Transferul contactelor de pe un smartphone pe altul – Samsung Kies, Nokia Ovi Suite şi alte sisteme

Scris de | 10 februarie, 2012
Transferul contactelor de pe un smartphone pe altul – Samsung Kies, Nokia Ovi Suite şi alte sisteme

Smartphone-ul cel nou este aşezat, aproape neatins, în faţa noastră. Sună, este afişat un număr – însă nu este indicat niciun nume, nu apare nicio imagine. Pentru a benefica de aceste beneficii trebuie transferate toate datele de pe vechiul pe noul smartphone. connect îţi oferă un ghid în acest sens.
Redactat de: Bogdan Bele

Trebuie să îţi imaginezi transferul de date ca pe ceva asemănător mutatului într-o locuinţă nouă: ambele operaţiuni încep cu eliberarea spațiului. Din locuinţă se aruncă piesele de mobilier ce nu au mai fost folosite de ani de zile, pe când de pe mobil sunt şterse datele care nu mai sunt necesare. Cei ce împachetează restul mobilierului în vederea transportului îl protejează împotriva daunelor. Dar ce se întâmplă cu datele de pe telefonul mobil? Aici, succesul transferului de date depinde de arhitectura celor două aparate între care se face transferul – şi de programul ce face posibil transferul. Spectrul pentru transferul de date se extinde de la copia simplă de siguranță a telefonului până la sincronizarea PIM – backup-ul emailurilor, contactelor şi a calendarului – şi până la organizarea întregii arhive multimedia.
Samsung Kies
Samsung oferă un program pentru sincronizarea datelor: cu dispozitivul testat Samsung Wave II, programul Kies s-a instalat de îndată ce a fost conectat la PC prin USB. Cu ajutorul programului Kies, fişierele PIM şi multimedia din telefonul mobil pot fi administrate şi sincronizate cu Outlook, Google şi Yahoo. În plus, aplicaţia a importat copii de siguranţă ale agendei în format csv create cu predecesorul programului Kies, cunoscut sub denumirea New PC Studio.

În cazul în care nu mai deţineţi programul cu care s-a creat copia de siguranţă a agendei cu contacte de pe vechiul telefon mobil, cu siguranţă programul poate fi găsit pe internet. Acelaşi lucru este valabil şi pentru programele altor producători: atunci când există un model de arhivă precum la Samsung şi Nokia, linkul către program de pe pagina de referinţă corespunzătoare ar trebui să mai funcţioneze. În cazul în care, un producător pune pe piaţă un aparat fără software, de regulă merită să arunci o privire pe pagina de internet a acestuia.
Nokia Ovi Suite
Câteodată, programul actual este compatibil şi cu aparate mai vechi. Cele cinci adrese de email memorate pe modelele mai vechi Nokia au fost preluate fără probleme de Nokia Ovi Suite – şi asta, chiar dacă modelul 6288 nu mai apărea în lista cu aparate compatibile.

Nokia C6 00 conectat ulterior cu Suite recunoaşte clar câmpurile alocate pentru numerele de telefon şi adresele de email, dar a preluat şi câmpurile multiplu alocate ale predecesorului.
Sony Ericsson PC Companion
Google aşteaptă de la utilizatorii unui smartphone pe care rulează sistemul de operare Android să îşi creeze un cont Google, din care telefonul mobil poate prelua contactele. Acum întrebarea: Cum ajung acolo?

Sony Ericsson a setat PC Companion 2.0 să colecteze date PIM din surse diferite pentru a le transfera ulterior direct în contul Google. Înainte de upload-ul în contul Google, datele referitoare la aceeaşi persoană pot fi consolidate. Utilizatorilor de Mac le stau la dispoziţie plugin-urile iSync.
iOS, Web OS
Administrarea iPhone este integrată în iTunes, inclusiv sincronizarea cu Outlook sau Outlook Express. Utilizatorii sistemului de operare Web OS, nu scapă de utilizarea programelor străine. Nici Palm, nici HP nu au livrat câte un program propriu de sincronizare pentru platformă. Backup-ul datelor de pe un dispozitiv Pré sau Veer este asigurat de „The Missing Sync“ de la Mark/Space. De mulţi ani, compania s-a specializat pe sincronizarea desktop-ului pentru diferitele platforme. Aplicaţiile pentru mobil sunt gratis şi pot fi utilizate şi individual.

