Investigaţiile iau amploare în cazul acuzaţiilor aduse Carrier IQ

Scris de | 5 decembrie, 2011
Investigaţiile iau amploare în cazul acuzaţiilor aduse Carrier IQ

În urmă cu circa o săptămână Trevor Eckhart descoperea un software preinstalat pe multe dintre telefoanele mobile de pe piaţă, software care înregistra acţiunile utilizatorilor – mesjale, căutări web, numere formate printre altele şi le transmitea unui terţ.

După cum era şi normal, în scurt timp s-a iscat un scandal de proporţii centrat pe compania producătoare a software-ului, Carrier IQ. Congressman-ul Edward Markey cerea deja vineri ca cei de la Federal Trade Comission să investigheze dacă software-ul violează dreptul la intimitate al utilizatorilor.

“Consumatorii şi familiile trebuie să înţeleagă cine le spionează şi stochează informaţiile personale de fiecare dată când aceştia îşi utilizează smart phone-ul”, a declarat Markey.

Senatorul  Al Franken a trimis la rândul său o scrisoare către Carrier IQ, cerând detalii în legătură cu natura informaţiilor colectate, unde vor ajunge şi cum vor fi utilizate acestea. Compania a declarat că softul colectează informaţii necesare pentru a detecta probleme în legătură cu operatorul sau terminalul, dar nu înregistrează, nu stochează şi nu transmite conţinutul SMS-urilor, mailuri, fotografii, fişiere audio sau video.

“ Software-ul nostru ajută la îmbunătăţirea telefoanelor mobile, oferind operatorilor date despre performanţele device-urilor şi a reţelelor, permiţându-le acestora să ofere servicii cât mai eficiente”, a declarat un reprezentant al companiei Carrier IQ. Compania a negat acuzaţiile referitoare la spionaj şi faptul că softul acestuia “urmăreşte” folosirea tastaturii telefoanelor mobile.

Research In Motion a declarat că nu instalează şi nici nu autorizează instalarea softului Carrier IQ pe BlackBerry, iar cei de la Nokia au confirmat la rândul lor că nici telefoanele produse de ei nu utilizează softul. Apple Inc a afirmat că unele produse, precum iPhone, care utilizează sistemul de operare iOS 4 folosesc softul Carrier IQ, dar acesta nu mai este prezent în mai noua versiune iOS 5.

Etichete: , ,