Asus Fonepad review: Tabletă şi smartphone în 7 inci

Scris de | 26 iunie, 2013
Asus Fonepad review: Tabletă şi smartphone în 7 inci

Cum este cu o tabletă în buzunar pe post de telefon? Asus Fonepad costă 1.099 lei, iar de banii aștia primeşti o combinație tableta-smartphone interesantă. connect îţi spune care sunt plusurile şi minusurile acestei soluții.

asus-fonepad

Anul trecut, imediat după lansarea unei tablete de dimensiuni mici (7-8 inci) am împărţit noutăţile cu un prieten mai atehnic. După un întreg proces de întrebări şi răspunsuri şi după discuţii intense, mă întreabă scurt: „Ştie să facă şi apeluri?”. Nu, nu ştia şi era chiar o întrebare bună. O singură tabletă putea face apeluri telefonice la vremea respectivă, Samsung Galaxy Tab 2 7.0, dar producătorii s-au gândit mai serios la această variantă, iar în acest an au adus la Mobile Web Congress mai multe astfel de modele. Astăzi o să vorbim despre Asus Fonepad, prima tabletă cu suport de voce şi date care ne trece pragul.

Asus Fonepad intră în categoria „phablet-urilor”, un termen apărut odată cu lansarea smartphone-urilor cu ecrane mai mari de 5 inci. Dacă pentru smartphone-uri cu un display cu diagonală de 5 – 5.5 inci termenul părea forţat în anumite cazuri, noii generaţii de tablete de 7-8 inci cu capabilităţi de date şi voce i se potriveşte că o mănuşă.

_DSC5266

Tableta ajunge pe piaţă în competiţie cu o tabletă semnată tot de Asus, Nexus 7, și cu Samsung Galaxy Note 8.0, un alt dispozitiv lansat în acest an la MWC.  Cu performanțe bazate pe o soluție Intel, tableta este mai ieftină decât un smartphone cu specificaţii medii și se adresează celor care sunt atenţi la buget şi îşi doresc o tabletă şi un smartphone într-un singur dispozitiv.

Construcţie metalică

Disponibilă în două culori, gri şi auriu, Fonepad are un aspect premium în comparaţie cu Nexus 7, o tabletă din aceeaşi ligă ca performanţe şi preţ. Chiar dacă, la prima vedere, Asus Fonepad pare a avea pe spate un capac din plastic, această impresie dispare repede după ce se observă temperatura foarte bună la care stă în procesele la care alte dispozitive se încing.

Capacul este construit din aluminiu şi este nedetasabil, mai puţin în partea de sus, acolo unde Asus a acoperit slotul pentru microSIM, cel pentru card microSD şi antenele cu un capac detaşabil care se înlătură destul de greu, iar în partea de jos avem doar grila pentru difuzor. Lipseşte camera principală pe terminalele Fonepad aduse în România, dar pe alte pieţe este disponibilă şi o variantă cu camera de 3.1 MP.

_DSC5256

În faţă întâlnim doar logo-ul Asus în partea inferioară a ecranului, iar în partea de sus avem grilajul pentru difuzor şi camera frontală de 1.3 megapixeli. Laterala din stânga dezvăluie singurele butoane fizice de pe tabletă, în timp ce pe partea de jos avem porturile: microUSB şi jack de 3.5 mm pentru căşti. Marginile curbate ale capacului din spate nu a permis cea mai bună poziţionare a butoanelor de volum şi cel de Power/Lock, iar dacă sunteţi dreptaci vi se va părea incomod și plasate nu foarte accesibil.

Ecranul cu diagoanala de 7 inci este înconjurat de o ramă de plastic şi are o rezoluţie de 1.280 x 800 pixeli, beneficiind de unghiuri largi de vizualizare datorită tehnologiei IPS utilizate. 216 ppi este densitatea a pixelilor, iar suprafaţa reflectorizantă adună amprentele la fel de uşor că mai toate tabletele testate de noi în ultimul timp.

_DSC4945

Sunt disponibile două moduri pentru vizionare, Normal şi Outdoor, cu un mod Normal care oferă un afișaj similar cu al altor dispozitive, dar cu un mod Outdoor care încearcă să aducă o experienţa mai bună atunci când tabletă este folosită în lumina puternică, crescând contrastul şi nivelul de negru. Recomandat ar fi, însă, utilizarea profilului Outdoor doar în cazuri în care este foarte greu ceva de observat pe ecran, întrucât bateria are de suferit mai mult în acest profil.