Sincronizarea cu Outlook presupune achiziţionarea componentelor desktop pentru Mac sau PC, care printre altele sunt disponibile şi în versiuni pentru pentru iPhone, BlackBerry sau sistemul de operare Windows Mobile. Interesant este programul The Missing Sync şi pentru sistemul de operare Android, care, în original nu oferă aplicaţii pentru notiţe. În Android Market se găsesc numeroase aplicaţii, a căror utilizare rămâne rezervată pentru telefoanele mobile. Cei ce doresc să aibă întotdeauna cu ei notiţele din Outlook, descarcă din Android Market aplicaţia autonomă Fliq Notes şi suplimentar pentru sincronizarea Outlook, aplicaţia client „The Missing Sync for Android“.
Windows Phone 7
Tocmai aparatele pe care rulează sistemul de operare Windows Phone 7 sunt livrate fără interfaţă Outlook, ceea ce corespunde conceptului Cloud: şi la Windows Phone 7, utilizatorul trebuie să-şi creeze un cont online: email-urile, agenda cu contacte şi calendarul comunică cu smartphone-ul prin Windows Live sau un cont pe portalul de jocuri Xbox Live, serviciului de muzică Zune sau Microsoft Messenger.

În locul integrării Outlook este prevăzută o conexiune la aplicaţia Outlook Web. Totuşi, prin Microsoft Outlook Hotmail Connector este posibilă sincronizarea PC-ului cu contul online. Astfel, internetul devine un adevărat centru de date: PC-ul nu mai este altceva decât unul dintre multele dispozitive, care fac posibil schimbul de modificări cu serviciul Cloud. Şi Google oferă interfeţe Outlook. Mai mult, setarea mai multor conturi online face posibilă separarea întâlnirilor în scop de serviciu şi a celor private.
Sincronizare locală Android
Conform afirmaţiilor dezvoltatorului FJ software Development, MyPhoneExplorer sincronizează printre altele Outlook, Sunbird, Thunderbird, Lotus Notes şi Tobit David prin Wi-Fi cu telefoane pe care rulează sistemul de operare Android şi multe telefoane mobile Sony Ericsson, aleator şi direct cu Google. Foarte util: odată ce contactele sunt memorate pe telefonul mobil, acestea pot fi editate cu ajutorul MyPhoneExplorer şi în final sincronizate din nou. Aplicaţia transferă şi creează o copie de siguranţă a contactelor şi a altor date şi aplicaţii din telefon. Highlight: pentru a avea acces rapid prin Wi-Fi la funcţiile smartphone-ului este posibilă amplasarea unui widget în bara laterală Windows.
Multimedia
Diversitatea serviciilor Cloud, înainte de toate în domeniul privat, oglindeşte trendul: datorită reţelelor sociale şi a albumelor foto web, reţinerea faţă de stocarea online a datelor a mai scăzut. Contului Google îi încredințăm tot ceea ce înainte credeam că este în siguranţă doar pe PC-ul de acasă. Pe lângă Google Docs, există o serie de servicii suplimentare, care fac posibil accesul la date de aproape oriunde. Între timp, Dropbox, renumitul servicii de stocare a datelor, este integrat direct de multe aplicaţii pentru mobil. Momentan sunt disponibili clienţi Dropbox pentru PC şi Mac precum şi pentru iPhone, iPad, Android şi BlackBerry. Bineînţeles cei ce consideră nesigur transferul datelor pe internet, pot sincroniza datele multimedia şi în modul clasic de pe PC. iTunes face acest lucru.

Dar şi Nokia Ovi Suite, HTC Sync şi Samsung Kies administrează arhiva cu muzică şi clipuri video pentru acasă şi în călătorii. Sony Ericsson stochează baza de date pentru muzică şi cărţi audio, imagini, clipuri video şi podcasturi chiar şi în componenta Media Go. Nero, specialistul în programe de scriere, a anunţat lansarea colecţiei de programe Kwik Media. Componenta Kwik MoveIt va recunoaşte automat aparatul mobil conectat, pentru a codifica muzică şi clipuri video în formatul corespunzător.

Etichete: , , , , ,