Sony Walkman Z: Walkman păşeşte în era Android (review)

Scris de | 1 martie, 2012
Sony Walkman Z: Walkman păşeşte în era Android (review)

Sony intră în forţă în lupta playerelor multimedia cu sistem de operare Android, iar noua sa armă, botezată Walkman Z, este un dispozitiv remarcabil.

Modelul Sony NWZ-Z1050 are ca repere principale un ecran touch de 4.3 inchi cu rezoluţie 800 x 480 pixeli, sistem de operare Android 2.3.4, 16 GB memorie internă şi o sumedenie de tehnologii create pentru a oferi o experienţă audio la cel mai înalt nivel. Procesorul Tegra 2 de 1 GHz plus cei 1 GB RAM se asigură de faptul că majoritatea aplicaţiilor din Android Market vor rula fără probleme.

Walkman Z îţi atrage privirea din prima clipă printr-un design superb, mai reuşit decât cel al multor smartphone-uri din clasa high end. Faţada glossy cu aspect agresiv şi colţuri ascuţite este contrastată de spatele metalic, finisat într-o nuanţă excentrică de mov.

Carcasa poate să pară puţin cam mare pentru un utilizator cu mâini mici, însă acesta este preţul plătit pentru un display generos. Greutatea de 156 de grame în schimb este mai mult decât acceptabilă.

Conectica este bine pusă la punct, putând aminti Wi-Fi, DLNA, Bluetooth, micro-HDMI, iar Sony include şi un receiver GPS perfect pentru utilizarea Google Maps.

O problemă pe care o are modelul Z este lipsa unui slot pentru card, memoria fiind imposibil de extins peste capacitatea iniţială.

Software

Sony Walkman Z este un dispozitiv cu Android, ceea ce înseamnă că vei avea acces la miile de jocuri şi aplicaţii din magazinul celor de la Google. Am instalat câteva dintre cele mai populare, cum ar fi Angry Birds sau Riptide, care au rulat fără probleme, oferind o experienţă similară cu cea de pe smartphone.

Cu toate acestea Sony a customizat destul de serios interfaţa, punând accentul pe acces rapid la aplicaţiile multimedia, playerul audio, video şi la radio-ul FM. Apăsând tasta W.control poţi accesa widget-ul de playback audio chiar şi atunci când playerul este blocat.

Z poate fi utilizat cu succes şi ca dispozitiv mobil pentru navigarea pe web. Browserul nativ Android se descurcă fără probleme cu majoritatea site-urilor, iar opţiuni precum Opera sau Dolphin pot fi descărcate din Market.

Pe lângă căştile intra auriculare performante incluse în pachet, playerul Sony oferă o gamă vastă de tehnologii audio menite să îmbunătăţească playback-ul, cum ar fi S-Master MX sau Clear Audio (VPT, Clear Stereo, Clear Bass, Clear Phase, Dynamic Normaliser, DSEE). Un difuzor extern xLOUD destul de puternic se ocupă de redarea audio atunci când căştile nu sunt conectate.

Din puncte de vedere sonor nu prea avem ce să îi reproşăm modelului NWZ-Z1050, fiind unul dintre cele mai bune gadget-uri de acest gen testate până acum.

Formatele audio suportate sunt MP3, WMA, Linear-PCM şi AAC-LC, fiind excluse câteva dintre formatele lossless populare printre audiofili. Playerul oferă acces şi la serviciul Music Unlimited, care dispune de o bază de date uriaşă de melodii.

Un alt aspect interesant este posibilitatea de a sorta colecţia de muzică cu ajutorul funcţiei SenseMe, selecţia fiind făcută în funcţie de 14 canale tematice potrivite momentului zilei sau stării de spirit a ascultătorului.

Autonomia dispozitivului atinge circa 5 ore pentru playback video şi circa 22 ore pentru audio.

Noul player Sony Walkman Z1050, cu capacitate de stocare de 16 GB este disponibil din luna martie a acestui an.

Etichete: , , , ,