Dacă pentru o tabletă dimensiunile sunt chiar mici, cu o greutate de 340 de grame şi 7.3 mm grosime, lucrurile se schimbă când ne gândim la Asus Fonepad ca la un smartphone. Opțiunea de a folosi dispozitivul în modul clasic în care ne-am obişnuit să vorbim la telefon nu poate fi luată în considerare în acest moment. În încercările mele de a a scoate tableta „din buzunar” şi de a vorbi la ea au părut glume la adresa celor care sunt în preajmă. Pachetul de baza cu care este livrat Fonepad nu include o pereche de căşti, dar se recomandă achiziţionarea lor sau a unui dispozitiv de tip Bluetooth.

Achiziţionarea unor căşti sau a unui Bluetooth ridică o altă problemă, şi anume unde se va păstra tableta: buzunar, ghiozdan sau husă? Este puţin cam mare pentru buzunar, iar accesarea ei din ghiozdan poate părea cam dificilă la efectuarea unui apel sau vizionarea unui mesaj. Cel mai bun scenariu la care ne-am gândit este acela de a fi folosită împreună cu o husă. Pe site-ul oficial Asus sunt disponibile câteva variante, colorate şi cu stand, dar nu pot fi achiziţionate direct de acolo şi nu le-am găsit în magazinele locale.

Procesor Intel Atom

Alegerea unei soluţii Intel pe partea de procesare oferă un echilibru foarte bun între performanţă, preţ şi autonomie. Procesorul face parte din familia Lexington, Atom Z2420 single-core cu două thread-uri la 1.2 GHz, partea de grafică este asigurată de soluţia Silicon Graphics SGX540, are 1 Gb memorie RAM şi vine în variantă de 8 sau 16 GB, cu posibilitate de a mări spaţiul de stocare până la 32 de GB cu ajutorul unui card microSD.

Alegerea unei soluţii single-core din familia Lexington pentru o tabletă am privit-o încă de la început cu reţinere. Lexington este un frate mai mic al familiei Medfield şi a ajuns pe piaţă pentru smartphone-uri şi tablete low-end şi middle. Cu această afirmaţie în minte am încercat de-a lungul testelor mele să „agăţ” tabletă, să o blochez, să fac tot posibilul să dovedesc performanțele slabe ale procesorului. Nu am reuşit. Chiar dacă nu pot vorbi de cele mai bune performanţe, tableta celor de la Asus s-a descurcat foarte bine în toate procesele efectuate.

_DSC5262

Experienţa în gaming este unul dintre factorii importanţi în achiziţionarea unei tablete şi am testat mai multe titluri, din diverse zone şi care manaca resurse în mod diferit pentru a vedea cum se comporta: Mobile Combat 4, Max Payne, Real Racing 3, Asphalt 7, Trial Xtreme3, Bladeslinger, Dead Trigger, Real Football 2012. Toate s-au descurcat în parametrii optimi, fără lag-uri deranjante şi fără să se încălzească.

Dacă jocurile nu au făcut niciun fel de probleme, activităţi ca browsing-ul, citirea unei cărţi sau vizionarea unui film la cea mai bună calitate s-au făcut fără probleme. Posibilitatea de a ataşa un card microSD este un mare plus faţa de Nexus 7.

În testele sintetice de Benchmark obţine 2913 puncte în Quadrant, 9170 în Antutu, 1962 în CF-Benchmark, 38.8 fps-uri în Nenamark 2,  2243 în Ice Storm-ul din 3dMark şi 1157 în Ice Storm-ul Extreme din acelaşi test cu 3dMark. Aceste cifre nu spun foarte multe în comparaţie cu alte dispozitive și pe alocuri sunt chiar mici, dar contează mult cum se simte in testele practice, cu gaming, browsing si activitați zilnice, iar aici se descurcă foarte bine pentru o tabletă din gama ei.

Camera frontală de 1.3 megapixeli nu surprinde, dar este utilă pentru videoconferinţe şi oferă  câteva setări pentru imagine: balans de alb, expunere, dimensiunea imaginii, precum şi câteva efecte: Greyscale, Negative şi Sepia.

