Shuttle OMNINAS KD20 review: Cloud Personal

Scris de | 7 noiembrie, 2012
Shuttle OMNINAS KD20 review: Cloud Personal

Îți place ideea de a stoca totul în cloud și de avea datele cu tine oriunde te-ai afla și există o conexiune la internet, dar nu îți convine ca datele tale să se afle pe serverul unei companii în care nu ai neapărat încredere? Există o soluție – unitatea NAS Shuttle OMNINAS KD20, care oferă acest lucru, dar și multe altele.

Text de: Bogdan Bele

Să nu ne lăsăm însă luați de val și să începem cu începutul. Care început, în cazuri precum cel de față, este instalarea, precedată de scoaterea din cutie. Cutia conține unitatea NAS în sine, precum și o a doua cutie, în care găsim o mică pungă cu șuruburi, un cablu de rețea, precum și unul de alimentare. Nu lipsește nici CD-ul cu software și manual de utilizare, și nici un ghid de inițializare rapidă.

Design inteligent
O privire aruncată asupra aspectului lui OMNINAS, înainte de a ne apleca asupra funcționării sale, relevă o atenție deosebită la detalii, carcasa fiind realizată în mare măsură din aluminiu, iar restul din plastic alb. Rolul aluminiului este atât de a da un aspect elegant, cât mai ales de a răci hard diskurile. Răcirea se face, de altfel, și cu un ventilator, dar acesta va porni doar atunci când se atinge o anumită temperatură. Faptul că nu e pornit tot timpul face ca NAS-ul să poată fi plasat și într-un loc în care, de exemplu, te odihnești, pentru că nu îți va deranja somnul. Ventilatorul se oprește când unitatea NAS este în modul idle.
În rest, nu sunt foarte multe de spus. Un design simplu, curat, care nu va avea probleme în a se integra în nici un birou, sau, de ce nu, living.
Vei începe, normal, prin a introduce unul sau două hard diskuri în unitatea NAS, lucru extrem de ușor de făcut, de altfel. Până și cea mai atehnică și mai neavizată persoană se va descurca, atâta timp cât are prin preajmă o șurubelniță. Vei scoate doar suporturile și vei prinde hard diskurile cu șuruburi.
Odată terminată această operațiune, trecem la partea a doua, care se referă la introducerea suporturilor în NAS – o banală culisare. Un sistem foarte simplu și bine gândit.
Urmează cea mai simplă parte – legarea cablului de rețea dintre router și NAS, urmată de cuplarea la alimentarea de la rețea. Apoi, va trebui doar să introduci CD-ul în drive-ul calculatorului tău (legat și el în aceeași rețea, normal) și să rulezi aplicația celor de la Shuttle. Finder va găsi drive-ul, după care vei putea alege modul de funcționare dorit – poți folosi fiecare hard disk independent (sau un singur hard disk), sau în RAID, indiferent că vrei RAID1 (pentru o mai mare siguranță a datelor), RAID0 – viteză mai mare – sau JBOD. Cert e că este suportată o capacitate de stocare de până la 8 TB, arhisuficient pentru o rețea casnică. În RAID1 poți chiar schimba un hard disk fără a opri tot sistemul NAS.
Este de ţinut minte că e necesar ca hard diskul sau hard diskurile folosite vor pierde, înainte de a putea fi utilizate pe NAS, toate datele de pe ele. Ești avertizat cu privire la acest aspect, dar e bine de știut.

