Nokia 808 Pureview review – Test de laborator

Scris de | 14 decembrie, 2012
Nokia 808 Pureview review – Test de laborator

Nokia 808, regele megapixelilor a ajuns în laborator. Smartphone-ul arată  puterea de inovaţie a Nokia, chiar dacă este vorba despre un aparat al cărui public este oarecum limitat.

connect a spus de destule ori că un smartphone cu o cameră cu rezoluţie foarte mare nu înseamnă neapărat fotografii mai bune. Apoi vine Nokia şi în cadrul Mobile World Congress 2012 din Barcelona prezintă modelul 808 Pureview (567 euro) un smartphone care cu o cameră de 41 (!) megapixeli capturează imagini mai bune decât unele camere SLR care costă 1.000 euro. O adevărată inovaţie sau încercarea disperată a celor de la Nokia de a primi mai multă atenţie? Care sunt rezultatele obţinute de acest model la capitolele telefonie şi navigare pe internet?
Cameră de 41 megapixeli
În orice caz, camera cu senzor de 41 megapixeli se recunoaşte de la depărtare: când priveşti telefonul din lateral, camera este proeminentă, în acest loc carcasa are o grosime de 18 mm – o valoare atinsă doar de Sony Ericsson Xperia Mini Pro cu tastatură glisantă. Dar această grosime este atinsă doar de zona din jurul senzorului, în rest smartphone-ul are o grosime de 14 mm. Lungimea şi lăţimea carcasei de 124 x 60 mm se situează în limitele normale. Manevrabilitatea reprezintă o povară pentru utilizatori: greutatea mare de 173 grame este întrecută de puţine alte smartphone-uri pe care le-am testat anul acesta. Dar grosimea maximă şi greutatea se fac remarcate în principal când smartphone-ul este purtat în buzunar. În cadrul convorbirilor telefonice, PureView stă bine în palma utilizatorului, iar la capturarea imaginilor design-ul este foarte confortabil.

Carcasa este confecţionată din material plastic, iar o suprafaţă uşor mată oferă protecţie bună împotriva zgârieturilor. connect a testat un telefon cu carcasă albă, dar sunt disponibile carcase pe roşu şi negru. Display-ul este protejat de sticlă Gorilla. Aici se află cele două taste pentru preluarea şi terminarea apelurilor precum şi o tastă suplimentară pentru meniul contextual, toate deţin un punct de apăsare bine definit. Un avantaj este şi acumulatorul interschimbabil, cel puţin pentru cei ce utilizează intensiv smartphone-ul. Această funcţie reprezintă un lux pe care în ziua de azi nu toate telefoanele mobile îl mai oferă. Ceea ce lasă spaţiu pentru întrebarea, dacă un utilizator chiar are nevoie de un acumulator de schimb.

Senzorul

Senzorul modelului Nokia 808 Pureview are 7728 x 5368 pixeli echivalentul a 41 megapixeli. În formatul 4:3 fotografiile măsoară 7152 x 5368 pixeli (38 megapixeli), iar în format 16:9 fotografiile măsoară 7728 x 4354 pixeli. O fotografie care este capturată într-unul dintre aceste formate şi memorată la calitate maximă JPEG are o mărime de 13 MB; memorarea fotografiei se face uimitor de repede în doar 2,5 secunde. Aceste formate sunt gândite pentru toate cazurile, în care decuparea imaginii se va face ulterior. În aşa numitul mod Pureview smartphone-ul se poate comuta la 3, 5 sau 8 megapixeli. Şi în acest caz este utilizată aşa numita intefaţă senzor. Pentru a ajunge la numărul mai mic de pixeli, printr-un procedeu numit oversampling, un procesor special uneşte mai multi pixeli într-unul singur. În acest mod, este posibilă apropierea motivului, fără influenţa rezoluţia. Astfel, în cazul unei capturi cu 3 megapxeli se poate realiza zoom de 3X. 3 megapixeli sunt suficienţi pentru imagini de dimensiuni până la 10 x 15 cm.

Consum mare de energie
Un fenomen ce se poate identifica la multe smartphone-uri Nokia este consumul relativ ridicat de energie în reţeaua UMTS. Din momentul în care a fost introdusă o nouă procedură de testare, acest consum ridicat se oglindeşte mai puternic în rezultatul total. Prin intermediul acestei metode se doreşte să fie luată în considerare influenţa utilizării mai intensive a internetului pe mobil asupra autonomiei. Nici Nokia 808 Pureview nu scapă de consumul ridicat de energie la 3G, dar deţine un acumulator destul de puternic, de 1400 mAh. Durate de convorbire de până la 11 ore în reţeaua UMTS ar trebui să fie suficiente pentru nevoile de comunicare ale utilizatorilor. Şi la utilizarea tipică mixtă, formată din navigare pe internet, trimitere de mesaje, operaţiuni de scroll şi citire, autonomia este de aproape 4 ore.

