Samsung Galaxy Tab 2 10.1 și Galaxy Tab 2 7 review: Pro și contra

Scris de | 20 decembrie, 2012
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 și Galaxy Tab 2 7 review: Pro și contra

Posesorii tabletelor Android 4.0 de la Samsung se pot oare considera câștigători și în domeniul navigării mobile pe internet? În test tabletele Galaxy Tab 2 mari şi mici trebuie să dovedească ce pot.

Redactat de: Daniel Chira
Dacă ar fi să dăm crezare unui studiu IDC, în 2012 se vor vinde la nivel mondial peste 107 milioane de tablete. Pe primul loc se situează producătorul Apple, al cărui iPad de a treia generaţie a fost câştigător în teste. Dar care este situaţia noilor tablete cu sistem de operare Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)? Şi ele au ţeluri înalte. Două dintre cele mai ambiţioase tablete de la Samsung, compatibile 3G, sunt testate în cele ce urmează.

 

Galaxy Tab 2 10.1 (599 euro) are o diagonală de 25,6 centimetri, cântărind 585 grame, fiind mult mai uşor decât modelul iPad 3. Galaxy Tab 2 7.0 (489 euro) se mulţumeşte cu o diagonală de 17,8 centimetri, cântărind doar 350 grame.
Fără LTE
Dimensiunea şi greutatea diferită ale celor două tablete Samsung devine clar vizibilă la navigare şi poziţionare în mână. Totuşi punctele comune sunt mai numeroase. Ambele modele deţin o memorie flash de 16 GB, la ambele s-a renunțat la cel mai rapid, dar nu peste tot existent, standard de telefonie mobilă – LTE (4G). În schimb tabletele, compatibile UMTS pot recepţiona teoretic date cu până la 21 Mbit/s (HSPA+). În uplink sunt susţinute rate brute de date de până la 5,76 Mbit/s. Comunicarea via mobil pe distanţe scurte sau prin legătură fără fir în reţeaua domestică se realizează prin Bluetooth 3.0 şi n-WLAN.
Se poate şi telefona
Lângă slot-ul liber pentru introducerea unui card SIM la modelele standard există şi un slot pentru un card microSD. Cu ajutorul acestui card volumul de date stocat poate fi mărit până la 32 GB. Slot-ul USB, existent la ambele tablete, permite introducerea unui stick sau conectarea tabletei la un PC. Fraţii Galaxy pot fi utilizaţi şi ca telefoane mobile: pentru conversaţii există funcţia de hands-free şi o mufă pentru un headset, care însă nu se regăseşte în pachetul de livrare. Galaxy Tab 2 7.0 poate fi ţinut la ureche ca un smartphone de format XXL. Carcasele bine realizate par robuste, chiar dacă spatele tabletelor este „doar” dintr-un plastic argintiu.
Display-uri: lumini şi umbre
Ecranele LCD reflectă puternic, ceea ce reduce calitatea citirii în lumina soarelui. Sub influenţa luminii decente ambele ecrane ne încântă cu acele culori naturale, cu stabilitatea unghiului de vizualizare; ecranul de 10,1 inchi convinge cu imaginile plastice full-HD. La măsurătorile din laborator s-a evidenţiat mai ales luminozitatea, care la tableta mare avea valori şi mai ridicate. Valorile contrastului la utilizarea în încăperi şi în natură, mai ales la modelul de 7 inchi, nu se apropie nici pe departe de valorile măsurate la tabletele din vârful ierarhiei. Rezoluţia de 1280 x 800 pixeli a modelului de 10,1 inchi şi cea de 1024 x 600 pixeli a modelului de 7 inchi, se încadrează în valorile tipice pentru tablete.
Energia este asigurată de baterii litiu-ion, nedetaşabile.

Autonomia lui Galaxy Tab 2 7.0 este de 6,75 ore în utilizare mixtă, pe când autonomia variantei de 10,1 inchi este de 7,5 ore. Predecesorul Galaxy Tab 10.1 N, încă existent în comerţ, are o autonomie de doar cinci ore.
Sistemul de operare Android 4.0 este îmbunătăţit de Samsung cu elemente Touchwiz proprii. Icoanele programelor şi widget-urile parţial scalabile pot fi mutate după gust, cu doar câteva mişcări ale degetelor, pe şapte ecrane de start, sau se pot grupa în directoare.
În partea stângă jos a display-ului se găsesc patru butoane. Butonul task manager deschide o listă detaliată a aplicaţiilor deschise, ceea ce uşurează considerabil trecerea de la un program la altul în cadrul multitasking. Cu deplasarea pe orizontală a degetului se poate închide aplicaţia de care nu mai avem nevoie.
Bara de start din dreapta jos cuprinde informaţii referitoare la starea aparatului şi mesajele noi intrate. Prin atingerea cu degetul se detaliază informaţiile afişate şi setările aparatului. Fără a intra în meniu, utilizatorul poate activa sau dezactiva aici şi transferul mobil de date: GPS sau WLAN.
Elemente proprii de utilizare şi widget-uri: Samsung creează sistemului de operare Android 4.0, utilizat de ambele sale tablete, o notă individuală, cu elementele Touchwiz
Utilizare fluidă prin atingere
Procesorul dual-core ARM Cortex-A9 de 1 GHz şi memoria RAM de 1 GB execută prompt comenzile digitale. Trebuie să avem însă ceva răbdare la trecerea de la format vertical la cel orizontal şi la deschiderea tabelelor Excel sau a prezentărilor Powerpoint cu programul Polaris-Office. Browser-ul confortabil nu poate reda animații flash dar suportă prin protocolul https transferul de date codate, ceea ce este folositor utilizatorilor magazinelor online. Paginile de internet se încarcă rapid. Foarte bine funcţionează  scroll-ul, mărirea şi micşorarea cu gesturi ale degetelor. Navigarea pe internet este mult mai uşoară şi plăcută pe tableta de 10,1 inchi.
Talente multitasking: managerul de multitasking oferă o listă a programelor deschise. Închiderea unui program se realizează trecând cu degetul peste respectivul program.
Controlul costurilor: Android 4.0 informează, în meniul setări, detaliat, despre datele descărcate într-o anumită perioadă  prin internet mobil.
Calităţi de entertainer
Playerele de muzică şi video redau multe formate, printre care şi audio codecul AAC. Cu un headset ascultarea muzicii pe Galaxy Tab 2 10.1 devine o plăcere reală. Camera VGA de pe faţa tabletei şi camera de 3,1 megapixeli de pe spatele ei nu sunt dotate cu lumină foto şi autofocus. Instantaneele şi înregistrările video HD sunt prea expuse dacă sunt realizate în soare puternic, nefiind întotdeauna acceptabile. În acest domeniu sunt necesare îmbunătăţiri.
Folosirea serverelor Google este gratuită, datele pot fi transferate pe acestea, tot gratuită este şi utilizarea motorului de căutare, download-shop-ul pentru aplicaţii, muzică, filme şi e-books numit Google Play Store, navigaţia offboard sau alternativa sa la Facebook Google+.
Totul se rezumă la preţ
Chiar dacă tabletelor Samsung le lipseşte display-ul deosebit al tabletei iPad 3, ele merită să fie achiziţionate, mai ales Galaxy Tab 2 10.1, cu autonomia sa impresionantă. Pe de altă parte preţul modelelor Samsung poate ajunge mult sub preţul din liste, pe când iPad 3 aproape că nu poate fi achiziţionat la preţul cu care este oferit de producător.

Etichete: , , , ,