Sony VAIO SVE14A1S1E/P: Think Pink (Recenzie laptop)

Scris de | 1 octombrie, 2012
Sony VAIO SVE14A1S1E/P: Think Pink (Recenzie laptop)

E greu să nu observi laptop-ul Sony VAIO SVE14A1S1E/P, în mare parte datorită culorii roz stridente ce acoperă aproape în totalitate dispozitivul testat. Design-ul curajos transmite un mesaj cât se poate de clar: Acest notebook nu e pentru oricine. De fapt, e unul dintre cele mai dificile de catalogat în termeni de public ţintă. Citeşte mai departe să vezi dacă eşti persoana potrivită pentru VAIO SVE14A1S1E/P.

Roz imersiv

Modelul VAIO SVE14A1S1E/P al celor de la Sony e cu siguranţă unul dintre cele mai discutate notebook-uri care au sosit în redacţia connect. Nicio poză pe care am văzut-o înainte să pun mâna pe el nu îl cinsteşte. Trebuie văzut în persoană. Într-adevăr, am mai testat laptop-uri roz, însă niciodată unul care e acoperit în proporţie de 90% de această culoare. E imposibil de ignorat. După o săptămână petrecută în compania modelului cred că am nevoie de un control oftalmologic. Nu aş fi surprins dacă şi componentele din interior sunt roz, deşi trebuie să recunosc că am rămas uşor dezamăgit atunci când l-am deschis şi în loc de o poză cu Hello Kitty am fost întâmpinat de banalul wallpaper cu logo-ul VAIO. Nici măcar acela nu a fost roz. Desigur, aspectul reprezintă doar o parte din întreg, iar având în vedere faptul că poate fi achiziţionat şi în alte culori, nu e sfârşitul lumii.

Dacă facem abstracţie de la culoare, cu greu, desigur, design-ul VAIO SVE14A1S1E/P e mai mult decât acceptabil. Fabricat din aluminiu şi plastic, corpul modelului e foarte bine finisat. Cu o greutate de 2.3 kilograme, VAIO SVE14A1S1E/P nu e nici pe departe cel mai uşor de pe piaţă, mai ales dacă luăm în considerare ultrabook-urile, şi poate reprezenta o problemă pentru cei care îl vor căra zilnic într-o geantă.

Tastatura dispune de iluminare din spate, perfectă pentru convorbirile sau activităţile nocturne, şi de spaţiu suficient între taste, ceea ce garantează o introducere a textului cât se poate de uşoară. În ceea ce priveşte timpul de răspundere a track-pad-ului nu am avut nicio problemă. Aş dori, totuşi, să văd o delimitare între butoane. Acest trend e foarte enervant şi nu oferă nici un avantaj estetic, poate doar o frustrare din partea utilizatorului, una care poate fi foarte uşor evitată.

Deasupra ecranului de 14 inchi găsim camera web de 1.3 megapixeli, perfectă pentru convorbirile prin Skype sau Yahoo Messenger.

Boxele sunt situate în partea superioară a tastaturii şi oferă o redare a sunetului satisfăcătoare, după cum e de aşteptat de la un asemenea dispozitiv. Cu siguranţă vei folosi un periferic adecvat sau o pereche de căşti, altminteri multă lumea va crede că muzica pe care o asculţi e de pe telefon, şi nu vrei să te considere un cocalar, nu?

Merită menţionată poziţia neortodoxă a butonului ce controlează unitatea optică, care se află acum în apropierea butoanele dedicate VAIO deasupra tastaturii. Această schimbare mi s-a părut extrem de utilă în timpul testelor.

Un plus reprezintă numărul de porturi USB de care dispune dispozitivul. Avem, astfel, două de tip USB 2.0 şi două USB 3.0, ce garantează o viteză ultra-rapidă de transfer a datelor.

Încheiem descrierea exteriorului dispozitivului cu partea laterală unde găsim porturi HDMI, Ethernet şi VGA.

Performanţă de top

Modelul pe care l-am primit în teste era echipat cu un procesor Intel Core i3 2350M la o frecvenţă de 2.3 GHz şi o memorie DDR3 SDRAM de 4GB, o configuraţie ce nu a dezamăgit. În timpul testelor realizate cu programul PCMark 7 Professional Edition dispozitivul a înregistrat un scor de 1545.

Plăcile video Intel HD 3000 şi AMD Radeon HD 7670M împart sarcinile la capitolul redare video şi jocuri, însă aş fi preferat să văd un buton fizic care să facă această trecere mult mai uşor, după cum m-am obişnuit de la alte modele VAIO. Rularea filmelor în calitate Full HD de 1080p a fost ideală, fără întârzieri şi întreruperi. Scenariul s-a repetat şi în ceea ce priveşte clipurile de pe Youtube.

Hard disk-ul de 500 GB oferă un spaţiu de stocare arhisuficient iar sistemul de protecţie încorporat de cei de la Sony oferă o siguranţă sporită împotriva unor eventuale şocuri şi accidente.

În ceea ce priveşte unitatea optică, VAIO SVE14A1S1E/P are o unitate de tip SuperMulti, capabilă de citire şi scriere pentru discuri de tip CD 24x, CD-R 24x, CD-RW 24x, DVD 8x, DVD-R DL 8x, DVD-R 8x, DVD-RW 8x, DVD+R DL 8x şi altele.

După cum ne-am obişnuit deja de la Sony, caracteristicile incluse în dispozitiv sunt demne de eticheta VAIO. Singurele plângeri pe care le am sunt legate de rezoluţia ecranului, care la 1366×768 e destul de puţin în comparaţie cu alte modele actuale, şi lipsa unui SSD pentru pornirea şi rularea rapidă a sistemului de operare.

Ar mai fi problema suitei de aplicaţii preinstalate de Sony în fiecare model VAIO nu a dispărut nici în cazul SVE14A1S1E/P, dar e un inconvenient pe care oricum l-am anticipat şi de care nu cred că vom scăpa în curând.

Verdict final

Laptop-ul VAIO SVE14A1S1E/P e, dacă ne luăm după nuanţa cromatică de pe dispozitiv, dedicat femeilor. În virtutea acestui fapt, am făcut un mic sondaj printre cunoştinţele mele de sex feminin şi am primit un răspuns surprinzător. În ceea ce priveşte culoarea şi prima impresie, părerile sunt împărţite. Unele sunt de părere că e o nuanţă potrivită, în timp ce altele consideră că e kitsch. De aceea recomand să-ţi consulţi prietena sau nevasta dacă vrei să-i achiziţionezi acest model. Surprizele nu funcţionează în acest caz. Rişti să rămâi dezamăgit de reacţia ei sau poate chiar mai rău. Şi la preţul de 3299 RON nu cred că îţi permiţi să te trezeşti cu un laptop spart de podea în urma unei dispute legate de preferinţele ei.

În concluzie, Sony VAIO SVE14A1S1E/P dovedeşte importanţa culorii în decizia de cumpărare a unui dispozitiv. Dacă faci parte din tabăra celor care apreciază culoarea predominantă a Sony VAIO SVE14A1S1E/P atunci nu vei fi dezamăgit. Caracteristicile, finisajul şi calitatea nu pot fi contestate. Dar dacă nu poţi trece peste culoare, oricât de impresionantă ar fi lista de specificaţii, probabil că nu îl vei achiziţiona.

E un dispozitiv take-it-or-leave-it, care ori va fi iubit, ori va fi un motiv de dezgust.

Etichete: , , , ,