Meniu bogat
Odată inițializat totul vine partea simplă – utilizarea. Nu am încurcat termenii, NAS-ul celor de la Shuttle chiar este foarte ușor de utilizat și deține mai toate funcțiile pe care le-ai putea aștepta de la el, plus câteva în plus.
Odată pornit, lui OMNINAS KD20 îi va lua puțin să booteze, lucru semnalizat prin activitatea LED-urilor de pe carcasă. Mai multe despre semnificația lor poți afla din manualul de utilizare, dar prea rar vei avea treabă cu acest aspect.
Meniul este realizat foarte simplu, cu pictograme mari și te obișnuiești extrem de repede cu el.
Inteligent ar fi însă ca, înainte de a te familiariza cu ceea ce poate dispozitivul, să îi schimbi IP-ul într-unul mai ușor de ținut minte, din categoria celor din rețeaua ta, iar apoi să setezi un nume de utilizator și o parolă ușor de ținut minte.
După ce ai făcut asta și l-ai mapat ca drive de rețea, poți trece la treabă. NAS-ul va fi văzut ca hard disk de toate dispozitivele din rețea și poți decide ce să fie vizibil. Trebuie să menționez și că totul decurge fluent, și datorită configurației – procesor PLX NAS 7821, dual core ARM 11 (2 x 750 MHz), completat de 256 MB de memorie RAM DDR2.
Pe carcasă vei găsi și nu mai puțin de trei porturi USB (din care unul USB 3.0), precum și un slot de card SD. Partea bună e că poți seta din meniu ca, odată conectat un dispozitiv la aceste porturi sau la slot, conținutul respectivului dispozitiv să fie copiat automat pe hard disk. Nu mi-a plăcut un singur lucru: nu există un indicator de progres, motiv pentru care, la copierea datelor de pe un hard disk extern, trebuie să te cam „prinzi” unde a ajuns. Operațiunile apar însă în logul dispozitivului.
Înainte de a trece la funcții mai complexe, am să spun că am testat viteza de transfer cu software-ul NAS Performance Tester și, indiferent cât de mare a fost cantitatea de date utilizată (am încercat cu 800, 1000, 2000 și 4000 MB), viteza obținută s-a situat în jurul cifrelor de 40-44 MB/s în scriere și între 36 și aproape 41 MB/s în citire).
În practică, aceste viteze sunt suficiente pentru copierea de fișiere, ascultarea de muzică direct de pe NAS, precum și rularea de conținut video, chiar 1080p, prin rețea. Am încercat operațiunea din urmă cu un player de rețea și totul s-a desfășurat impecabil, putând fi făcute fără probleme skip-uri prin fișiere instantaneu.
NAS-ul are și funcție de iTunes server, dar și de Media Server. Pe aceasta din urmă va trebui să o închizi însă dacă folosești clientul intern de Bittorrent, pentru că da, avem și așa ceva. Practic, îi spui doar locația fițierului torrent, iar el se va descurca de acolo încolo. Pentru download-ul de cantități mari de date fără a mai supraîncărca și ține deschis PC-ul clientul intern este excelent, mai ales că am și obținut viteze foarte bune cu el, chiar dacă nu la fel de mari ca și cele de pe PC. Clientul este configurabil foarte ușor.

Cloud
Vorbeam mai sus de cloud și iată că am ajuns la el în cele din urmă. NAS-ul celor de ala Shuttle poate fi utilizat ca server propriu de cloud, în sensul că îți poți accesa datele de oriunde, cu condiția să ai parte de o conexiune acceptabilă la internet.  Configurarea este foarte simplă – va trebui însă să forwardezi portul folosit din router și să alegi un nume al domeniului tău pe omninas.net. După care vei putea crea utilizatori (fiecare cu parolă proprie și dreptul de a vedea conținut), iar aceștia vor avea acces simplu la ce ai stocat pe NAS. Și asta de pe un calculator, dispozitiv cu iOS sau Android. De pe calculator trebuie doar să intri pe omninas.net, unde să introduci domeniul, numele de utilizator și parola. O interfață simplă, similară unui file manager de pe PC, îți permite să navighezi ușor prin fișierele tale și să downloadezi ceea ce îți este necesar.
Cu aplicațiile funcționează oarecum similar (fiecare este disponibilă în magazinul de aplicații al platformei în cauză). Introduci datele și ai acces la conținut. În aplicația de Android, pe care am testat-o, am avut chiar supriza plăcută să nu fie necesar downloadul melodiilor din NAS-ul din rețeaua de acasă. Nu de alta, dar există un player simplu, care redă în streaming piesele respective. Același player a funcționat excelent și cu fișierele video în format avi. Lucru absolut îmbucurător într-un hotel, de exemplu, unde prin Wi-Fi poți vedea un film de pe NAS-ul de acasă.

Concluzie
Un dispozitiv de calitate, plin de funcții utile, o „jucărie” pe care orice pasionat al tehnologiei o va aprecia, sunt convins, la justa sa valoare. Prețul recomandat este de 129 de Euro fără TVA.

Etichete: , , , , ,