Sony Xperia Sola review: O opţiune interesantă în clasa de mijloc

Scris de | 19 noiembrie, 2012
Sony Xperia Sola review: O opţiune interesantă în clasa de mijloc

Compactul Xperia Sola uimeşte printr-o nouă funcţie de display care îi oferă un plus de atracţie, însă care se află încă în stadiul de început.

Highlight-ul lui Xperia Sola se numeşte „Floating Touch“. Aceasta este noua tehnologie de display, prin care poți utiliza touchscreen-ul fără să îl atingi. De ce este bun acest lucru? Sola are un ecran mare de 3,7 inchi, care convinge prin rezoluţie ridicată, claritate bună şi unghi de vizualizare stabil, însă nu neapărat şi prin imaginea de ansamblu la navigarea pe internet.

La navigare ajută Floating Touch, şi anume pentru a selecta mai uşor link-urile foarte apropiate unul de celălalt de pe ecranul compact. Şi acest lucru funcționează astfel: ţii degetul la aproximativ un centimetru deasupra ecranului. Touchscreen-ul capacitiv super sensibil recunoaşte unde se află exact degetul vostru şi evidenţiază link-ul respectiv. Odată ce link-ul dorit este selectat, trebuie doar să mai mişcaţi degetul pe touchscreen – gata. La testare noul feature a funcţionat bine, dar numai pe paginile de internet care aveau link-urile clar evidenţiate. Contraargument: Floating Touch nu aduce întotdeauna avantajul aşteptat şi de aceea nu poate fi momentan argumentul hotărâtor pentru cumpărare. În special când funcţia este limitată  momentan  numai la selectarea link-urilor de internet. Sony ne-a dezvăluit însă că tehnologia va fi dezvoltată în continuare, astfel că în viitor şi alte operaţii vor putea fi făcute fără atingere. Care sunt şi cum vor arăta acestea exact, rămâne de văzut.
În afară de Floating Touch, Sola poate să placă şi prin alte calităţi. De exemplu camera de 5 megapixeli instalată în partea din spate execută înregistrări bune chiar şi la lumină moderată, cu culori puternice şi încă naturale. Dacă totuşi este prea întuneric, calitatea imaginii scade considerabil, nici măcar ledul foto mic nu mai poate ajuta. Pozitiv: spre deosebire de fratele său din seria NXT, memoria internă a lui Sola (aproximativ 6 GB) se poate extinde cu maxim 32 GB cu ajutorul unui card microSD.
Treabă bună face şi procesorul dual core; viteza de lucru a lui Sola nu este un record, dar pentru un model al clasei de mijloc este totuşi foarte decentă.
Alternativă bună
Ce spun rezultatele de laborator? Un punct slab este şi consumul ridicat de energie. La utilizare intensivă, acumulatorul este gol după aproximativ trei ore. Utilizatorii ocazionali se descurcă cu asta, cei de cursă lungă nu. În timpul convorbirii am auzit un zgomot încet, însă per total sunetul este solid. Calităţile de recepţie în funcţionare 2G sunt bune, la UMTS pot fi îmbunătăţite. Deci merită sau nu? Sola nu este un model de top, ci un model decent de clasă mijlocie cu dotări bune şi o cameră practică – la un preţ echitabil nu este chiar deloc o afacere proastă.

Etichete: , , ,