Șase elevi români vin cu proiecte revoluționare la Intel ISEF

Scris de | 29 aprilie, 2013
Șase elevi români vin cu proiecte revoluționare la Intel ISEF

Alexandra Moldovan si Stefan Florin NeagaUn grup de 6 elevi din România va participa anul acesta la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie dedicată liceenilor din întreaga lume, Intel ISEF. Organizată în Pheonix, Arizona, între 12 și 17 mai, Intel International Science and Engineering Fair reunește peste 1.600 de tineri din întreaga lume, care concurează pentru premii şi burse în valoare de 4 milioane de dolari.

Cei şase elevi români sunt câştigătorii etapei naţionale Intel ISEF de anul acesta şi reprezintă cea mai numeroasă participare românească la Intel ISEF din ultimii cinci ani.

Unul dintre elevi este tânărul Ionuț Budișteanu, care se află deja la cea de-a treia participare.

Ionuţ propune juriului o lucrare cu şanse să revoluţioneze industria auto, intitulată “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole. Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii. Anul trecut, Ionuţ Budişteanu a primit premii în valoare de 14.000 de dolari la Intel ISEF. Proiectul de maşină inteligentă a durat un an pentru a fi finalizat.

La ediția din acest an vor mai participa Alexandra Elisabeta Matea Moldovan şi Ştefan-Florin, elevi în clasa a XI-a la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Bucureşti. Pasionaţi de mediu şi sănătate, ei vor prezenta la Intel ISEF o lucrare inedită despre existenţa, răspândirea şi posibilităţile de control ale virusului West Nile.

Trei tineri din Fălticeni și Suceava, Cristina Nedelcu şi Constantin Popa, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, împreună cu Ciprian Suiu, elev în clasa a X-a  la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, vor participa la Intel ISEF cu un proiect de analiză a apariţiei efectului de seră, respectiv a efectelor pe care poluarea le are asupra aerului din marile oraşe.

Câştigătorii Intel ISEF 2013 vor fi anunţaţi pe 17 mai.

Etichete: , , ,