Samsung Galaxy Xcover și alte trei telefoane rezistente la apă (review)

Scris de | 11 mai, 2012
Samsung Galaxy Xcover și alte trei telefoane rezistente la apă (review)

Până nu de mult smartphone-urile outdoor erau o raritate. Dar iată că recent a apărut pe piață cel de-al treilea model cu carcasă dură, Samsung Galaxy Xcover. connect a pus sub lupă acest model și prezintă şi alternativele.

Redactat de: Daniel Chira

Samsung Galaxy Xcover

Primul smartphone outdoor de la Samsung este de mare succes, chiar dacă display-ul nu pare să fie unul deosebit.

Smartphone-urile outdoor sunt tot mai îndrăgite. Nu este de mirare, căci utilizatorii încearcă să compenseze stresul muncii cu activităţi sportive. Ori smartphone-ul, permanent însoţitor, nu poate lipsi. Contactele sociale trebuie menţinute şi în timpul liber şi site-urile preferate trebuie verificate regulat. Samsung se bazează pe o serie lungă de telefoane outdoor, care şi-au creat renume în categoria lor. Şi astfel ia naştere Galaxy Xcover, primul outdoor-smartphone al companiei, care la preţul de 240 de euro încearcă să cucerească simpatia utilizatorilor activi.

Display cu mici slăbiciuni

Pentru ca Galaxy Xcover să poată fi manevrat şi cu mâini umede, fără a risca alunecarea din mână, capacul acumulatorului este prevăzut cu striaţii antiderapante şi mici adâncituri pe lateralele carcasei pentru o mai mare siguranţă de prindere în mână. Apariţia pământie, dar nu prea rustică, este plăcută. Modelul testat deţine şi o certificare IP67 – ceea ce plasează smartphone-ul în rândul telefoanelor rezistente la praf şi apă. Display-ul este realizat din sticlă securit rezistentă la zgâriere. Galaxy Xcover s-a dovedit deosebit de rezistent la toate încercările din laborator: utilizare brutală, zgârierea cu cheia, scufundarea în apă.

Dezamăgit vei fi atunci când analizezi mai atent display-ul. Cu cei 3,7 inchi este suficient de mare, dar rezoluţia de doar 320 x 480 pixeli, nu poate încânta privirea. În plus calitatea imaginii este mult redusă la vizualizarea ei din lateral. Luminozitatea este, la cei 352 de lucşi, bună, considerând că este un telefon gândit pentru utilizare în aer liber. De remarcat este viteza de reacţie a touchscreen-ului, care răspunde rapid la cea mai mică atingere a utilizatorului.

Dotare completă

Am constatat că manevrarea acestui telefon cu sistem de operare Android 2.3.6 este foarte uşoară, modelul fiind dotat cu un procesor de 800 Mhz şi interfaţă Touchwiz, cu multiple posibilităţi de personalizare. Să nu uităm de HSPA, n-WLAN şi A-GPS. Memoria internă este de 438 MB dar poate fi extinsă cu un micro SD, Samsung cuprinzând în pachetul de livrare un card de 2 GB.

Important pentru utilizarea în aer liber este difuzorul de bună calitate, care face imposibilă ratarea vreunui apel chiar şi în timpul rafting-ului. În plus, apăsând lung tasta de volum, lumina foto a camerei de 3,2 megapixeli se transformă în lanternă.

Valori bune în laborator

Aşa cum este normal pentru un telefon outdoor, autonomia acestui model este îndelungată. În standby autonomia este de 34 zile, în convorbire de maxim 16 ore, în utilizare tipică mixtă de 7,25 ore. Recepţia în UMTS lasă de dorit faţă de cea în GSM. Dar aceste minusuri sunt recuperate de acustica foarte bună, lipsită de zgomote.

În general Galaxy Xcover prezintă puţine slăbiciuni şi este indicat pentru activităţi sportive, fiind un însoţitor robust.

Motorola Defy+

Defy+ este cel mai avantajos smartphone outdoor. O apariţie stabilă, caracteristici tehnice bune.

Motorola, cu modelul Defy, a fost primul producător care a lansat un smartphone outdoor. Defy+ este optic identic cu predecesorul său dar tehnic mult îmbunătăţit. Acest model cu sistem de operare android 2.3 deţine certificatul IP67 şi costă fără contract 232 euro. Pe net se găsesc şi oferte mai avantajoase de până la 210 euro.

Aspectul său rustic, cu şuruburi vizibile şi capacul supraînălţat nu este pe gustul tuturor, dar din punct de vedere al stabilităţii Motorola este în frunte. Rezoluţia display-ului de 3,7 inchi, este de 480 x 854 pixeli, sticla fiind una rezistentă, nu se deteriorează nici la cădere, nici la zgâriere. Luminozitatea de 300 lucşi este una medie.

Dotarea însă este excelentă: HSPA, n-WLAN şi A-GPS. În domeniul GSM recepţia este foarte bună, acustica clară, contactul la civilizaţie poate fi menţinut în orice zonă.

Sony Ericsson Xperia Active

Utilizatorul care doreşte un telefon robust, interesant ca aspect, poate achiziţiona un Xperia Active.

Sony Ericsson este recunoscut pentru modelele de nişă din domeniul smartphone-urilor, să amintim doar modelul Xperia Play. Nu este de mirare, că acest producător lansează şi un smartphone outdoor cu sistem de operare Android 2.3, Xperia Active, la un preţ de 292 euro.

În comparaţie cu celălalte modele descrise, Active este mai puţin masculin şi are un display de doar 3 inchi. Rezoluţia este bună, 320 x 480 pixeli, iar aparatul deţine şi certificarea IP67. Dotarea telefonului este redusă, dar are incluse unele programe foarte utile: program de urmărire, pedometru şi compas digital.

Punctul cel mai slab la Xperia Active este calitatea ceva mai slabă de emisie-recepţie. Autonomie de 4:29 ore în utilizare tipică este de asemenea sub medie. Aceste minusuri nu sunt atât de sesizabile în jungla oraşului unde alimentarea cu semnal şi curent sunt asigurate. Din punct de vedere al designului depăşeşte oricum ceilalţi doi competitori.

Etichete: , , , , ,