Trei proiecte din România participă la evenimentul internaţional Intel ISEF 2012

Scris de | 9 mai, 2012
Trei proiecte din România participă la evenimentul internaţional Intel ISEF 2012

Intel a anunţat participarea a trei proiecte realizate de cinci elevi din România la evenimentul Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai mare competiţie dedicată elevilor de liceu din lume. Concursul va avea loc la Pittsburgh, SUA, în perioada 13-18 mai.

Elevii români care participă în acest an la Intel ISEF doresc să impresioneze juriul cu proiecte din domeniul medicinei şi al informaticii. Unul dintre aceştia este Ionuţ Alexandru Budişteanu. Elev la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea, Ionuţ este înscris în categoria “Informatică” cu un dispozitiv pentru nevăzători.

Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.

Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.

Aşadar, persoanele nevăzătoare vor reuşi să înţealeagă imagini electrice mult mai detaliate cu ajutorul unei părţi a corpului mai sensibilă decât degetele, anume limba.

Tot la categoria “Informatică” este înscris proiectul lui Tudor Pătuleanu şi Vlad Daniel Pavel de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava. Proiectul celor doi se numeşte “Pixul digital”, un sistem de digitizare a mişcărilor mâinii în momentul scrierii, care înregistrează automat informaţia pe computer. Scopul platformei celor doi elevi suceveni este de a simplifica sistemul de învăţare, prin a oferi echipament hardware şi software ce digitalizează pe loc scrisului de mână şi îl adaugă într-o bază de date ce poate fi accesată ulterior folosind un portal web. Practic, orice fel de scris este transformat în conţinut digital.

Proiectul constă într-o parte hardware, dar şi una software. Partea hardware este reprezentată de un touchpad, o tablă interactivă şi un pix digital ce foloseşte un concept dezvoltat pentru a recunoaşte mişcările mâinii. După ce software-ul primeşte datele de la senzori, acesta oferă posibilitatea de a vizualiza şi de a face ultimele ajustări, încărcând apoi totul într-o bază de date online.

Al treilea proiect românesc din concurs este cel al lui Dragoş Ştefan Gherghescu şi al Alexandrei Elisabeta Matea-Moldovan de la Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Proiectul, înscris la categoria “Medicină şi sănătate”, este o cremă din extracte naturale care vindecă scabia. Medicamentul nu are contraindicaţii şi efecte adverse şi poate fi folosit de toate grupele de vârstă, fiind un unguent 100% natural.

Etichete: , , ,