connect prezintă telefoanele anului 2011

Scris de | 15 decembrie, 2011
connect prezintă telefoanele anului 2011


Anul 2011 a fost deosebit de fertil pe segmentul smartphone-urilor. S-au lansat terminale cu procesoare dual-core, ecrane gigantice, platforme noi şi camere performante. La final de an, connect îţi prezintă un top cu câteva dintre cele mai însemnate smartphone-uri care au apărut pe piaţă în 2011.

iPhone 4S – Cea mai nouă versiune a smartphone-ului emblematic oferit de Apple a fost lansat la începutul lunii octombrie, fiind, fără îndoială, cel mai aşteptat terminal al anului. Cu toate că majoritatea fanilor Apple se aşteptau la un iPhone cu un design diferit şi cu ecran peste 4 inchi, actualizarea s-a produs mai mult pe partea hardware. Astfel, iPhone 4S beneficiază de îmbunătăţiri semnificative faţă de iPhone 4 precum un procesor mai rapid, o cameră de 8 megapixeli şi înregistrare video 1080p.

Apple a debutat odată cu iPhone 4S şi asistentul personal Siri, o caracteristică primită destul de bine de public. În ceea ce priveşte viitorul, compania din Cupertino va trebui să lanseze un iPhone deosebit anul viitor, având în vedere expansiunea platformei Android.

Samsung Galaxy Nexus – Terminalul fabricat de Samsung în colaborarea cu Google a fost lansat cu ultima versiune a sistemului de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Din acest punct de vedere, smartphone-ul reprezintă fără îndoială o avanpremieră a viitorului platformei dezvoltate de Google. Samsung Galaxy Nexus îmbină tehnologia avansată dezvoltată de Google şi cel mai nou hardware Samsung. Astfel, utilizatorii acestui smartphone de top beneficiază de experienţa oferită de display-ul de 4,65” HD Super AMOLED, cu o rezoluţie de 720p (1280 x 720 pixeli), susţinut de un procesor dual-core de 1.2GHz. Datorită faptului că anul viitor Ice Cream Sandwich va deveni, cel mai probabil, un standard pentru dispozitivele Android, Galaxy Nexus este cu siguranţă o prezenţă puternică pe acest segment de piaţă la final de an.
Motorola Razr – Motorola RAZR e cel mai nou smartphone high-end lansat de compania americană. Construit din fibră Kevlar şi protejat cu ajutorul ecranului Gorilla Glass, terminalul oferă o rezistenţă sporită împotriva accidentelor. Smartphone-ul dispune de asemenea de un ecran de 4.3 inchi Super AMOLED cu o rezoluţie qHD, un procesor de 1.2 GHz, 1GB RAM, o cameră de 8 megapixeli capabilă de înregistrare Full HD la 1080p, o capacitate de stocare internă de 16 GB şi o baterie de 1780 mAh. Motorola RAZR încheie anul cu distincţia de „cel mai subţire smartphone de pe piaţă”.
Samsung Galaxy S II – În vârful ierarhiei dispozitivelor fabricate de Samsung stă un singur nume: Galaxy S II. Samsung Galaxy S II a fost lansat în luna aprilie şi a devenit automat un candidat serios la titlul de smartphone-ul anului. Compania coreeană a echipat terminalul cu un ecran de 4.3 inchi ce beneficiază de tehnologia Super AMOLED Plus, care rezultă într-o redare fără greşeală a spectrului de culori. Galaxy S II oferă de asemenea şi o serie de caracteristici de top precum un procesor dual-core la frecvenţa de 1.2 GHz, 1 GB RAM, cameră de 8 megapixeli şi înregistrare HD la 1080p.
BlackBerry 9900 – Noul Bold reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de varianta anterioară a modelului. Telefonul e cel mai subţire produs până acum de compania canadiană – la doar 10.5 mm – şi oferă, pe lângă tastatura QWERTY arhicunoscută, un ecran touch, primul Bold cu această configuraţie. BlackBerry Bold 9900/9930 are de asemenea un procesor de 1.2 GHz, 768MB RAM şi suport pentru tehnologia NFC (Near Field Communications). Cel mai important terminal BlackBerry înainte de lansare sistemului de operare BlackBerry 10 anul viitor, Bold 9900 e vârful de lance din suita dispozitivelor fabricate de Research in Motion.
HTC Sensation – HTC crede în zicala „mai mult, mai bine“ şi oferă modelului Sensation cele mai bune şi scumpe dotări: un ecran mare, care oferă mult spaţiu şi o bună privire de ansamblu; un procesor cu două nuclee, care oferă performanţă ridicată; sistem de operare Android cu noua interfaţă Sense, care oferă multe posibilităţi de personalizare – şi bineînţeles accesul la Android Market, care oferă foarte multe aplicaţii.