Apeluri telefonice, autonomie

Apelurile telefonice funcţionează în termenii în care suntem obişnuiţi la telefoane pe care le avem deja în buzunar. Nu excelează la acest capitol, dar nici nu veţi fi dezamăgiţi. Sunetul este clar, microfonul care anulează zgomotul de fundal este binevenit, iar calitatea convorbirii este bună.

_DSC5271

Aplicaţia pentru apeluri are jurnal de apeluri, contacte şi numerele favorite şi tot de aici poţi adăuga şi numere în Block List. Odată adăugate, nu veţi mai primi apeluri din partea numerelor respective, dar nu are efect şi asupra mesajelor.

Autonomia este un aspect la care micuţă tabletă excelează datorită procesorului Atom. O utilizare moderată, cu luminozitatea la 80%, push pe un mail şi utilizare mixtă (browsing, gaming, video) duce la aproximativ 9-10 ore de utilizare. Bateria de 4270 mAh îşi face din plin treaba, în gaming rezistând aproximativ 5.5 ore, în video aproximativ 7 ore, iar pentru o utilizare cu luminozitate scăzută mixtă se poate ajunge şi până la 2 zile de autonomie.

Sistem de operare

Fonepad rulează Android 4.1.2 Jelly Bean, iar Asus nu a intervenit foarte mult peste interfaţa stock a sistemului de operare, aducând în plus câteva funcţii şi o serie de aplicaţii preinstalate. Ecranul de blocare este neschimbat, iar imediat după deblocare avem 5 pagini în care ne putem plasa aplicaţii şi widget-uri. 6 butoane statice în ecranul principal ne duce rapid către cele mai folosite aplicaţii (telefon, contacte, mesaje, browser, camera şi Play Store), iar alte patru butoane touch pentru navigare sunt poziţionate ceva mai jos (Back, Home, Recent Apps şi Floating Apps).

Dacă primele trei sunt butoanele clasice de navigare pe care le întâlnim la majoritatea tabletelor, Floating Apps reprezintă nişte aplicaţii mai mici care pot rula în acelaşi timp cu alte aplicaţii sau jocuri. Duce cu gândul la opţiunea Multi-Window introdusă de Samsung, dar nu funcţionează asemenea acelei funcţii, ci ele apar doar peste aplicaţia care rulează, într-un box redimensionabil şi pot fi afişate mai multe în acelaşi timp. Sunt destule astfel de mici aplicaţii: AudioWizard, Browser, BuddyBuzz, Calculator, Countdown, Dictionary, Email şi altele, dar cele mai utile mi-au fost Sticky Memo, To Do List şi Calendar.

Asus a adus multe aplicaţii preinstalate: App-Locker – protejarea unor aplicaţii cu parolă, App Backup – crearea unei copii de siguranţă pentru aplicaţiile instalate, Asus Splendid – ajustarea setărilor pentru ecran, Asus Story – pentru albume de fotografii, Asus Studio – vizionarea şi editarea fotografiilor, AudioWizard – personalizarea sunetului în funcţie de activitate (music, movie, recording, gaming, speech), BuddyPress – ştiri şi actualizări social media, Dicţionar, manager pentru fişiere, MyBitCast – pentru a lua notiţe prin text, voce sau imagini, MyLibrary – cititor de cărţi digitale, MyPainter, Press Reader, Sticy Memo, SuperNote Liţe, To Do List, WebStorage  şi Zinio.

Concluzie

Fonepad nu este pentru oricine, iar cei care doresc sa o achiziționeze ar trebui sa știe asta. Pentru cei interesaţi doar de o tabletă există soluția deja arhi-cunoscută, Nexus 7, dar Fonepad are alte aspecte pentru care merită cumpărată: apeluri de voce şi date, construcţie şi design, autonomie și experiență de utilizare bună. Sunt puncte în plus pentru un dispozitiv destinat celor care nu-şi permit achiziţionarea unui combo smartphone-tabletă şi înţeleg compromisurile la care se supun când aleg aşa ceva. Varianta cu memorie internă de 16 GB este disponibilă în România pentru 1.099 lei.

Etichete: , , , , , ,