Hărţi gratis
Datorită sistemului de operare Symbian Belle, Nokia oferă o interfaţă care se poate optimiza propriilor nevoi. Doar magazinul Nokia Store nu este atât de bogat în aplicaţii precum magazinele Apple sau Android şi în medie aplicaţiile sunt mai scumpe. În schimb, Nokia pune gratis la dispoziţie hărţile, care transformă modelul 808 Pureview în sistem de navigaţie complet turn by turn.
Pentru concediul în străinătate, utilizatorul Nokia poate salva în prealabil hărţile corespunzătoare, economisind astfel costuri de roaming. Nokia reacționează rapid şi se operează uşor deși deţine un procesor single core. Şi memoria principală de 16 GB, din care sunt disponibili 12 GB, este suficientă. Oricum, se poate extinde prin card microSD – lipsa de spaţiu nu este o problemă. Pe lângă sistemul de operare, procesorul performant şi memorie suficientă, şi display-ul joacă un rol important. Aici convinge ecranul OLED de 3,7 inchi al 808 Pureview care redă culori puternice şi convinge datorită unghiului de vizualizare stabil. Pentru utilizarea browser-ului şi previzualizarea documentelor, ar fi fost bună o rezoluţie mai mare. Ecranul 808 Pureview este superior ecranelor multor camere compacte.

nokia 808, nokia 808 pureviewŞi în ceea ce priveşte bliţul, Nokia se apropie mai mult de camerele digitale compacte decât smartphone-uri. Bliţul cu xenon nu luminează la o distanţă prea mare. Pentru a găsi subiectul, chiar şi în întuneric total, 808 deţine pe lângă bliţ şi un LED foto, care, în momentul atingerii butonului de declanşare, luminează scurt, din partea fotografului fiind necesară o reacţie rapidă. Cei ce doresc să împărtăşească fotografii sau clipuri video cu prietenii şi familia fără a le publica pe Facebook, Youtube, Flickr & Co o pot face via DLNA cât şi via micro HDMI pe monitoare şi televizoare. Pentru copierea fotografiilor şi clipurilor video intră în acţiune aplicaţia Nokia Suite, care face posibilă conectarea dispozitivelor mobile Nokia la PC. Aplicaţie Suite preia şi administrarea datelor Outlook, deja amintita descărcare de hărţi, instalarea şi actualizarea aplicaţiilor şi administrarea albumelor audio.

Astfel, sistemul de operare Symbian oferă nişte funcţii la care alte sisteme de operare pot doar visa. Foarte uşor se face şi conectarea prin Bluetooth cu componente audio Nokia: în capacul acumulatorului, finlandezii au integrat un cip NFC, care face posibil contactul rapid, fără parolă, între căşti şi difuzoare. Un domeniu de utilizare practic al tehnologiei NFC, de care vom mai auzi multe în anii ce urmează. Rezultatele obţinute de Nokia 808 Pureview la evaluarea dotărilor se apropie extrem de mult de performanţele de top ale Samsung.

Şi în laborator se demonstrează că Nokia deţine o experienţă solidă la construirea telefoanelor mobile. Astfel, 808 Pureview are caracteristici de emisie bune în reţeaua UMTS şi foarte bune în reţeaua GSM. Astfel se asigură că şi în condiţiile care pentru alte smartphone-uri ar fi critice, conectivitatea rămâne una bună. Telefonie? O plăcere! Odată ce s-a stabilit conexiunea, purtarea conversaţiilor cu Nokia nu pune probleme. După cum s-a menţionat, telefonul stă bine în mâna utilizatorului, în plus acustica este excelentă atât pentru apelat cât şi pentru apelant. În orice caz, în locuri publice ar fi de dorit o suprimare mai bună a zgomotelor de fond.
Soluţia ideală
Nokia 808 Pureview obţine un punctaj bun în cadrul testelor. Precum majoritatea smartphone-urilor şi 808 Pureview este criticat la capitolul autonomie. Utilizatorii pretenţioşi şi-ar dori mai multe rezerve la acest capitol. Puncte în minus sunt acordate şi la capitolul manevrabilitate, chiar dacă dimensiunile şi greutatea se compensează prin faptul că cei ce deţin modelul 808 Pureview pot renunţa la o cameră compactă suplimentară – un avantaj incontestabil. Versiunea Belle s sistemului de operare Symbian se operează uşor. Şi dotările sunt de top, Nokia plasând smarphone-ul în clasa de top. Pureview demonstrează şi că finlandezii pot oferi calitate de top la capitolul emisie şi acustică. Deci pentru cei sunt în căutarea unui smartphone şi a unei camere într-un singur dispozitiv, Nokia 808 Pureview reprezintă soluţia ideală.

Etichete: , , ,