iPhone 4S versus RAZR: O bătălie a specificaţiilor

Scris de | 29 decembrie, 2011
iPhone 4S versus RAZR: O bătălie a specificaţiilor

iPhone 4S a fost lansat, astfel că e normal să apară şi comparaţiile. Prima dintre ele opune modelul Apple lui Motorola RAZR, în ceea ce priveşte specificaţiile şi finisarea. Testele complete vor lămuri lucrurile cu adevărat, în numerele următoare.
Text de: Marius Ghenţ
Motorola doreşte să reia seria vechilor succese cu noua ediţie a lui RAZR. Dacă acest smartphone Android super-subţire reuşeşte să se afirme, ne va arăta comparaţia făcută cu iPhone 4S de la Apple.
iPhone 4S este rezultatul dezvoltării consecvente a unui smartphone bun din start, nelăsând loc de comentarii. RAZR ţine piept lui iPhone 4S datorită carcasei sale super subţiri şi rezistente la picăturile de apă. Cu cei 7,1 milimetri ai săi este de departe cel mai subţire smartphone Android din clasa sa. Dar asta nu este tot: Motorola utilizează pentru carcasă Kevlar, material rezistent şi totodată uşor, din care se realizează vestele antiglonţ şi căştile de protecţie. Partea din spate a carcasei este realizată din acest material, iar restul este din inox.
Nu doar design-ul ci şi dotările tehnice indică faptul că Motorola doreşte să repună în valoare cu orice preţ marca RAZR. Poate acest smartphone să umbrească concurentul iPhone 4S? Comparaţia oferă răspunsul.
Design
Cu o carcasă simplă formată din două plăci de sticlă unite de o ramă metalică, iPhone 4S este superior oricărui alt smartphone, mai puţin modelului RAZR creat de Motorola. Acesta este cu cei 7,1 milimetri ai săi cel mai subţire smartphone de pe piaţă. Şi asta nu este tot, căci Motorola e primul producător care utilizează  Kevlar pentru carcasă, un material foarte rezistent şi totuşi uşor, utilizat la realizarea vestelor antiglonţ şi a căştilor de protecţie.

Toată partea din spate a carcasei este realizată din acest material; restul este din inox. Ca design, RAZR poate ţine pasul cu smartphone-ul Apple.
iPhone 4S 1 : 1 Motorola RAZR
Display
Display-ul de 4,3 inchi al lui RAZR este considerabil mai mare ca cel al lui iPhone 4S, rezoluţia (960 x 540 de pixeli) şi claritatea imaginii – măsurată ca număr de pixel pe inchi (PPI) – însă nu fac faţă concurentului. Acesta are o rezoluţie de 960 x 640 pixeli la un ecran de 3,5 inchi şi o densitate de 330 ppi.
Display-ul lui RAZR are o densitate de 256 ppi. Motorola utilizează un ecran Super AMOLED cu contrast puternic şi culori luminoase, pe când Apple utilizează un IPS-LCD normal.
Imaginile pe ambele ecrane sunt perfecte – până la urmă utilizatorii trebuie să hotărască ce este mai important pentru ei: un ecran mare sau o claritate perfectă. Pentru ambele modele acordăm câte un punct.
iPhone 4S 2 : 2 Motorola RAZR
Procesor
Ambele smartphone-uri utilizează tehnologia Dual-Core, dar Motorola utilizează un CPU de la Texas Instruments de 1,2 GHz/nucleu. Apple în schimb utilizează procesorul A5 din iPad 2, scăzându-i frecvenţa – la iPhone 4S este de800 MHz. Pe hârtie, Apple este mult în urmă la acest capitol, dar testele de performanţă, cum ar fi BrowserMark, au dovedit că iPhone 4S este actualmente cel mai performant smartphone de pe piaţă, depăşind chiar bolizii cu mulţi GHz, de exemplu Galaxy S II. Apple a potrivit perfect software-ul cu procesorul obţinând performanţe greu de egalat. Rămâne de văzut cum se va descurca modelul RAZR în practică. Superphone-ul de la Motorola apare din această lună pe piaţă. Şi de această dată ambele modele primesc câte un punct.
iPhone 4S 3 : 3 Motorola RAZR
Memorie
Memoria internă la RAZR este de 16 GB, din care circa 11,5 GB sunt liberi. Se poate mări memoria cu carduri microSD obţinând maxim 48 GB. iPhone 4S este realizat cu 16, 32 sau 64 GB memorie internă, care însă nu se pot mări cu carduri. Punct pentru Motorola.
iPhone 4S 3 : 4 Motorola RAZR
Camera
RAZR şi iPhone 4S realizează fotografii la o rezoluţie de 8 megapixeli. Calitatea imaginilor la iPhone este remarcabilă, cu modelul RAZR nu am avut la dispoziţie imagini realizate. Ambele camere au bliţ LED şi realizează înregistrări video full HD (1080p). Câte un punct pentru ambele modele.
iPhone 4S 4 : 5 Motorola RAZR
Sistem
Apple utilizează noua versiune a sistemului iOS 5, după unii cel mai avansat sistem de operare existent. Desigur, unele funcţii se regăsesc şi în alte sisteme de operare dar prin combinarea unei interfeţe extreme de rapide cu reacţii grafice prompte şi funcţii perfect integrate în sistem cum ar fi Safari Reader şi servicii Cloud s-a obţinut un sistem de operare unic.
Motorola îmbogăţeşte sistemul de operare Android cu interfaţa proprie Motoblur, care conţine o serie de funcţii suplimentare. În primul rând acest sistem oferă posibilitatea accesării PC-ului sau Mac-ului printr-o conexiune remote. Alte funcţii utile sunt aşa numitele Smart Actions, care transformă smartphone-ul într-un asistent digital inteligent.
Android sau iOS 5? Este o întrebare importantă. Sistemul Apple arată bine, este bine gândit, dar oferă mai puţină libertate în utilizare. Astfel încasează iar concurenţa un punct.
iPhone 4S 5 : 6 Motorola RAZR
Preţuri şi disponibilitate
iPhone 4S poate fi deja cumpărat, RAZR va fi lansat pe piaţă în scurt timp. Preţul său va fi de 549 de euro – cu aproape 100 euro mai ieftin decât cea mai ieftină versiune a lui iPhone 4S de 16 GB – 629 de euro. Un punct bine meritat pentru Motorola.
iPhone 4S 5 : 7 Motorola RAZR
Concluzii
În comparaţia făcută de noi câştigă detaşat modelul de la Motorola. Dar trebuie avut în vedere că punctele analizate depind în realitate de gustul utilizatorului. Concluzia este: cine se hotărăște pentru oricare dintre cele două modele va face alegerea corectă.

Etichete: , , ,