Atunci când visul de a zbura devine realitate

Scris de | 27 decembrie, 2011
Atunci când visul de a zbura devine realitate

Un vârf, doi alpinişti români şi un notebook Acer TravelMate 8472. Aşa începe povestea lui Adrian Fako şi Tiberiu Pintilie. Cei doi alpinişti au plecat să cucerească anul acesta vârful Cho Oyu, care, cu ai săi 8201m, este al şaselea munte ca înălţime din lume – Cho Oyu se situeaza la mică distanţă de Everest în regiunea Khumbu, estul Nepalului. Adrian şi Tiberiu au ales să realizeze această ascensiune fără a folosi oxigen suplimentar. Au dorit să îşi testeze limitele, să vadă cum rezistă atunci când urcă pe -35 grade.

Au dorit să vadă ce înseamnă Jet Strem-ul, vântul renumit care atinge peste 150km/h în rafale la 8000m. Au dorit să vadă cum este să stai pe platou, la 8000m. Presiunea atmosferica pe vârful Cho Oyu este aproximativ o treime din cea de la nivelul mării, ceea ce înseamnă că în aer este doar o treime din oxigenul disponibil la nivelul marilor oraşe. Şi… au reuşit. Au atins pragul de 8000 m, întorcându-se acasă cu o poveste specială.

Cei doi alpinişti români au filmat şi fotografiat cele mai importante momente ale expediţiei, având în rucsacul de munte echipamente tehnice de ultimă generaţie, printre care şi un notebook Acer TravelMate 8472, oferit de ELKOTech România. Notebook-ul a fost folosit până la altitudinea de 6400m, în special pentru descărcarea materialelor şi a fotografiilor realizate. În ciuda faptului că notebook-ul Acer nu a fost construit special pentru a funcţiona la o asemenea altidudine, acesta s-a descurcat fără niciun fel de probleme, în parametrii normali.

Mai multe despre expediție pe http://www.himalaya2011.com.

Etichete: , , , ,