partea superioară a tastaturii, butoane ce facilitează navigarea prin opţiunile modelului. Pe lângă butonul de on/off se află şi cel de Wi‑Fi, unul de informaţii care odată accesat va deschide fereastra „Fujitsu LaunchCenter”, unul care deschide opţiunile din Power Saving Utility, dedicat reducerii consumului de energie a bateriei, un buton pentru Windows Mobility Center şi nu în ultimul rând cel de „Lock”.

La capitolul design, singurul lucru de care am rămas dezamăgit a fost plasticul care acoperă exteriorul dispozitivului. Materialul în sine nu e de proastă calitate, însă merită menţionat faptul că o căzătură chiar şi de la o înălţime modestă ar putea deteriora dispozitivul.

Numărul de pagini

Continuăm metafora cărţii cu numărul de pagini, care în acest caz poate fi cuantificat în capacitatea de stocare. Modelul S761 care a ajuns la redacţia connect a venit echipat cu un hard‑disk de 320 GB, un spaţiu mai mult decât suficient pentru un dispozitiv de această mărime.

Muzică, filme, fişiere, poze şi aşa mai departe vor putea fi stocate cu uşurinţă într‑un volum considerabil. Pentru cei care vor şi mai mult spaţiu de stocare, prezenţa celor 3 porturi USB pot fi folosite pentru a lega un hard‑disk extern, care să extindă numărul de GB până la ordinul următor, de 1 TB sau 2 TB, în funcţie de buget. Tot la acest capitol aparatul dispune şi de conexiune prin Bluetooth.

Mai mult, modelul Lifebook S761 are şi o unitate optică DVD‑RW, perfectă pentru a transfera conţinut din laptop pe un disc şi viceversa. Pozele sau clipurile video de pe o unitate optică veche uitată‑ntr‑un colţ de sertar pot fi adăugate în noul tău dispozitiv. Astfel, vei putea adăposti chiar şi cele mai ruşinoase piese pe care le‑ai iubit în tinereţe; piese pe care acum probabil că le‑ai uitat, sau ai vrea să le uiţi. Hit Me Baby One More Time îţi spune ceva?

Jurnal de călătorii

La doar 1,6 Kg în greutate şi cu un ecran de 13,3 inchi, dimensiunile laptop‑ului sunt acceptabile. Laptop‑ul nu poate fi considerat un ultraportabil însă nici nu îţi va suprasolicita muşchii. E numai bun pentru excursii şi călătorii, pentru a documenta fiecare aspect al unei noi posibile aventuri. De asemenea, webcam‑ul de 1,3 megapixeli te va ajuta să comunici cu persoanele de acasă. Software‑ul preinstalat CyberLink YouCam dedicat acestui tip de comunicare e extrem de util şi amuzant. Programul oferă o multitudine de efecte – printre care diferite explozii, lacrimi sau inimioare – şi peisaje integrate în broadcast care te plasează fie pe un panou în Times Square, în tabloul unui pictor sau într‑o staţie de tren. CyberLink YouCam e o adiţie cu care te vei distra ore în şir.

Redarea conţinutului

De cele mai multe ori amintirile cele mai speciale sunt menite să fie împărtăşite cu cei dragi, iar prezentarea lor în format video oferă o notă sentimentală inegalabilă de alte suporturi media. Redarea conţinutului video de pe notebook‑ul Lifebook se poate face pe un ecran mare prin prezenţa portului video HDMI. Astfel, te poţi bucura alături de prieteni şi familie de video‑urile din ultima excursie în străinătate, absolvirea liceului sau alte clipuri din trecut pe un televizor sau proiector.

Din punct de vedere al performanţei, Lifebook S761 are un procesor Intel Core i5‑2520M cu o frecvenţă de 2,50GHz. Cipul combinat cu memoria RAM de 4 GB oferă o viteză de navigare excelentă, astfel încât nu va trebui să‑ţi faci griji niciodată de „îngheţarea” unui clip HD, chiar şi la rezoluţia cea mai mare de 1080p. Trebuie menţionat de asemenea faptul că modelul dispune de o placă video Intel HD Graphics Family care a trecut cu brio chiar peste rularea de clipuri cu lumină strobe, fără a observa vreo întârziere sau întrerupere a imaginii.

În plus, pentru cei care vor tehnologie state‑of‑the‑art în notebook‑ul lor, modelul S761 poate fi achiziţionat şi într‑o configuraţie ce include un procesor Intel Core i7 de 2,7 GHz.

Ce e un Lifebook?

Cât la sută din timpul care ne‑a fost alocat pe Terra crezi că îl petreci în faţa ecranului? Îmi permit să speculez că un procentaj semnificativ. Cât la sută din amintirile tale sunt pe un dispozitiv mobil? Destule, sunt sigur. La începutul recenziei am pus întrebarea: Ce e un Lifebook? Acum, la finalul ei, pot spune că e un model de laptop oferit de către compania japoneză Fujitsu. Şi nu aş greşi. Dar e mult mai mult decât atât. Un Lifebook e, aşa cum se precizează în denumirea modelului, o carte de 1,6 kilograme şi de 13,3 inchi în care îţi stochezi viaţa. Cea personală, cât şi cea profesională. Oricât de mult am încerca să susţinem că aceste dispozitive nu ar trebui preţuite, nu avem nicio altă alegere decât să acceptăm situaţia: depindem de ele, şi asta nu e un lucru rău.

Etichete: , , ,