Noul iPad “rezoluţionează” piaţa tabletelor (review)

Scris de | 29 martie, 2012
Noul iPad “rezoluţionează” piaţa tabletelor (review)

„Ce ecran superb!” În 99% din cazuri aceasta este reacţia cu care este întâmpinat noul iPad, o tabletă care a reuşit să smulgă admiraţia redactorilor connect cu ajutorul display-ului senzaţional. Este însă noua tabletă iPad mai mult decât un simplu display reuşit?  

O tabletă este în mare măsură o fereastră spre lume, lumea din jur şi lumea digitală, iar cu cât această fereastră este mai clară, cu atât experienţa utilizatorului este mai satisfăcătoare. Aşează-te comod în pat şi urmăreşte un film HD, fotografiile din ultima călătorie, citeşte un site de ştiri sau răsfoieşte o revistă. Ai nevoie de un ecran bun şi de o combinaţie hardware-software care să îţi afişeze toate aceste informaţii în condiţii optime, fără timpi de aşteptare enervanţi sau erori. iPad-ul oferă exact acest lucru.

Cea mai nouă versiune a tabletei Apple a fost anunţată de către Tim Cook în cadrul unui eveniment ce a avut loc în data de 7 martie. Anunţul noului model a făcut înconjurul lumii, în mare parte datorită noului ecran Retina. Pe bună dreptate. Cea mai stridentă diferenţă dintre noul model şi iPad 2 e display-ul.

Display

Noul iPad se foloseşte de ecranul Retina de 9.7 inchi cu o rezoluţie de nu mai puţin de 2048 × 1536 pixeli pentru a te atrage într-o capcană din care cu greu mai poţi scăpa. Am rămas hipnotizat de frumuseţea cu care ecranul a redat culorile şi detaliile pictogramelor, iar navigarea pe paginile de internet a fost un deliciu. Merită menţionat de asemenea faptul că pozele sunt redate la o calitate excepţională.

Pentru o persoană care nu a folosit niciodată un iPad, display-ul Retina va fi ceva extraordinar, iar pentru cei ce s-au obişnuit cu ecranul modelelor iPad şi iPad 2, diferenţa va fi vizibilă. Când am comparat ecranul noului iPad cu cel al tabletei iPad 2, am realizat faptul că odată ce dai ochii cu ecranul Retina, diferenţa financiară între cele două modele va fi un detaliu nesemnificativ. Dacă vrei să îţi cumperi un iPad 2, care e disponibil acum la un preţ redus, îţi recomand să nu testezi noul iPad. Altminteri, va fi foarte greu să te mulţumeşti cu rezoluţia de 1024×768 după experienţa Retina.

Procesor

Procesorul dual-core A5X a fost fabricat în mare parte pentru a face faţă actualizării ecranului dar şi pentru a spori performanţa. Puterea superioară se simte, aplicaţiile, jocurile şi paginile web răspund instant şi ne-a fost aproape imposibil să depistăm semne de oboseală din partea noului chip. Era nevoie de mai multă putere? Discutabil, mai ales cu line-up-ul acutal de aplicaţii şi jocuri, însă dacă concurenţa a ridicat miza, Apple a decis să răspundă.

Noul iPad nu dezamăgeşte nici când vine vorba despre chip-ul grafic quad-core. În timpul testelor noastre am rulat jocul Infinty Blade 2, construit pe engine-ul Unreal, care a rulat impecabil. Rula bine şi pe iPad 2, însă un mic plus de performanţă se simte. Aşteptăm noul Infinity Blade adaptat pentru noul iPad, precum şi alte jocuri care să pună la treabă A5X-ul, pentru că în momentul de faţă acesta are nevoie de aplicaţii pentru a-şi demonstra potenţialul.

Camera principală a suferit la rândul ei o serie de îmbunătăţiri. Chiar dacă ai la dispoziţie un senzor de doar 5 megapixeli, calitatea imaginilor este extrem de bună, putând fi comparată cu cea oferită de multe compacte din gama medie. Spre deosebire de camera de 5 megapixeli din iPhone 4, camera noului iPad foloseşte tehnologia iSight, pe care o găsim doar în modelul iPhone 4S. Acest lucru explică rezultatul deosebit al fotografiilor realizate cu noua tabletă. Ne aşteptam la o viteză de declanşare mai mare, însă aceasta este încă departe de cea a lui iPhone 4S.

Cameră

Camera din noul iPad poate înregistra de asemenea şi clipuri video la o rezoluţie FullHD de 1080p. În timpul testelor efectuate cu noua cameră am obţinut rezultate satisfăcătoare, însă nu vă recomandăm să renunţaţi la camera video, deoarece oricât de bine ar filma o tabletă, nu e deloc practic să realizaţi înregistrări video cu un astfel de dispozitiv.

Din punct de vedere al design-ului, noul iPad nu se deosebeşte cu aproape nimic de iPad 2. La fel ca în cazul iPhone-ului, actualizarea tabletei e mai mult din punct de vedere al specificaţiilor. Aflăm de pe site-ul oficial Apple că există o diferenţă în greutate între noul iPad, ce cântăreşte 652g, şi modelul anterior, de doar 601g. Greutatea în plus nu deranjează şi e aproape insesizabilă.

După circa 2 ore de utilizare intensă – jocuri, filme, filmat, spatele carcasei se încălzise puţin. Am decis să măsurăm temperatura cu ajutorul sondei unui multimetru şi aceasta abia depăşea 31 de grade. De menţionat că temperatura ambientală era de circa 27 de grade. Cu toate acestea însă, căldura nu deranjează. E într-adevăr sesizabilă, dar e de aşteptat. În comparaţie, tabletele Android pe care le-am testat s-au comportat asemănător în termeni de temperatură.

Poziţia de lider a companiei Apple pe piaţa tabletelor nu poate fi contestată. Cu noul iPad compania din Cupertino tinde să rămână în topul preferinţelor consumatorilor, iar ecranul Retina, procesorul A5X, camera excelentă de 5 megapixeli şi placa grafică reprezintă arsenalul perfect împotriva armatei de tablete Android ce se află actualmente pe piaţă.

Noul iPad în versiunea cu 16GB e disponibil în România pe Marketonline, la un preţ de 2.567 RON.

connect îi oferă 9.

Etichete: , , , ,