Samsung Galaxy Tab 7 Plus review: Un plus de mobilitate

Scris de | 14 martie, 2012
Samsung Galaxy Tab 7 Plus review: Un plus de mobilitate

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus renunţă la un display mai generos pentru a-ţi oferi un plus de portabilitate. Este un compromis acceptabil?

În peisajul tot mai aglomerat al tabletelor devine din ce în ce mai greu să faci o alegere potrivită. Fiecare producător oferă un model cu câte ceva special, însă foarte puţine tablete îţi oferă “pachetul complet”. Ce înseamnă acest pachet? Un produs bine construit cu dimensiuni relativ compacte, portabil, un ecran bun, un sistem de operare cu cât mai puţine probleme şi conexiuni multiple, de preferat şi 3G.

Samsung a experimentat de ceva vreme pentru a obţine această reţetă perfectă cu mai mult sau mai puţin succes, noul Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus fiind un nou exemplar de pe această scară a evoluţiei.

Ultraportabil

Tabletele sunt gadget-uri portabile prin definiţie, însă unele sunt mai compacte decât altele. Galaxy Tab 7.0 are o carcasă de doar 345 de grame, nu cu mult mai grea decât un smartphone şi un şasiu de 193.65x 122.37 x 9.96 mm. O poţi păstra lejer în buzunarul hainei sau a sacoului, iar dacă insişti, chiar şi în cel al blugilor.

Construcţia este calitativă, iar îmbinările sunt atente, chiar dacă avem de-a face cu o carcasă din plastic. Designul este şi el destul de elegant, spatele alb lucios fiind tot mai des întâlnit în ultima perioadă la smartphone-uri şi tablete.

Pe lângă camera cu bliţ care iese în evidenţă pe partea dorsală, modelul 3G dispune şi de un difuzor şi un microfon plasat pe muchia de jos, elemente care suportă funcţia de telefonie. Interesant este şi emiţătorul infra roşu, folosit de aplicaţia Peel, care transformă tableta într-o telecomandă universală pentru televizor. Aplicaţia este utilă, însă în România funcţionalitatea este restrânsă, utilizatorii de peste ocean având la dispoziţie o muţime de alte funcţii adaptate la televiziunile prin cablu şi satelit. Cu ajutorul ei poţi accesa funcţiile de bază ale televizorului sau seta taste dedicate pentru selectarea sursei spre exemplu.

Ecran de 7 inchi

Galaxy Tab 7.0 Plus integrează un display PLS cu diagonala de 7 inchi, ecran care nu se remarcă prin nimic special, însă se comportă mai mult decât mulţumitor. Rezoluţia este mediocră, de 1024 x 600 pixeli. Cel mai important aspect este faptul că ecranul are un unghi de vizualizare larg, culori bune şi este destul de luminos. Ne-am fi bucurat de un display cu rezoluţie mai mare, mai ales acum că asistăm la o nouă eră a tabletelor HD, însă acest lucru ar fi afectat cu siguranţă preţul.

Tableta oferă şi două camere, una principală de 3 MP cu autofocus şi bliţ LED, precum şi o cameră frontală de 2 MP pentru apeluri video. Camerele sunt peste medie, bliţul este mai mult decât binevenit, iar înregistrarea video la 720p oferă clipuri de calitate, cu frame rate ridicat. Cu toate acestea, nu te aştepta la capodopere precum cele realizate cu un SLR.

Performanţe

Tableta de 7 inchi a celor de la Samsung are la bază un procesor dual core la 1.2 GHz şi 1 GB memorie RAM. Mai mult decât suficient pentru ca sistemul de operare Android 3.2 Honeycomb, chiar şi cu interfaţa TouchWiz UX, să ruleze perfect.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu TouchWiz UX, interfaţa oferă funcţii precum Live Panel – un home screen uşor de modificat de unde poţi accesa rapid emailul, site-urile sau galeriile de imagini sau Mini Apps – la apăsarea unui buton virtual eşti întâmpinat de icoane ale celor mai utilizate aplicaţii, cum ar fi Task Manager, Pen memo, Voice Call sau Message.

În aplicaţia de benchmark Vellamo tableta Galaxy Tab 7.0 Plus a obţinut un punctaj meritoriu de 1188 de puncte. Un punctaj peste Acer Iconia Tab sau Asus Transformer.

Unul dintre rolurile esenţiale ale unei tablete este cel de browser web. Tableta oferă o experienţă web completă, graţie suportului Flash, iar conexiunea poate fi realizată prin Wi-Fi sau 3G, dacă optezi pentru modelul de top.

Paginile pot fi citite în marea majoritate a timpului direct, fără a fi nevoit să apelezi constant la zoom, ca şi în cazul unui smartphone.

Dacă am putea să îi reproşăm ceva tabletei este faptul că pentru a urmări un film un ecran de 10 inchi pare mult mai potrivit. Cu toate acestea tableta se descurcă bine la redarea de conţinut multimedia, chiar şi Full HD, clipurile şi muzica putând fi stocate pe cei 16/32 GB memorie internă sau pe carduri microSD. Formatele video suportate includ MPEG4, H.263, H.264, WMV şi DivX.

Tabletă telefon

Tableta soseşte cu funcţii de telefonie extinse, fiind posibilă realizarea şi preluarea de apeluri chiar şi fără un headset Bluetooth. Dacă ţi-ai uitat telefonul acasă poţi să primeşti apeluri sau să îţi suni prietenii direct de pe tabletă, chiar dacă rişti să atragi câteva priviri mai ciudate din partea celor din jur.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus GT-P6200 foloseşte o baterie de 4000 mAh, care oferă o autonomie excelentă de peste 8 ore în playback video.

Fiind vorba despre o tabletă cu Android nu lipsesc nici aplicaţiile specifice Google, cum ar fi Maps sau Navigation. Galaxy Tab dispune şi de GPS şi AGPS, ceea ce înseamnă că o vei putea folosi pentru a te descurca pe străzile unui oraş străin.

Tableta are un preţ de circa 1950 lei.

connect îi oferă nota 8.5.

Etichete: , , , , , ,