Sony Xperia Tablet S: Mai mult decât Android (review)

Scris de | 26 septembrie, 2012
Sony Xperia Tablet S: Mai mult decât Android (review)

Sony încearcă să se remarce pe o piaţă inundată de tablete Android tot mai amorfe printr-un model premium, ce inovează  atât la capitolul hardware cât şi cel software, denumit Xperia Tablet S. Noua tabletă Sony este cu siguranţă „ altfel”, însă vom vedea în cele ce urmează dacă altceva înseamnă automat şi mai bun.

Sony a fost mereu o companie care şi-a asumat riscuri, reuşind de cele mai multe ori să impună produse care au schimbat radical peisajul consumer electronics (Walkman, consola Playstation). Compania s-a descurcat însă mereu mai bine ca deschizător de drumuri pe un anumit segment, intrarea întârziată aducându-le rezultate împărţite. O nouă piaţă intrată de curând în vizorul companiei este cea a tabletelor Android, piaţă pe care după câteva încercări iniţiale (Tablet P şi S) încearcă să se impună cu modelul Sony Xperia Tablet S.

Design special

Diferenţierea faţă de competiţie începe în cazul lui Xperia Tablet S de la design – o carcasă din aluminiu cu muchii rotunjite, cu un spate din aluminiu pe care se remarcă o secţiune superioară din plastic negru texturat, ce iese substanţial în relief. Această secţiune unică a carcasei asigură o priză comodă şi sigură atunci când ţii tableta într-o mână, în poziţie verticală (similar cu modul cum ai ţine o revistă îndoită la mijloc) şi este folosită şi pentru cuplarea cu anumite accesorii cum ar fi husa.

Ca dimensiuni tableta este relativ uşoară – 570 grame şi subţire, având un profil cuprins între 8.8 şi 11.8 mm . Un alt element care merită menţionat este rezistenţa tabletei la stropire cu apă, însă doar atunci când toate porturile sunt acoperite. Aducând vorba despre porturi tableta vine cu un port proprietar ceea ce înseamnă un nou cablu în colecţie, precum şi cu un slot binevenit pentru carduri SD şi SDHC de mare viteză. Memoria internă este de 16 sau 32GB.

Tasta Power si butoanele de volum sunt plasate pe muchia dreaptă, la marginea spaţiului concav de sub secţiunea în relief din plastic şi nu sunt foarte comod de accesat.

În zona dorsală regăsim şi două difuzoare cu grile perforate ce oferă performanţe sonore mult peste medie. Sunetul oferit de tableta Sony este puternic şi clar, perfect pentru filme şi jocuri, simţindu-se influenţa unor tehnologii precum ClearAudio+.

Partea frontală este domninată de un ecran multi touch TFT LCD color de 9,4 inchi cu rezoluţie 1280 x 800 pixeli. Experienţa Sony în materie de displayuri se simte la acest capitol, ecranul fiind unul extrem de bun atât în ceea ce înseamnă acurateţe cromatică cât şi ca intensitate de negru sau unghiuri de vizibilitate. Luminozitatea este şi ea bună, chiar dacă nu impresionantă.

Tableta dispune şi de două camere, una principală de 8 megapixeli şi una frontală de 1 megapixel. Nimic special, în special din cauza faptului că lipseşte bliţul.

Performanţe şi teste

Sony foloseşte pentru Xperia Tablet S deja clasicul Tegra 3 de la Nvidia, la 1.3GHz, un procesor cu performanţe foarte bune în special în zona de gaming. Procesorul este completat de 1GB memorie RAM.

În Vellamo 2.0.1 tableta celor de la Sony obţine 1267 puncte în testele HTML5 şi 396 puncte în testele METAL, centrate în jurul performanţelor CPU şi de memorie.

Practic, jocurile rulează fără probleme, chiar şi cele din Tegra Zone, ce solicită semnificativ partea grafică, aplicaţiile se deschid instant iar browsingul web este fluid.

Bateria a oferit şi ea o autonomie peste medie, permiţând o zi întreagă de utilizare destul de agresivă – browsing prin Wi-Fi, jocuri, rulat multimedia.

Software şi aspecte speciale

Sony Xperia Tablet S rulează Android 4.0, completat însă de o suită de aplicaţii speciale de la Sony, ce integrează tableta în ecosistemul companiei şi în mediul digital al căminului.

Vorbim aici despre aplicaţii precum Walkman, Sociallife, Sony Reader (din păcate Reader Store este disponibil momentan doar pentru SUA, Canada şi Marea Britanie).

O aplicaţie specială, extrem de utilă în orice cămin digital este Remote Control, ce transformă tableta într-o telecomandă universală, ce permite controlul televizoarelor prin infra roşu. Am realizat extrem de lejer, din doar câteva atingeri un profil asociat unui HDTV Philips, ale cărui funcţii de bază (volum +/-, program +/-, meniu, etc) le-am putut apoi accesa direct de pe tabletă.

Extrem de binevenit este şi Guest Mode, o funcţie ce permite folosirea tabletei de către mai mulţi utilizatori, inclusiv cei mici, reducând riscurile de a crea probleme sau a pierde informaţii importante.

Similar cu modul în care creezi un profil în Windows, după ce ai ales o denumire pentru profil poţi opta pentru a limita sau nu accesul la anumite aplicaţii şi poţi modifica chiar şi wallpaperul afişat pentru fiecare utilizator. Dacă preferi să setezi restricţii vei fi pus în faţa unui ecran în care trebuie să bifezi aplicaţiile la care respectivul utilizator va avea acces. La final setezi sau nu un cod de acces.

La capitolul software mai putem menţiona funcţia Xperia Link ce permite conectarea la internet prin reţeaua mobilă a telefonului Xperia atunci când tableta nu are acces la Wi-Fi, precum şi un meniu de lansare rapidă introdus de Sony peste Android, ce oferă acces rapid la aplicaţii uzuale cum ar fi browserul.

Accesorii

Utilizatorii cu dare ce mână se vor bucura de paleta extrem de generoasă de accesorii pusă la dispoziţie de Sony. Vorbim aici despre mai multe modele de standuri cu un look modern, dockuri cu boxe, stylus, huse şi mape sau tastaturi wireless. Preţurile variază, spre exemplu Xperia Tablet Casual Cover (o copertă similară cu cea a iPadului), ce protejează tableta şi permite plasarea tabletei în diferite poziţii costă circa 59 dolari în SUA.

Tableta în sine are un preţ de circa 1900 lei în varianta de 16GB şi de 2400 lei în cea de 32.

Concluzie

Sony Xperia Tablet S este o tabletă premium, cu un design aparte ce poate sau nu să îţi surâdă, dotare de top şi o paletă de aplicaţii ce oferă un plus faţă de competiţie. Modelul se integrează perfect în ecosistemul căminului, iar accesoriile suplimentare lărgesc funcţionalitatea modelului.

Etichete: , , , , ,