Intel SSD 910 Series: Performanţă exemplară

Scris de | 5 septembrie, 2012
Intel SSD 910 Series: Performanţă exemplară

SSD-urile încep să câştige teren nu doar pe segmentul consumer ci şi pe cel enterprise, unde performanţele extraordinare ale unor modele precum noul Intel SSD 910 Series le recomandă ca soluţii ideale pentru centrele de date.

Intel  SSD 910 Series, disponibil în variante de 400 şi 800GB trasează noi graniţe atunci când vine vorba despre performanţă, lucru este evident din momentul în care arunci o privire asupra specificaţiilor modelului – 2GB/s citire secvenţială susţinută, 1GB/s scriere secvenţială, scriere Random 4K 75,000 IOPS, citire Random 4K 180,000 IOPS.

Trebuie să precizăm însă de la bun început că SSD-ul se adresează în primul rând mediului enterprise fiind imposibilă bootarea unui sistem de operare de pe el, iar preţul este şi el unul destul de prohibitiv pentru utilizatorul de rând. Într-un centru de date însă produsul celor de la Intel face minuni, fie că este vorba despre servicii de virtualizare, cloud computing sau tranzacţii online.

Implementarea SSD-ului este şi ea una specială, dispozitivul fiind construit pentru a fi cuplat la slotul PCIe. Instalarea este astfel mult simplificată, fără nevoia de cabluri sau conexiuni la echipamente suplimentare, iar latenţele în contactul cu CPU-ul dispar. În ciuda dimensiunilor destul de mari, SSD-ul poate fi cuplat la un singur slot PCIe 2.0. Trebuie ţinut cont însă şi de faptul că ar putea fi necesară o soluţie de răcire suplimentară, deoarece temperaturile de operare pot să fie destul de ridicate.

Avantajele soluţiei Intel în comparaţie cu hard disk-urile clasice 10K rpm  sau 15K rpm sunt majore, atât la capitolul performanţe, consum energetic, care este de câteva ori mai mic, cât şi atunci când vine vorba de spaţiul ocupat, element ce nu poate fi ignorat în construcţia unui server.

Pentru că vorbim despre centre de date, fiabilitatea are un rol crucial, iar Intel SSD 910 Series nu dezamăgeşte nici aici. Folosind tehnologia Intel High Endurance şi memorii NAND MLC optimizate, pe 25nm, SSD 910 Series suportă 10 scrieri complete de disc pe zi pentru o durată de 5 ani, o creştere a fiabilităţii de până la 30 de ori faţă de soluţii MLC clasice.

Preţurile pentru Intel SSD 910 Series pornesc de la circa 1929 dolari pentru varianta de 400GB şi ajung la 3859 dolari pentru modelul de 800GB.

Etichete: , ,