iPhone 5: De ce un conector Lightning şi nu un micro USB?

Scris de | 17 septembrie, 2012
iPhone 5: De ce un conector Lightning şi nu un micro USB?

Decizia Apple de a abandona odată cu iPhone 5 vechiul conector cu 30 de pini şi de a implementa unul nou, însă tot proprietar, a dat naştere unui val de nemulţumiri. Vorbim despre costuri suplimentare pentru utilizatori  şi deservicii aduse mediului înconjurător.

Este evident faptul că Apple trebuia să schimbe vechiul conector în contextul realizării unor dispozitive din ce în ce mai compacte şi mai subţiri. La fel ca în cazul ecranului de 3.5 inchi, modelul clasic de conector cu 30 de pini    era uzat moral şi necesita un upgrade. În loc să insiste însă pe un design proprietar, Apple ar fi putut să facă o mişcare care ar fi adus beneficii reale pentru utilizatori şi să procedeze la fel ca majoritatea companiilor din industria telefoanelor mobile – să adopte standardul micro USB. Conectorul avea dimensiuni similare cu Lightning, aşa că Apple îl putea integra fără probleme în carcasa lui iPhone 5.

Beneficiile aduse de un conector universal pentru toate dispozitivele mobile sunt majore, nu doar pentru utilizatori, care nu mai sunt nevoiţi să arunce banii pe încărcătoare şi adaptoare, cât şi pentru mediu. Companiile ar limita consumul de resurse naturale folosite pentru construcţia unor game largi de produse de acest gen iar gropile de gunoi nu ar mai fi pline cu plasticul încărcătoarelor depăşite.

Am înţelege preferinţele Apple pentru un conector proprietar dacă Lightning ar oferi beneficiile unei tehnologii deosebite, cum o face Thunderbolt, care se poate lăuda cu viteze de transfer ultra rapide. Conectorul cu 8 pini prezent pe iPhone 5 este însă unul destul de banal, care cel mai probabil nu dispune nici măcar de avantajele unui transfer USB 3.0.

De ce nu a trecut atunci Apple la micro-USB? Ei bine, nu ne putem gândi decât la explicaţii de  natură financiară. Prin lansarea conectorului cu 8 pini Apple a dat naştere unor noi accesorii şi adaptoare pe care, cel mai probabil, utilizatorul le va achiziţiona la preţuri deloc mici.

 

Etichete: , , , , , , ,