Sensation este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piaţă pe care rulează Android şi reprezintă o adevărată alternativă pentru cei care nu doresc să ia parte la isteria iPhone. În a doua jumătatea a anului, compania taiwaneză a lansat două modele noi de Sensation ce beneficiază de tehnologia Beats Audio şi o pereche de căşti dedicate.
Nokia N9 – Primul şi ultimul Nokia echipat cu sistemul de operare MeeGo a făcut valuri în rândul presei de specialitate. Din păcate, odată cu lansarea terminalului Lumia 800, născut din parteneriatul Nokia-Microsoft, N9 a fost dat la o parte. Nokia N9 are o carcasă unibody minimalistă, cu o grosime de doar 12 mm şi un ecran curbat AMOLED ClearBlack de 3.9 inchi, cu rezoluţia de 854 x 480 pixeli. Icoanele viu colorate din meniu, redate de ecranul splendid al telefonului contrastează perfect cu carcasa mată, neagră. În afara butonului Power şi a celor două taste de volum plasate pe muchia dreaptă N9 nu are nici un fel de taste navigaţionale. Nokia N9 utilizează MeeGo 1.2 Harmattan, versiunea cea mai rafinată a sistemului de operare dezvoltat de Nokia în colaborare cu Intel. Pentru cei obişnuiţi cu layout-ul de taste al Android sau cu tasta Home de pe iPhone, interacţiunea fără butoane utilizată de N9 va fi o experienţă interesantă. Telefonul are un procesor Cortex A8 la 1GHz, ajutat însă de 1 GB memorie RAM şi de un GPU PowerVR SGX530. Memoria internă este de 16 sau 64GB. Camera de 8 megapixeli poate efectua înregistrări video la 720p. Anul viitor Nokia va lansa terminale sub stindardul sistemului de operare Windows Phone, însă nu trebuie să uităm de excelentul N9, care a însemnat modelul de top pentru compania finlandeză în 2011.
LG Optimus 2X – Apărut la începutul anului, LG Optimus 2X a fost primul telefon cu procesor dual-core din comerţ. Acest lucru i-a asigurat, printre altele, şi un loc în Cartea Recordurilor. Este oare destul pentru consumator această distincţie? Dacă nu, atunci specificaţiile tehnice îi vor asigura un loc şi în minţile noastre. Datorită procesorului dual-core 1 GHz ARM Cortex A9, telefonul e extrem de rapid, şi poate îndeplini orice sarcină în timp record, inclusiv înregistrare Full HD la 1080p.
HTC Titan – Echipat cu un display imens de 4.7 inchi, rezoluție 480 x 800 pixeli și o carcasă de aluminiu superbă, de doar 9.9 mm grosime, Titan este un model care îți atrage imediat privirea. Camera frontală de 8 megapixeli este completată de o cameră secundară de 1.3. Procesorul Scorpion de 1.5 GHz este completat de un GPU Adreno 205. Telefonul îți permite să creezi și să editezi documente rapid, cu Microsoft Office Mobile, să de bucuri de funcțiile avansate de email, cum ar fi inbox-urile Linked sau să stochezi note în cloud cu Microsoft OneNote. Preconizăm o explozie a smartphone-urilor echipate cu Windows Phone în 2012. Până atunci, HTC Titan e o alegere perfectă pentru fanii platformei dezvoltate de Microsoft.
Nokia E6 – Modelul E6 este următorul pas evolutiv pe linia business a Nokia, urmând modele de succes precum Nokia E71 sau Nokia E72. E6 are la rândul său o carcasă elegantă, cu elemente de oţel şi sticlă, tastatură QWERTY şi un ecran TFT LCD de 2.4 inchi. Funcţiile business sunt solide, putând aminti aici acces la Microsoft Exchange, Microsoft Communicator Mobile şi Microsoft SharePoint, aplicaţii precum QuickOffice sau World Traveler şi aplicatii business de pe Ovi Store, cum ar fi Sale Force. Conectivitatea este şi ea excelentă, cu Wi-Fi, Bluetooth 3.0 şi HSDPA cat 9. Nokia E6 e unul dintre cele mai bune terminale lansate anul acesta cu Symbian Anna.

Etichete: , , , , , ,